Страници

вторник, 9 август 2016 г.

Интеграция на невротични, характеропатийни и психотични съдържания

"Така се установява, че в нас живеят мисли, чувства и афекти, каквито никога не сме смятали за възможни.Който изобщо не е наблюдавал това у себе си, за него, естествено, подобна възможност изглежда съвсем фантастична, защото "нормалният човек" знае какво мисли. Тази детинска наивност на "нормалния човек" е правило. Ето защо не можем да очакваме никой, който няма такъв опит, да разбере вярно същността на анимата и анимуса. С практическата реализация на тези съждения навлизаме в територията на непознати психични преживявания. Но онзи, който успее да ги изпита, със сигурност ще бъде поразен от всичко, което Азът не знае или по-точно не е знаел. В днешно време това познание все още е голяма рядкост и най-често е предварително заплатено с невроза, ако не и с нещо по лошо."
Карл Юнг, мислител, писател и психотерапевт

Само когато си осъзнато луд, знаеш. Само когато си осъзнато невротичен, знаеш. Само когато си осъзнато психопатен, знаеш. Знаеш, тъй като, запазвайки връзка с консенсуса за норма, си навлязъл в личното и колективно несъзнавано и си се осмелил да го интегрираш. Именно в тази интеграция е разликата между талантливия, гения, твореца от една страна и невротика, психотика,психопата от друга...
Ако, навлизайки в тревожните страхове, не си учиш уроците, скрити в тях, ставаш обикновен невротик - хомо невротикус нормалис. Ако си ги учиш обаче, се превръщаш в истински сърцат, смел, изпълнен със смисъл, призвание и радост, талантлив човек!
Ако не прегърнеш вътрешно психопатното изчадие в себе си, или невротично го проектираш и виждаш в другите, или характеропатийно то изплува и "изяжда" егото и морала - ставаш един от многото социопати. Прегърнеш ли го смело и осъзнато обаче, в живота си ставаш истински решителен, смел предприемач, виждащ и грабващ възможностите с пълното съзнание, че ги заслужаваш, като през живото си сърце никога не оставяш целта да оправдава средствата...
Ако, навлизайки в богатството от безкрай отвътре, се изгубиш, тъй като нямаш стабилен център, се разцепваш, дезинтегрираш, психотизираш се, полудяваш. Имаш ли центъра на Селфа си, безкраят от възможности се проявява през гения ти в една стабилна връзка със социалната реалност.
............
Не за всяка уста лъжица са и далеч отвъд профанното разбиране и ум стигат прозренията на Карл Юнг...

Орлин Баев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!