Страници

За мен

Моята снимка
Моят сайт: http://orlin.bravehost.com Казвам се Орлин Баев. Професионално се занимавам с психотерапия. Това е моята професия и тя съвпада с моето призвание! Обичам природата, планината, морето, безкрая. Мечтая за един свят населен с осъзнати хора, вибриращи в ритъма на любовта, мъдростта и истината!

За автора на Естествена Психотерапия

(кликни на горния линк за прочитане на целия текст)

Националност: Българин
Гражданство: Българско


Отзиви 

Отзиви за работата ми

Интервю за "Един от нас споделя"
(кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

...Никак не съм съвършен и имам много да уча. Често падам, но не преставам да ставам. Правя каквото мога, за да се науча по-стабилно да ходя на „нозете“ на волята си и възнамерявам все по-често да разтварям крилете на духа си...


В БТВ, с Неделя Щонова, Александър Кадиев и Десислава Стоянова, в "Духът на здравето - преди обед"

БТВ, "Духът на здравето", водещ Неделя Щонова. Аз и Ванеса Виденова говорим за паническите атаки. - от 15-та, до 25-та мин. на видеото.


(кликни на линка за прочитане на целия текст)

Г-н Баев, вие се занимавате професионално с лечение на човешката душевност. Как в този забързан и толкова изискващ свят по-чувствителните хора могат да успеят?
Има хора без ръце и крака, които водят мотивационни тренинги, има катерачи без крака, има парализирани гениални учени! Казват, че привидните трудности катализират креативност, която при цветущи условия би била дремеща. Така и тревожните и депресивни проблеми идват не за да смачкат, а за да направят човека още по-смел, решителен, истински силен и успешен.

Интервю с мен за сайта на Марин, предприемач
(Кликни за целия текст)

Говорим с Орлин Баев за тревожността и страховете. Трудно ми е да представя Орлин като психотерапевт, хипнотерапевт, духовен човек, защото е ограничаващо. Орлин е човек, имащ смелостта да се спусне в дълбокото на човешката душа, да намери човещината, любовта, смирението. От години Орлин помага на клиентите си да разградят невротичните страхове и да вдишват отново с пълни дробове от магията на живота.

(кликни на горния линк за прочитане на целия текст)
Здравей, Орли, моля те, кажи ми как избра своя път на терапевт и как започна?

Всъщност той ме избра. Аз самият си нямах ясна представа накъде съм тръгнал, а само посоката. Бях в Канада, където живях две години в център (ашрам) на бялото братство. Питах се какво да правя в живота си занапред и не знаех. Или по-скоро знаех, но не си вярвах. Още от 18 годишен имах силна тяга към духовността, но не си вярвах, че … ставам за това. Защото заеквах, при това силно, дотам, че малкото си име не можех да кажа… Смених много дейности – въоръжена охрана, сладкар, масажист, писмен преводач, строител, изолатор на къщи, градинар. Работих на туристически кораби като чистач, супервайзър, рум сервиз. В Британска Колумбия, в центъра на братството, потопен в огъня на мощната енергия и свързаност с безкрая, свърших и доста вътрешна работа. Но, относно професионалната си реализация, се лутах. Влечеше ме духовността, но се смеех иронично дори на идеята, че може да ме бъде в тази посока  


(кликни на заглавието за прочитане на целия текст)
.........................................................

- Непреработените емоции ни разболяват - нали така? Как да ги преработим, така че да не се стига до болести?
- Първо като умеем да се наблюдаваме отстрани, психиката си и собствените си реакции. Това можем да направим. Второ - да съумяваме да променяме мисленето си и мисловните ни реакции, така че да резонират със законите на живота за любовта, мъдростта, истината. Оттам се казва в психотерапията - чувстваш това, което мислиш. Като имаш здраво мислене, което резонира и с външната реалност, и с жертвената духовна реалност, тогава и емоциите са адекватни. Когато имаме качествени емоции, наситени със спокойствие, радост, хармония и вътрешен мир, тогава и тялото вече е относително здраво.

(кликни на заглавието за прочитане на целия текст)
Там, в онова различно пространство всичко беше толкова красиво и чисто, естествено наситено с обич и сила. Смътно си спомням, че общувах със същества, които в будно състояние бих нарекъл ангели… Не исках да се връщам обратно в малкото тяло – материален затвор за мен самия, душата. Но, както ми бе обяснено от светлите същности, осъзнах че имам още много работа за вършене на земята и не ми е дошло времето. Разбрах и че телесното дълголетие въобще не е никаква привилегия, а че важно е доколко качествено, наситено и резониращо с Бога живееш, а не колко години се мъкнеш в някакво безлично или пък диаболично съществуване.

(кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

След години лутане и бягане от сянката си, след смяна на много, много професии и дейности, всяка от които ме задоволяваше само частично, макар и носейки ми много уроци, попаднах в ашрам - духовен център в Скалистите планини, Канада. Там поставих началото на промяната си. Изключително високото съзнание, наситената огнена вибрация събудиха всички вътрешни противоречия, извадиха ги мощно навън, но и започнах да ги неутрализирам - чрез самоанализ, медитация и възнамеряване. Този самоанализ започнах from scratch, от нулата... Започнах да се самоопознавам. Осъзнах, че тоновете духовна литература съдържат чудесни истини, но на по-високо ниво и нямат силата да променят директно катаклизмите в душата ми.
(кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

В „Идеал” ранч няма привърженици на догми и религии, на тесни доктрини и малки постановки. Визията за света, за живота е всеобхватна и цялостна. Без никоя религия или научна школа да бъде отричана, основната котва на съзнанието на обитателите на тази свята обител е науката на Посветените. А тя включва и от нея изхождат всички разклонения на науката, всички религиозни системи, цялата мъдрост дадена на човечеството ни през еоните. Аурата на центъра е огнена и изгаря всеки който не може да понесе любовта, силата и светлината на вибрацията му. Една година в такова свято място се равнява на цял живот в прашните миазми на прокажените човешки градове. Наричам „Идеал” ашрам, защото точно отговаря на смисъла на думата, тоест средище за цялостно развитие и израстване на съзнанието. Тук обаче няма място за никаква отвлеченост и въздушни кули. Главата в небето, но краката стабилно на земята. Центърът е изцяло отворен за всички, тайни няма, цели се пълна кооперация и интеграция в обществото на страната и селището в което се намира. Много от жителите на центъра работят като инструктори и преподаватели в съседните градове, изнасят се концерти, преподават се уроци по езици, организират се летни лагери за децата на жителите на околните градове. Институтът за развитие на образованието, изкуството и културата (Ideal) стана член на ООН с консултативен статус през лятото на 2005-та година.
(кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

Докато правех преводите, в мен се установяваше молитвено състояние, сякаш чувствах духа на Учителя, сякаш Той работеше през мен, коригираше ме, насочваше мисълта ми така, че да предам сърцевината и духа на учението му! Понякога цели страници мистериозно се изтриваха, защото компютърът блокираше. С това Учителят само ми казваше, че не съм си свършил добре работата. И наистина, когато ги превеждах повторно, виждах, че не съм избрал подходящия стил и думи, точните поговорки и тънки нюанси. Чувствах се пълен, цялостен, тънкият свят работеше през мен, даряваше ми благата на нежните си вибрации, светлите си прозрения, красотата на смисъла на битието и хармонията на съществуването. Потъвах в медитация, сливах се с потока на мисълта на Учителя, разбирах думите му не само с разума, но с духа и най-финото, безсмъртно същество в мен! Една вътрешна светлина ме озаряваше, която караше всичко около мен да изглежда красиво и поетично, всяко потрепване на клонките на боровете, които виждах през прозореца, всяка усмивка на слънцето, която проблясваше във вечерния залез ме изпълваше с неизмеримо блаженство, възторг и преклонение пред симфонията на творението! Тези чувства и визии в мен възникваха не благодарение на външни условия, но на едно тониране към духа на Учителя, към тънките вибрации на ефирния свят и същностите, които го обитават! 
(кликни на заглавието за прочит на целия текст)

 Красив е пътят на Човека, когато съзнава целостта си! От друга страна, отговорен е този път. Още повече лекуването на души. Съзнавам колко много имам да работя и се чистя още. Бях предупреден за конкретно случване в живота ми и отработването му и че, ако там успявам, имам бъдеще, ако ли не, е вероятно да си замина раншко от този бял свят...
(Клик за целия текст)


Добричко мекичко психо нещо си - не, благодаря!
(Кликни за целия текст)

Някой някакси ме поставя в образа на задължително благия психолог - не съм такъв нито в личния си живот, нито в работата си. Урсус съм, чепат съм, често направо проклет съм. И именно защото си позволявам и прегръщам сенките си, мога да обичам истински. Та, ако някой ме слага в образа на мекичкия пси нещо си, моля да си оттегли проекциите - нямам намерение да се идентифицирам с тях. Ако исках да поддържам бляскав, за пред стадото PR имидж, щях да си направя предаване по ТВ 3 - не, искам да бъда Себе си, цялостен. Та, ако изтрия коментар или махна някого от списъка с абонати (приятели е нереално казано) - заявявам, че си позволявам да го направя спокойно.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук: http://www.beinsadouno.com/board/forums/forum/157-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.