Страници

понеделник, 19 февруари 2018 г.

Вяра в Знанието, Знание във Вярата - Верознание

"А Исус му рече: Ако можеш, повярвай! Всичко е възможно за този, който вярва!" Еванагелие от Марк, 9:23

"Не ми вярвайте, проверете сами истинността на думите и пътя, към който ви насочвам!" Буда

Йога е ключова систематизация на човешкия устрем към потенциала. При това богат, цялостен подход, имплицитно аналогичен с дълбочината на всяка друга система за психодуховно развитие, отвъд външните теологични схоластики. Има будистка йога, има даоска йога, има и християнска йога - не толкова и само теоретично, колкото сублиминално ядрено, на принципно-преживелищно ниво.

Принципите на вярата и знанието, както знаем, корелират пряко с религиозния (духовния) и научния подходи. Твърдя, че един без друг са като жената без мъжа и обратното. Вярата без знанието, е много възможно да се превърне във фанатизъм и фантазъм, а знанието без принципите на безкрая, идващи от духовната вяра, се превръща в слуга на властовата психопатия.

Принципът на вярата корелира с бхакти йога, докато този на знанието, с джнана йога. Християнството в основата си, е пътека на бхакти йога. Бхакти, йога на преданоотдаденото, смирено служене и вярата (бхакти и карма, йога на делата, са неразделни).

Джнана йога казва: "Съмнявай се, мисли скептично, употреби ума до предела на възможностите му и го надхвърли!" - точно както ученът на високо ниво, достигайки до лимита на научната логика, преминава в сферата на интуитивните прозрения.

Мъжът прониква в жената, а жената черпи стабилност от мъжа. Джнана и Бхакти, мъж и жена, наука и духовност, ян и ин, единица и нула.

Орлин Баев, психолог-психотерапевт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!