Страници

понеделник, 31 декември 2018 г.

Милтън модел -таблица 3

Милтън Ериксън
Забележка: в таблицата по-долу са представени текстове в т.н. в НЛП Милтън модел – език, заобикалящ логиката, объркващ, смълчаващ съзнателния ум, заплитащ обичайните съпротиви в собствените им механизми. Милтън Ериксоновият модел е утилизиращ, „четящ мисли“, даващ илюзия за избор, номинализиращ, одушевяващ, проникващ в подсъзнанието, задаващ внедрени команди, разкриващ потенциала, достатъчно общ е, така че несъзнаваното само да допълни и състави нужната му терапевтична нагласа и съдържания. Таблицата е предназначена за ползване от колеги-хипнотерапевти. Как? Фразата от съответната колонка може да бъде прочетена докрай, или не, докато погледът се плъзга свободно по редовете и другите колонки, за да може ресурсът на водещия да извлече качествен модел, съчетан с нужните конкретни за дадения клиент посока и смисъл. Таблицата се ползва от хипнотерапевта в собствено състояниена транс, като думите от нея само допълват собствения му хипнотичен скрипт, раждан на мига интуитивно, в съответствие със спецификите, потребни на водения.


Лесно е да се отпуснеш, когато съзнаваш че потокът на Бога определя синхроничната неслучайност на всеки миг от битието, докато и космите на главата са ти преброени, във всяко мигновение!
Лесно е да се довериш на посланията в страха, когато смирено го приемеш в това медитативно отпускане…
Лесно е да се довериш, когато пуснеш контрола в доверието, нали?!
Човек може да намери КАК и КАКВО, когато има достатъчно силно ЗАЩО, Михаела! Тази вибрантна мотивация, да!
Хората се променят. Човек може всичко, когато обича, вярва и действа смело. Можеш да ползваш ставащото като гориво за опита си, знаеш!
Ако ти го искаш силно, ще се случи неминуемо по-бързо или още по-скоро, когато Небето е с теб и намерението идва от копнежа на душата ти! Тогава цялата Вселена е с теб, насочва решенията ти, чертае събитията и обстоятелствата ти! Действай!
Действай различно! Ходиш ли по старите пътеки, стигаш до същите дестинации. Правиш ли същото, резултатът е идентичен. Променяйки мисленето, чувстването и възприятието си, стигаш където душата ти те води.  Кой си ти, ако не тази вечност?!
Ако ти обичаш, ще бъдеш обичан от безкрая, преливащ през теб. Ако светиш, светлината вече е с теб. Давайки, получаваш извътре си.
Ако ти си слънчице, ще има много желаещи да се топлят на лъчите ти.
Ако си извор или мощен, уютен дъб, ще идват мнозина морни пътници, желаещи да пият от бистротата ти и да отпочиват в мощта ти.
Ако си преливащ от сила, самостойна стабилност, самоуверена мощ, мъжествена решителност и помитащ чар, вече си желан от другите във всяко едно отношение. Не зависиш обаче от тях, както слънцето не зависи от планетите си, а черпи заряда си отвътре, от Бога!
Aко си сърдечен приятел, обичаш безусловно и приемаш напълно, докато поставяш здрави граници и не спестяваш честните си, добронамерени обратни връзки, си добър приятел и ще бъдеш заобиколен от добри приятели!
Ако рисуваш живота си с краските на свободното творчество, идващо от поставянето на любовта като основа на живота ти, съзнаваш, че от свободната ти воля зависи късметът, щастието, смисълът и удовлетворението ти!
Ако си позволяваш смелостта да се доверяваш смирено на потенциалите, вложени в страха ти, ще вкусиш аромата на храбростта! Точно така! Храбростта!
Хората могат всичко, приятелю! Могат да прихванат либидото и агресията на животното, през което живеят, могат и да спуснат потенциала на ангела, който презентират през кратката игра на тленността. Кръстопът е човекът – свободната му воля е желана и от Боговете. Можеш всичко, което бодхисатвата в теб иска и може!
Един човек веднъж се е справил с тази зависимост. Не му било лесно, но я превърнал в път към Себе си. Успял. Един човек го може – много хора го могат. Много обикновени хора, превърнали се в необикновени творци на живота си, го могат, Можеш го!
Някой веднъж се запитал“ „Какво ли би станало, ако взема нещата в ръцете си и преодолея страховете си и се отлепя от зависимостите си?!“ Самият му въпрос вече съдържал възможността в отговора на успеха му, когато заживял свободно и смело. Вече чувстваш тази решимост в теб, нали?!
Хората, преживяващи невроза, са благословени, приятелю. Оставяйки се на мъдростта, вложена в посланията по характерова хармонизация в състоянието си, се превръщат в сърцато храбреци, в смели пионери, проправящо новите творчески пътища в живота и невронни пътечки в ума си! Щастлив си, приятелю!
Хората могат да бъдат Човеци, стига да обичат и мъдруват в свободата си. А могат и да бъдат плешиви маймуни, водени от малките си нагони. Сега, когато преживяваш тази благословена трудност, знам че знаеш как Човекът в теб напира да се изяви с любовта си, именно поради благодарността, фасилитираща порастването ти.
Един го може – всички го могат. Ти го можеш. Един се е справил, много са се справили. Всички мотивирани и съзнателни хора, четящи тези редове, се справят. Тази мотивация, с която в началото нелеко, но все по-качествено сега се справяш.
Любовта на един светец спасява маса селища наоколо му. Съзнателното ти израстване променя цялата ти семейна система, подтиквайки всички в нея към съзряване и здрави модели!
Би могъл да осъзнаеш, че вече разбирането и отношението ти към това мотивиращо те напрежение, са различни. Би могъл да го ползваш като стимул за осъзнаване и акордиране, докато в живота си постигаш всичко, към което силата на любовта те води!
Би могъл да се довериш на Бога/ Дао в себе си, пращащ/о ти тези щадящи симптоми, за да ги последваш до характеровите си програми, имащи нужда от любов и грижа, за да живееш още по-красиво и силно!
Би могъл да слушаш и да чуваш, да гледаш и да виждаш, да докосваш и да усещащ величието на благодатта, вложена в благите ти тревожни симптоми, мотивиращи те да погледнеш в душата си, за да резонираш с пулса на Бога!
Би могъл да се научиш на смирено приемане, докато се доверяваш на мъдростта в страха, или да се отпуснеш във фината радост, изплуваща от него, когато го прегърнеш. Би могъл да разбираш, или да позволиш на безкрая вече да преобразува тревожността до мъжество, докато не разбираш! Разбираш, че не разбирайки, разбираш, нали?!
Би могъл да се запиташ какво ли би се случило, когато в живота ти се появи онзи липсващ елемент, придаващ брилянтен смисъл на всичко? Някои го наричат Бог, други, Дхарма, трети Дао, да. Тогава би могъл да се отпуснеш като по течението на пролетен бриз, изпълнен с уханието на целостта, докато страхът се преобразува в спокоен смисъл!
Би могъл да оставиш мислите да преминават в безмълвно съзерцание, прозиращо същността на Живота в тази випашяна на радостта ти. А би могъл и да осъзнаеш как нищото, съдържащо всичкото в Буда природата ти, засмуква в безкрайния си вакуум всеки страх и страст и ги преобразува до любящите им еквиваленти на безпредела ти!
Би могъл със сърцато доверие да се съгласиш в тези автоматични „да“-та, следващи доверието ти в процеса на оцялостяване. А би могъл и да се противиш, докато любовта прегръща тези вярвания, за да ги преобразува до силата на куража си!
Някой може, както знаеш, Иване, да следва пулса на смисъла смело, така че всеки миг от пребиваването му в тази земна бинарност да е изпълнен с любящата диалектика на силата. Някой може да живее от позицията на силата на слабостта, както вече знаеш от собствения си опит по преобразуване на страха, докато служи за гориво на мъжествеността ти.
Някой може да живее смело, докато прихваща силата на страха си, друг би могъл да се стреми упорито към трансформацията, така че ти, Михаела, както знаеш, да почувстваш това преобразуване сега, докато всяка моя дума взаимодейства директно с подсъзнанието ти, докато съзнателно ме чуваш или не, променяйки се в щастлив човек.
Някой знае, че не знае, друг не знае, че не знае, мислейки си, че многознае, а трети знае, че знае относително малко, за да знае, че познанието му, огромно за хората, но малко за пред Бога, е нищожно. Отпускайки се в знанието, че не знаеш, мъдрознаеш през доверието в свързаността с тъканта на Бога, даряваща ти познанието за блажено единство в целокупността на Живота.
Не знаейки, че не знаеш, се бориш със собствените си сенки. Смирено знаейки, че нищо не знаеш, това прегръщане – да, в натежаването на магичния транс, погалващ със силата на безкрая невежеството, което сега се преобразува до усмихнатия смисъл. На живота от Бога и за Бога, в Бога и по Бога.  
Някой стига до Джомолунгма на свободата си по единия склон, а друг по другия. Трети, както знаеш, се лута или обикаля по извиващата се полегата пътечка. Някой решава, че може и го прави, а друг просто слуша гласа на смелостта си и го прави по начина, по който тя го води. Както знаеш от опита си, стигането не е важно, когато обичаш вървенето, което прави стигането сигурно.
Някой върви по пътя на мъдростта, друг по пътечката на любовта, а трети, на действието. Познавайки единството им, освобождаването от страха, за да живееш силно, е въпрос не на време, а на смирено и мъдро доверие, докато правиш това себепредизвикване ежедневно.
Някой живее силно и красиво, да. Ти можеш да свалиш работещите модели на такива хора, за да метаморфозираш неработещите си вярвания във функционални, пробивни, успешни – както знаеш, гравитацията с лекота задържа нещата в орбитата си. Така и гравитацията на любящата ти самоувереност привлича успеха, който сам постигаш, с помощта на потенциала си.
Може да не си забелязал как сега, четейки тези редове, в теб се появява увереността, че можеш! Странно как сега го осъзнаваш толкова ясно, нали?! Това усещане за вибрантна самоувереност, да!
Може да не си забелязал как сега, седейки и плъзгайки очите си по екрана, в теб необратимо се пренареждат невронни връзки в посока брилянтна самоувереност. Не знам дали си забелязал, или промяната вече набелязва теб, набелязания да живееш смело.
Може да не си забелязал как слушайки гласа ми тук от сесия на сесия и у дома всеки ден с аудио записите ми, как трансът става така желано дълбок и естествено привличащ те, както въздухът е привличан от белите ти дробове. Да, трансът за теб вече е състояние нужно ти като дишането. Този шамански транс, взривяващ елегантно могъществото на зарядите ти – да!
Може да не си забелязал все още досега, поне досега… Сега, когато говоря за това, присъединяването на всяка моя дума към намерението ти за силен живот, се пренася в осъзнаването за това как ежедневната ти практика на транс с моите аудио сесии пренася невидимо, но все по-осезаемо в живота ти това чувство за спокойна сигурност. Тази спокойна сигурност, напираща да се взриви, ако не действаш творчески и смело, да – точно тази решимост!
Може да не си все по-любопитен, а може и да си естествено любознателен докъде може да стигнеш в тази мощна самоувереност, така естествено вливаща се в бита ти ежедневно и ежечасно. Самоувереност не напомпена отвън навътре, а самоувереност, идваща от огромния напор на духа ти, пукащ по шевовете творческия потенциал на личността ти, когато дори за миг спреш потока на творчеството си. Тази автентична самоувереност на теб, твореца, да!
Може да не знаеш, че не си забелязал, докато подсъзнанието ти отдавна регистрира удоволствието от ежедневната ти работа с тези хипнотични и нлп аудио сесии, пренасящи блаженото усещане за харизматичен чар в живота ти, когато трансът се задълбочава ежедневно, а удоволствието от слушането фасилитира радостта от най-малките неща в миговете ти!
Не забелязвай как подсъзнанието ти реагира с екстаза на спокойствието, когато редовно практикуваш хипнотичен и медитативен транс в кабинета и у дома си. А можеш и да забележиш как често от съзнанието ти се изплъзват много фини нюанси, долавяни обаче от подсъзнанието ти директно и дълбоко в пренареждането на паметовата матрица в основата на характера ти. Да, тази ежедневна работа по характерова оптимизация, точно така. Забелязваш как организмично красива е тя, знам!
Можеш да не съзнаваш, че докато не съзнаваш, подсъзнанието ти извършва работата по програмиране на веселата ти сигурност в себе си, живота и дълбоко доброто в другите, зад външните им роли и маски.
Човек може да не съзнава, че не е нужно винаги да осъзнава дълбочината и целостта на несъзнавания процес по разкриване на автентичната ти самоувереност сега, докато ме слушаш или се отпускаш в случването на куража ти да бъдеш автентичен.
Знам, че не съзнаваш напълно как всяка моя дума се превръща в усещането ти за самоуверено присъствие в живота. Можеш съзнателно да се запиташ дали тези думи програмират решителността на оптималната ти самоувереност, или просто разтварянето на излишното, я разкрива отвътре навън, от потенциала ти в посока живота ти… Има ли значение, когато вече се случва?!
Съзнанието ти не знае как неговото серийно процесиране едно по едно на малки късчета информация, се губи тотално в паралелното, масирано интуитивно процесиране на любовта и вярата в себе си и към себе си, идваща от единението ти с Бога, частичка от когото ти си.
Както не е нужно съзнателно да вършиш милионите операции в секунда, задвижващи процесите в черния ти дроб и биологичната ти химия, така и не е нужно да правиш съзнателно цялата промяна, с лекота свършвана от подсъзнанието ти сега, когато инсталацията на програмата по самоувереност в теб, е направена, само за да осъзнаеш, че тази програма винаги е била там естествено, а самоувереността ти е автентично и рождено право!
Съзнанието ти е малка свещ. а свръхсъзнанието ти, слънце. Съзнавайки илюзорния страх от загасваща анихилация при загуба на невротичния контрол, тази убеденост се ражда. Убеденото познание, че смиреното смълчване не само, че не води до изчезване, но до разгаряне на любящия пламък на самоувереността ти, когато сега свръхсъзнанието ти преминава през его смирението, за да преобразува подсъзнателните наличности до здравия кураж да живееш от сърце и душа!
Колкото повече знаеш, че не знаеш съзнателно, толкова повече доверието в безграничността на вечността ти погалва с мъдростта, тихо говореща ти за свят на любяща свързаност и братско единство. Тогава – смирението!
Знаейки, че не е нужно с огъня си да дириш външен огън, яденето на силата ти вече е сготвено!


.......

Орлин Баев



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!