За мен

Моята снимка
Моят сайт: http://orlin.bravehost.com Казвам се Орлин Баев. Професионално се занимавам с психотерапия. Това е моята професия и тя съвпада с моето призвание! Обичам природата, планината, морето, безкрая. Мечтая за един свят населен с осъзнати хора, вибриращи в ритъма на любовта, мъдростта и истината!

събота, 27 юли 2019 г.

Бързай бавно, стигай бързо. Овладяване на гнева.


В текста по-долу коментирам статията „Закон на непреживяната емоция“ и провеждам разговор относно начина за постигане на стратегически устойчиви резилтати при повлияването на дадена емоция и когнитивно поведенчески патерн. Тук най-горе в текста скицирам някои техники за справяне с гнева, като в дискусията пояснявам, че са истински резултатни в контекста на по-цялостна работа по себе си.

................................

Забележка: техниките имат нива на усвояване и приложение. Умишлено не ги обяснявам подробно. Работят оптимално на фона на по-цялостно себепознание, в контекста на упорито вършена психотерапевтична лична и групова работа по характера си. По-долу в дискусията обяснявам това.Някои техники за справяне с гнева:

1)      Дразня се на това, което не виждам в себе си.
-          Регистрирай.
-          Погледни в себе си зад сляпото петно и проективното формиране на раздразнена реакция – виж и осъзнай сянката, която потискаш.
-          Приеми, разтвори, превърни.

2)      Благодарствена акция
-          Осъзнай надигащия се над безпомощен страх гняв.
-          Благодаря на ситуацията, че сега се отпускам в и зад енергията на гнева и се спускам в пораждащото я страхливо безсилие – смело го осъзнавам.
-          Самообладано и релаксирано дишам и продължавам да благодаря, галейки корена на гнева – страха, с любов. Самообладание!

3)      Стълба към долната земя
-          Какво означава за мен това поведение/ ситуация à наранява ме, пренебрегва ме, несправедливо не предава и лъже и т.н. à и какво? à дълбоко зад външния гняв, се чувствам като безсилен загубеняк, никой, нищожество, скапаняк и т.н.
-          Автоматизирирам това смело себепоглеждане, това проследяващо слизане.
-          Практикувам молитвено, смирено прегръщане на осъзнаваните собствени дълбоки вярвания – превръщат се в смела, автентична сигурност. (гневът е признак на дълбока слабост)

4)      Влизане в обувките
-          Дразнеща ситуация и човек/ хора.
-          Аз също правя това понякога или поне ми се иска да го правя.
-          Приемам лошото момче/ момиче в сянката си и извличам силата му до здраво асертивно себеусещане и поведение.


5)      Енергия
-          Осъзнавам, че дразнещата ме ситуация провокира в самия мен собствени скрити в мен самия вярвания – виждам ги à произнасям ги, наричам ги и ги чувствам като тези напрегнати усещания в тялото ми.
-          Усещам енергията на страхогнева зад телесните усещания – цвят, мирис, звук, допир, вкус на енергията, пулсация, тежест, посока на движение...
-          Дишам плавно през енергията зад телесните стягания à завъртам в друга посока, поставям приятен за мен цвят, мирис, вкус, звук, допир, пулсация и усещане à свързвам тази енергийна работа с промяната на вярванията в самоуверено самообладани.6)      Молитва
-          Осъзнавам задействаните собствени страхливи, тъжни, наранени, безсилни вярвания, провокирани от външно дразнещата ме ситуация или хора.
-          Свързвам осъзнатите вярвания с телесните напрежения, представляващи техен израз à дишам през тях.
-          Моля се върху и през тези телесни усещания, съдържащи вярванията:

Молитва вариант 1:

Благодаря за живота. Благодаря за годините, а още повече за оценените и видени мигове.

Благодаря за илюзията на смъртта и съзирането на непреходното отвъд преходното. Благодаря за виждането на празнотата на този свят, когато е лишен от есенцията на смисъла, на Бога.

Благодаря за осъзнаването, че прощавайки, ми е прощавано, че несъдейки, не съм съден.

Благодаря за разбирането на трудните за мен ситуации и хора като върховни учители и огромно богатство, неслучайно показващо слабите ми страни и водещи ме към лекуването им.

Благодаря за визията на любовта, в която има само една воля - тази на Бога. Благодаря за уроците на доброто толкова, колкото и на тези на злото - защото са дясната и лявата ръка на Бога.

Благодаря за благословията да разбирам, а не да търся разбиране, да любя, вместо да жадувам обич, да давам подкрепа, вместо да я диря - защото давайки, получавам отвътре, от Бога.

Благодаря на Бога за всичко - и за скръбта, и за радостта, еднакво! Благодаря за уникалния шанс да бъда ученик в земното училище.

Благодаря!
...

Молитва вариант 2:

„Когато видя същества, лоши по природа, притиснати от голям грях и порок, да се отнасям към тях като към нещо скъпо, сякаш съм открил безценно съкровище!... Когато някой поради завист ме обижда или клевети, да посрещна това със спокойно съчувствие и великодушно да му предложа победата!... Когато онзи, към когото съм се отнасял с голяма надежда, ме нарани много силно, да гледам на него като на върховен Гуру, изпращайки благополучие и щастие на него и всички чувстващи същества!...“ 
Част от „Осем строфи за трениране на ума“, Лангри Тхангпа, XI век, Тибет
...

Молитва вариант 3:

Господи, моля те направи ме проводник на Твоя мир;
при омразата нека давам любов;
при обидата - прошка;
при съмнението - вяра;
при отчаянието - надежда;
при мрака - светлина;
при тъгата - радост.
О, Божествени Учителю, благослови ме
не да търся утешение, а да утешавам;
не да бъда разбиран, а да разбирам;
не да бъда обичан, а да обичам;
защото давайки получаваме,
защото като прощаваме, биваме опростени,
и защото резонирайки със Себе си, се раждаме за вечен живот.


Франциск Асизки

7)      Гасене на гневния огън с водата на самообладаната сила.
-          Кутия кибрит à отивам в банятаà пускам водата (течаща или сипана в съд).
-          Представям си или си спомням дразнещи ме ситуации à осъзнавам задействаните в мен страхливи, тъжни, безсилни, наранени и т.н. вярвания à свързвам ги с усещанията в тялото си.
-          В пика на спомнянето на дразненето и свързването с вярванията в тялото зад него, паля клечка и я гася във водата à дишам и свързвам гасенето с отпускане и погалване на усещанията зад вярванията в тялото à променям ги в самообладана сила, телесно и емоционално спокойствие.

8)      Водна мантра
-          Същото като горното, но ментално, като си представям студената успокояваща вода, заливаща усещанията на вярванията à добавям кратка мантра, която съм свързал дълбоко със спокойствие à ом мани падме хум, Господи Исусе Христе сине Божий, помилуй мя, Господи, да бъде волята Ти, Слава Богу за все – и за скорбь, и за радость...

9)      Дела
-          Осъзнавам автоагресията при задържането на гнева в тялото си.
-          Дишам през нея, стапяйки осъзнатите вярвания за мигове.
-          Отивам и си казвам, правя, действам, променям ситуацията (когато е възможно и удачно)
10) Медитация

- Практикувай ежедневно медитация сутрин и вечер по час, ходи веднъж или два пъти годишно на медитативни оттегляния --> няколко години (поне)
- Осъзнай ситуацията, пораждаща гняв --> пусни стимулите ѝ да те свържат с усещанията на базисните вярвания в тялото ти, които вече познаваш добре.
- Залей усещанията с медитативно самообладание (equanimity) --> наблюдавай как енергията зад усещанията се преобразува до още повече самообладание. Живей с мощно самообладание на духа!
..................


Разговор във фейс групата Естествена Психотерапия

Орлин: В кратката статия виждам частична истина. Посланието е, че когато се премахне отричането и потискането и емоцията се преживее, зарядът и изчезва. Дотук добре - така е. Ако обаче емоцията е просто изливана, разреждането е само за известно време, след което следва ново акумулиране на същия заряд. Така е със страстта, с гнева, с тъгата, със страха. Нужно е да се случи нещо различно, за да се канализира енергията на емоцията в друга посока. При скръбта, с която се дава пример в частичната статия, понякога (не винаги) е достатъчна известна социална активност, време, появата на нов обект. Понякога обаче външните фактори не са достатъчни и е наложителна промяна в разбиранията, отношението, възприятието... При другите емоции едното вентилиране, е необходим, но недостатъчен фактор за стратегическото им овладяване. Ако човек просто се гневи, ще се гневи пак и пак. Когато обаче прихване гнева си осъзнато, той се преобразува просто в спокойна мотивация за развитие. Ако човек просто си се страхува, е възможно да е страхлив и цял живот - когато обаче поработи със страха си осъзнато, той се превръща в решителна смелост. Ако човек просто излива страстта си, не след дълго зарядът и се акумулира пак и пак. Когато обаче я прихване с любовта си, мощта и се трансформира до наситено вдъхновение. Та така - позволяването на едното сурово изразяване на емоцията е само старт.В статията обаче това не се казва. Добра е, но частична ...

Д: Орли ,можеш ли да Споделиш един кратък конкретен пример за начин на превръщане на енергия на силен яд,гняв във положителна мотивация във конкретен контекст - да кажем в рамките на 30 минути три пъти ти отнемат предимството по време на шофиране.Благодаря ти предварително.

Орлин: То е като с музиката. Или като бойните изкуства. За да можеш да свириш симфонията в мига на концерта, ти е било нужно време да я научиш. Почнал си от нотите и детските мелодийки... За да можеш в момент на агресия да проявиш самообладание и на най-високо ниво (бойните изкуства имат вътрешна, психична страна), да не отвърнеш със същото, а да не приемеш обидата, да няма за какво в теб да се захване, си започнал от а-б на приемане на паданията, на болката и агресията спокойно, стоял си в собствените си страхове и безсилия с години, докато си ги превърнал в самообладание. Същото е в примерната ситуация. Нужно е да си виждал фалшивите си подсъзнателни ноти и да си ги превръщал в спокойната музика на силата си. А истинската е на слабостта... За това техники и методи много - учат се. Принципът обаче е този - за да реагираш на мига качествено, си работил със собствените си некачествености. Като няма за какво в теб нечия обида да се закачи, остава си негова към него си...

Д: Орли въпроса беше как вечеее сформиранта негативна емоция в мен да я канализирам във неагресивна форма ?

Орлин: Именно на въпроса ти отговарям, Димитър. При това обяснявам защо директната техника, била тя благодарност, когнитивна, молитва, тес, чиста медитация и т.н. , действа само ако ситуацията резонира по сила с вече свършена по-цялостна вътрешна работа по себепознание и себепреработка. Надявам се вдяваш.

Какъвто и директен метод да се ползва, работи само ако е свършена по-цялостната вътрешна работа, отвъд големите думи и тръбящи реклами...

Ето един директен метод. Дразнене от другия шофьор à благодаря ти за ваденето на страховете ми зад гнева от ... (Собствените - слабост, безсилие, унижение, малкост, злоупотреба, нараняване, несправедливост, пренебрегване...) à ползвам ситуацията за преобразуването им до спокойна смелост à с усмивка у благодарност присъствам в осъзнатия вече страх зад гнева à издържам го с любящо себеприемане à превръща се в самообладана сила.


Д: Сложно е Орлин .За съжаление не успях да вдяна нищичко но нищо всичко с времето си.Благодаря за отделеното внимание.

Орлин: Сложно е ако не си свършил работата си и очакваш повърхностното магично решение/ методче. При това нещо важно се появява на "сцената" на емоционалния живот. Рационалният интелект, колкото и да е висок, никак не е задължително да корелира с висока емоционална интелигентност, лекситимично себепознание и емоционална зрялост... Удивявал съм се на този факт многократно. Ще пиша повече за това след малко - благодаря също. ( Относно гнева - винаги зад него стои страх - най-често неосъзнат, невиждан и отрипан. А понякога, по-рядко, тъга, представляваща резултатът от виновен гняв, обърнат към себе си... Но, в основата на генезиса на тъгата отново е страхът).

Д:  ,,Нужно е да се случи нещо различно за да се канализира енергията на емоцията в друга посока,,това са твои думи Орли.Ее въпросът ми е какво точно трябва да се случи в конкретна ситуация за да се случи нещо различно което да канализира е енергията на емоцията в друга посока.

Орлин: Да си вече осъзнавал многократно какво стои зад гнева ти - какви страхове са отдолу. Да си ги съзнавал, преживелищно да си "ходил" при тях, като си "слизал" от гнева в тях и си се научил да ги разтваряш до самообладание, което пука и външния балон на гнева. Това е процес . Ползват се техники, или не. Но е процес. Тогава в ситуация, дадена техника работи. По-горе споменах една - благодарствена акция. Има други стотици - те са като марките коли. Не те са важни, а шофьорът. Та, схеми има и е добре че има. Работят, когато е разширено съзнанието до разтваряне на вече осъзнати наличности.

Д: Хайде да ни споделиш ако обичаш как конкретно като се хванеш във вече случил се,хванал те гняв можеш да трансформираш тази емоция в друга ?Поне една конкретна техника споделете, те може би са хиляди из нета ама аз нещо като конче с капаци не ми се 3 отдало досега да прочета дори една техника максимално бързодействаща.


М: Ако си във вихъра на емоцията е практически невъзможно да стане на момента. Иска се предварителна работа. Няма вълшебна техника ей така, само по себе си...или поне на мен не ми е известна. Всички техники, за да работят искат предварително проиграване. Приемам, че наистина търсиш работещ вариант, а не е чисто заяждане, нали?! :) Има сравнително лесен вариант - телесен отпечатък на емоцията. Работи се от спокойно и уравновесено състояние на двойки противоположни емоции. От неутрално състояние, първо в негативната, обратно в неутрално състояние, в позитивната и се връщаме в неутрално състояние. Използва се визуализация на ситуация за провокиране на съответната емоция и следим къде в тялото се заражда и какъв е пътят и. Постепенно я усилваме до границата на поносимост, през цялото време наблюдаваме как се развива в тялото. т.е. запаметяваме телесният отпечатък. След известно време работа е сравнително лесно да се разпознае емоцията още в зародиш и да се неутрализира с няколко дълбоки вдишвания и издишвания примерно... За трансформация вече се изисква по-дълбока работа- Орлин доста добре го е описал.

Д: Орли тези неща са ми ясни знаеш много добре.Говорим за случаи в които Бай Пенчо няма време за такива времеемки преработки а е яко в динамиката на живота и иска нещо което да работи бързо в ситуация за да не ги избие нещастниците по пътя дет редовно му вземат предимствого да речем.Има ли такива конкретни техники или не за такива случаи .Няма какво толкова да го Думо-сваме.

Орлин: Друг пример - техника на вътрешния диалог и базисните вярвания. Ако в продължение на известно време си се научил да осъзнаваш автоматичните мисли и базисни вярвания зад тях (има, техники за това), да ги регистрираш осъзнато и променяш изкривяванията в информационния им поток през една здрава връзка с реалността, имплозия, евентуално молитва и т.н., в мозъка ти са се образували нови невронни връзки. Продължил си да се тестваш чрез умишлено поведенческо излагане на стимули, които преди са те сривали ( предизвиквали са паника, ужас, или - коментирания в случая гняв и подлежащия го страх) - практикувал си работа с вътрешния диалог и базисните вярвания по един или друг начин, продължил си да се излагаш на все по-големи стимули поведенчески-социално. Оказва се, че работата с мисленето е създала различно емоционално отношение. Променил си базисните вярвания за себе си, света и другите в подобни преди дразнещи или плашещи те ситуации. А в мозъка си си създал нови пътечки, по които в същата ситуация сега протича информацията - вече наситена със спокойна реакция. Оказва се, че обидите на шофьора (примерно), няма за какво в теб да се закачат. Осъзнаваш, че с думите или поведението си не обижда теб, а себе си.
Но, за да работи СЕГА, е нужно да се поработи във всяко сега, докато работи в ситуацията СЕГА. Вече писах, но повторението е майка на... 

Та, за да не избие "нещастниците по пътя", Пенчо е нужно да види с помощта на една или друга техника, водеща го през процес на разширено осъзнаване, че нещастникът с неговите страхове седи в него самия. Виждайки го, пак с помощта на някои от хилядите техники, Пенчо се научава да преобразува вътрешния си нещастник, когото вече смело е видял, смело си го е признал, смело го е обичал, успокоявал когнитивно, хипнотизирал, молитвено, медитативно, поведенчески пак и пак. Тогава в ситуация, която преди го е карала да натиква навътре нещастника, докато го проектира навън в другарчето си съпътник, реагира през призмата на спокойствие - променил е базисните си вярвания, променил е нещастника в самия себе си, превърнал го е в щастливец. 

Искайки да реагира на мига различно без да е свършил тази вътрешна работа, най-много с позитивно мислене и малко дишане или само с повърхностно ползване на коя да е, колкото и добра да е техника или алгоритъм на действие - искайки това, най-много да потисне страхо-гнева си, който да измести после върху жена си, купето си и т н. 

Директната техника, без интензивен процес по вътрешна себепреработка, действа когато външният стимул е достатъчно малък или когато човекът вече е естествено до някаква степен изчистен от маладаптивни базисни вярвания. 

То е като свиренето на симфония - казва някой: " Искам да свиря прекрасно сега - кажи ми работещия алгоритъм " Ок, няма проблем, казвам го. За да го реализира обаче, е нужно малко работа, сформираща нови навици вътрешни и външни, нови неврални пътечки. Казваш - ясни са ми тези неща... Никак не съм сигурен, че са. Споменах за разликата между рационална интелигентност и преживелищна лекситимия. Едно е да знаеш, второ е да искаш, трето е да можеш, четвърто и пето е да го правиш, казва Хайтов, с малко мои добавки...

На по-високо ниво, се случва едно чисто емоционално-медитативно и на мига и на място заливане на старата реакция със самообладание иноеихвяшянето, канализирането и в тази на самообладание. За да работи това обаче, освен стабилен опит в медитацията, се изисква известно преминаване през подготвителния аналитичен, когнитивен, хипнотичен и поведенчески процес - колкото е нужно. При всеки е различно, според силата и качеството на наличностите му.

Д: И все пак кажи ми как да помогнем на Бай Пенчо от горния пример ?Орлин: Казвам. Иска ли, ще му помогнем. Не иска ли, непоисканото добро е зло и всъщност питаме не за бай Пенчи, а за неосъзнатия му в самите нас еквивалент или за сенчестите си дерета, от чиито драки силно бягаме и с които гневно дерем другите.

Д: С една дума, заключението на включилите се в тази поддискусия е че няма ,,такава,, техника за Бай Пенчовците .Има техники, но само за хора които имат някаква минимална предварителна подготовка,тренировка,себепреработка. Благодаря ви за включванията .За мен си остава отворено Търсенето на супер скоростната техника чудо в стил Нлп.

Орлин:  Човек, мастър нлп практик съм и преподавам хипноза от години - техники много. Някои са по-добри, други по-малко, а какви са, ги определя ползвашият ги "шофьор". Минал съм по твоя път. Не говорим за примера с шофирането, а за настройката към живота въобще. 

Стремим ли се към супер великолепната и относително лесно действаща техника, всъщност отбягваме собствена вътрешна нелесна трудност, от която упорито извръщаме глава и затова преживяваме в живота си повторяемо ... 

Когато сме готови за един относително нелек, но затова пък водещ към силни резултати път, парадоксът е, че промяната и реалните резултати идват доста бързо. То е като при страховете, с които постоянно работя, бих казал, достатъчно успешно. Докато настройката е: искам това да се махне сега, не го искам, гарснцията че ще продължава, е сигурна. Когато отношението стане: "Готов съм да преживявам това ако е нужно още сто години и сто пъти по-силно, но ще се уча и ще растат, ще послушам скритите в преживяването уроци!" - тогава парадоксално закономерно, справянето е сигурно и в съвсем приемливи срокове.

Д: Орли просто днес не успяхме да се срещнем и това е .Но това си е за днес .Аз продължавам да те следвам защото много гледни точки,прозрения,знания съм си взел от твоите интернет споделености,публикации и знам че ще има още занапред какво да си вземам.

Орлин: Неразбирането не можахме да го превърнем в разбиране и угаждането на его илюзии да превърнем в посока цялостен смисъл, не можахме, да... Но, благодаря - настройката ти е типична и ще е полезно за мнозина.

.................

Орлин Баев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук: http://www.beinsadouno.com/board/forums/forum/157-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/