За мен

Моята снимка
Моят сайт: http://orlin.bravehost.com Казвам се Орлин Баев. Професионално се занимавам с психотерапия. Това е моята професия и тя съвпада с моето призвание! Обичам природата, планината, морето, безкрая. Мечтая за един свят населен с осъзнати хора, вибриращи в ритъма на любовта, мъдростта и истината!

вторник, 31 декември 2019 г.

Да уважаваш старостта, е да уважаваш бъдещето си

Автор на картината: Димитър Таушански


Живот! Като бях малък, ни учеха да уважаваме старите. Да ги поздравяваме, да им даваме път, да им отстъпваме места, да сме сърцати, търпеливи и приемащи към тях. Това се учи във всяко здраво и добре функциониращо общество. После това уважение се позагуби... Сега, като отивам на работа сутрин, понякога се разминавам със старци и ги поздравявам. За микромиг - едно затворено учудване. Отдавна не им се е случвало... Но след половин секунда - о, чудо. Очите светват, сърцето им се отваря, появява се жива усмивка. Нещо отдавна потиснато и забравено протича в тези мигове. Човещина, доверие, взаимност, разтапящи обичайната за съвременния българин мазохистично-шизоидна, самотна оттегленост в черупката. Човещина протича.

Разбира се, старци всякакви. Озлобени, дементни, манипулативни... Но и мъдри и излъчващи онази тиха виделина, която единствено дълбокото лично изстрадване и дълговременен опит могат да изкристализират в човешката душевност. Ражда се тази виделина в стареца, когато от ранни още години, човещината, любовта и сърцатата нравственост, са били централен фактор във всяка житейска стъпка и мигновение. 

...

Орлин Баев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук: http://www.beinsadouno.com/board/forums/forum/157-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/