Страници

сряда, 4 март 2020 г.

БЪЛГАРСКО РОБСТВО

Лествицата на Якоб - изображение от скалния манастир Свети Стефан, Метеора

4 дни в Гърция. Скални манастири, водопади, но преди всичко, психична атмосфера, наситена с междучовешка задружност, дух на взаимопомощ, добра култура на общуване, достатъчно здрави и качествени нравствени норми. Това е, което прави тази страна така уютна. Това е, което поддържа цялата ѝ система здрава. Не че си нямат гърците своите си проклетийки - и още как, хора са. Но "плуват"в едно колективно несъзнавано (егрегор), наситено с достатъчно качествена, нравствена култура на общуване, проявяваща се на всяко ниво. От политиката и икономиката и обратната мощна корективна връзка на хората, до най-битовите ежедневни отношения. Егрегор на здрави порядки, поддържащи достатъчно здраво общество!

България: психопати с примитивно езическо ниво на съзнание като управляваща прослойка. Същата евтино-примитивна психопатия, прихваната от вмирисаната рибешко-политическа глава, надолу по социалната стратификация. Една сублиминално печеливша препоръчителност на тази варварско-психопатна, селско-бекова и селско пръчкова социопатна властова грубост, с всичките ѝ езически атрибути на грубата примитивна сила.

А народната маса: автоагресивно самопотъпкваща се в пасивно-агресивното си пържене в собствен сос, до шизоидно оттеглила се в черупката на крайната си травмираност. Или бягаща презглава, поединично спасяваща се чуждоземно, с което пряко подсилваща цялата ситуация. Автоагресия, изяждаща себе си и брата си, но прекланяша се пред чуждоземния "голям брат", бил той западен финансов или източен дОховен.

Казват някои: "Политиците са виновни!" Колкото те, толкова и народът. Да, толкова брутално и очевадно родоубийствени политици, България не е имала никога през хилядолетията: толкова социопатни, при това на такова ниско нарцистично ниво, дърпащо чергата единствено към личната изгода, при заличаване на родина - никога досега. Това е ясно. Ама външните олигарси... Те навсякъде опитват игрите си, но вървят там, където им се позволи...

А народът: Ами, една част, която си е лика прилика със "селския бек" низка социопатия на политическите човекоподобни чучела, си е много доволна с положението. А масата, ако не е избягала: мълчанието на агнетата. Споменах по-горе...

Та, болна е България. Болни са българите. От автоагресивно, до шизоидно оттегляне в "черупката" на крайния индивидуализъм, от сцепеност от брата, от откъснатост от комшията, от липса на сърцата заедност, здрава нравственост и сърцата култура на общуване. Това позволява на така или иначе присъстващата езическа безверна компонента в характера на българина, да избуи в политическия "церебрален тумор", метастазирал по всички етажи на социалната стратификация. Това е.

Лечението? Не е "отгоре", не е от тези и такива политици, продали душичката си на мамона зомбита. Чрез личната човещина, нравственост, задружност, сърцата култура на общуване е. Когато егрегорът на народа се промени в тази посока, се появяват и свестни водачи. Това е!

Орлин Баев



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!