Страници

понеделник, 18 април 2016 г.

Гениалност и норма

 Невероятно - но факт! Гениалният човек е винаги извън нормата. Няма как да е в нея и да е гениален! Това обаче не означава, че всички хора от изброените категории (от снимката) са гениални или дори талантливи... Между другото, преводът е не депресанти, а депресари. Остава да се запитаме дали всички гениални люде са непременно депресирани шизоиди или социопатно разчупващи правилата в областта си и затова правещи пробиви и постигащи невъзможното?! Различието и уникалността често депресират, както и самата депресия тласка към творчеството като сублимация. Шизоидията, в преобразувано творчески вид, е способността да си наполовина в този, наполовина в другия свят, в този на потенциала... Оказва се, че има резон в думите на Пьотр! 

Не всички гении обаче са дересирани. Когато човек твори и потенциалът тече през него, радостта от досега с любовта поддържат устойчиво състоянието на вдъхновение. Така че, депресираната талантливост е възможна, но като дефицитарна, отрицателна мотивация, не повече. 

Трансформираната до стратегическо многомерно мислене шизоидност обаче, плюс способността за надхвърляне на квадратните норми смело, винаги присъстват при гения. Това обаче вече не е нито шизоидия, нито психопатност, а творчески потенциал, изявен на дело - благословия! Ако някой през професионалния си филтър продължава да ги свързва, е все едно да кажеш, че ходещият по водата не плува, защото не го може или че летящият не ходи, тъй като не се справя с лазенето... 

Гениалността е холистична перспектива, която интегрира понятия и процеси, но ги надхвърля в гещалта си!

2 коментара:

  1. Здравейте!Въпросът ми не е във връзка с гениалността и нормата.Харесвам отношението ви към природата,планината, безкрая, осъзнатите хора, "вибриращи в ритъма на любовта, мъдростта и истината '.Виждам ви като много ценен човек, казано накратко. ТА ---какво мислите за антропософията, религията въобще,гледането на кафе и ръка ? Благодаря предварително за евентуалния ви отговор.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, но в днешния объркан свят нещата са различни - ненормалното манифестира по улиците като нормално, тръби за права и че било подтискано, и се бута да измести нормалното. Но това което е по-лошо са две други неща - поне за сега творчеството е стъпило на заден план и също така ние като човечество все повече възприемаме ненормалното като норма. Проблем може и да няма - може би това е новия път на човечеството. Но от всичко което е история до сега не можем да отречем че ненормалното е съзидателно и трайно само в рамките на нормалното. И една по-тънка но много важна особеност е че само в рамките на нормалното ненормалното може да се оцени като гениално или ненужно/опасно отклонение. Днес тези рамки се разпадат и размиват много бързо.

    ОтговорИзтриване

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!