Страници

петък, 7 февруари 2020 г.

Когнитивната дисинхибиция и креативността


За връзките между съзидателността, странността, шизотипията, психозите, захващането на допамина в някои мозъчни зони и когнитивната дисинхибиция* на възприятието на реалността.

Оказва се, че талантливите и гениални люде обикновено са силно странни, а при тестовете показват високи стойности по скалите за психотичност и шизотипия, без да са психотици или със шизотипно личностово р-во, но различността им се проявява в наситено, активно и високо творчество. Вярването обаче, че хората с психоза или шизотипно р-во, непременно са гениални, е непозволено логическо обръщане - далеч не винаги това е така.

В статията изключително интересно се говори за това как при екстраординарно талантливите и творчески индивиди, поради когнитивната възприятийна дисинхибиция, във всеки момент от същата споделяна с другите реалност, постъпва огромно количество информация, обработвана от тях качествено различно, по странни за масите, творчески начини. Способност, проявяваща се в ежедневието като ексцентрични чудатости в поведението.
...
*Възприятийна дисинхибиция - намалената способност за перцептивно задържане на вниманието върху определени стимули, при ограничение на други, несъответни с целта на когнитивно-афективно-поведенческия процес.

Орлин Баев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!