Страници

сряда, 15 септември 2021 г.

Мъжко Женски Магнити

Орлин Баев

Ани Дюлгерска
 



Ани е колежка, с която се познаваме от обучение в една от психотерапевтичните школи, през които съм преминал. Сърцата, отличаваща се, дълбоко изстрадала всяка от терапевтичните теории и практики през собствения си живот. А именно това качествено преминаване през лични трудности е най-сигурната предпоставка за формирането на силен в работата си душелечител. Ани основа сдружението "С любов към психичната болест" (клик), в което се върши прекрасна и реална работа, отвъд висикопарните думи, на дело. Във фейсбук групата на сдружението (клик) Ани често публикува някоя от т.н. проективни карти, в които човек вижда...собствени психични наличности. Под една такава карта (тази от изображението) проведохме интересен разговор, който споделям по-долу. 


Проективна карта




Ани: Ето я и днешната карта 😊 С какво я свързвате? На какво ви напомня? Как ви кара да се чувствате? Какво означава за вас? Какво виждате вие на картинката?

Орлин: Видях думата твърд и червен цвят - страст и интимност. После видях огнена църква - свещена сексуалност. 🔥

Ани: Свещена сексуалност. Харесва ми това понятие. Орлине, кое наричаш свещена сексуалност?

Орлин: Ето линк към книгата ми по темата, в електронен вид (клик).  

Ани: Орлине, попрочетох. Гледах и клипа ти за сексуалността и изневярата (клик). Знаеш ли, аз мисля, че в днешно време свещената сексуалност я няма. Изневярата също я няма. Даже дали изневяра или процес на основно свързване няма значение, едно и също е. В днешно време жените ходят на проститут. Ще обясня какво имам предвид. Някога между запознанството и секса е имало едно голямо поле, в което се е случвала химия и трансформация. Мъжът е бил самец, поисквал е жената и я е печелил. Променял се е и е постигал това, което би му помогнало да я спечели. Тоест виждал я е, нея, желанията й, нуждите й. Накрая успехът е бил заслужен. Той обективно е прониквал. Накрая сексът просто е ставал невъзможен за удържане, а изневярата се е случвала много преди това, в мечтите, желанията, очакването, трепета, трансформацията. От там и енергията, която "влиза в семейството", защото мъжът е ставал успешен. После сексът е бил нещо свещено, за което самецът дълго се е борил с ума, със сърцето, със сексуалността си (да удържи жежкото). 

Сега мъжът постига което той иска, става "богат" и чака. Тоест заел е женска позиция, твори и е пасивен. Жената иска да е мъж и отива и му се мята. Не една, две, три, пет и се почва креватна гимнастика най-често "на крак". Тя си тръгва като "завоевател"- пародия, усещайки се изхабена и унижавайки смехотворно природата си, а той е уж самец, ама не може да удържи, покори нищо, а го насилват странно и неадекватно. Връща се при жена си и там съвсем пък се чувства неуспешен и му остава да си изкарва неудовлетворението в дребнотемие и дребнодразнене, което няма цел, натягане на енергия и покоряване. После и в секса са отрязани и двамата, от срам, неадекватност и дори не преживяват близостта на телата си, а може би компенсира да й даде част от това, което е взел. И то е страх. За жалост и обществото натиска като очаквания всичко това да е така. Тъжно е и осакатено.

Орлин: Точно така. Социалните движения, които "си хванала" - да. Жената става неидентифицирано мъжкоженско нещо от амазонски тип. Мъжът пък мъж само по тяло, мускули и мачовщина, а отвътре, п*тка. Да, сега мъжът няма нужда дори да се бори за жена - станали са жените не само лесни. Малко е да се каже. Агресивно мъжкарани стават масово и после реват къде са мъжете, докато те самите възпитават синовете си без бащи с тотално объркани полови роли. Мъжете пък сякаш свикнаха и така им е по-лесно. Нали имаме любовници, изобилие от вагини, дистанционно и телевизор с поредния овчи брадър и игри на суетната неволя. И станахме проститути, а жените...същото. Някакъв унисекс, в който магнитът на естествените полярности се губи. А няма ли магнит, няма движение, почва заблатясване - нравствено, социално, планетарно, ценносите падат и се обръщат в "новото (не)нормално"....

Парадоксът е, че тази деградация, погледната по-отвисоко, се явява част от по-голям процес на развитие. Но, връщане назад няма. Патриархатът е изиграл картите си вече. А типичните мъжки и женски полови модели идват от него, но и от по-назад, от по-диви времена, в които отново мъжът е бил силният ловец и воин, а жената, посветена на взаимоотношенията, уюта и децата. А сега, мъжът няма нужда да е воин и ловец, освен в бизнеса. Но се оказва, че в условията на липсваща полова диференциация, жената е не по-лош бизнес "ловец". Би имало развитие, ако от блудкава унисекс размитост (дори парфюмите вече са унисекс...), да минем към андрогинна зрелост. А при нея, ако сме външно мъже, сме още повече мъже, защото сме прегърнали вътрешната си жена. Ако сме жени, ставаме външно още по-женствени жени, защото сме прегърнали анимуса си (по Юнг). Това вече е зрялост! (Благодаря за четенето и гледането на клипа, Ани)

А свещената сексуалност. Има я. Дори в тези объркани времена. При много жени естествено, когато обичта и секса им се сливат в едно. А при мъжа същото, с малка добавка от физиологично прихващане на сексуалната сила и вдигането ѝ до любовта. Има я свещената сексуалност, Ани! Това е обширна тема...

Ани: Аз не смятам, че патриархатът си е изиграл ролята. Просто жените сега са малко по-справящи се в сравнение с преди и това води до по-високи изисквания към самеца. Вече не може да се скатае като единственият успяващ, а ще му се наложи да израстне, за да надвие и покори жената, да си извоюва патриархалното място. Това пък е хубаво, защото ще има закачка, мечти, горещи фантазии, трансформация и развитие на света. Целият този силно зареден сексуално флирт ще доведе до нови постижения за света. Например в духовен план, любов и помощ за хората. Сплотяване и трудолюбива грижа заедно за страната ни, за света, за психологическото пространство или в което поле двойката твори... Хм.

Важното е мъжът да се довери и да даде душата си. Важното е и жената да е духовна, за да са такива летвите й.

Орлин: Резонирам. Но това, което описваш, не е вече патриархат. Общностно заедностен хат или както и да го наречем е. И в него, половите магнити отново са силни и заредени, но вече на едно много по-хармонично и високо личностово, партньорско, социално ниво. А динамото на живота продължава да задвижва процесите...

...

Орлин Баев, Ани Дюлгерска, психотерапевти






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!