Страници

събота, 30 януари 2016 г.

Холистично учене

 Аз бих желал да не слушате само мене, но да слушате всички учени, които са създали нещо; всички музиканти и художници, които са обезсмъртили името си. В природата има хиляди цветя, реки, гори и планини, а не само едно цвете, една река, една гора или една планина. Великият Божествен Дух се проявява чрез всички цветя, реки, гори и планини, събрани заедно. Всички ние сме събрани заедно да обмислим един важен въпрос, да намерим начин, как да развием и обработим вътрешното богатство, което ни е дадено. Вие, не подозирате, какво богатство носите в себе си. Като развиете това богатство, ще влезете в контакт с природата, за да разберете Божествения Дух, Който работи в нея. Сега вие сте в положението на човек, който не знае, отде е дошъл и де отива. Вие идете от далечен път. Вървели сте милиони години, и днес сте спрели на една станция, да дадете нещо от себе си и да придобиете нещо. И земята, заедно с вас, пътува през различни места в пространството.

Ето това е смирена и холистична визия. Не да бъдеш дъновист - самият Дънов ти казва да имаш една по-висока и широка перспектива за себе си и живота. Можеш да уважаваш силно и имаш дълбока вътрешна връзка с Учителя, но това не значи, че не можеш да черпиш от аромата и на други цветя. Защото мъдрецът не цели да те обсеби и зароби във властовото си присъствие, както прави бизнес гуру-то. Не, мъдрецът смирено се стреми да събуди собствения ти духовен пламък, собствената ти любов, мъдрост и свобода. Когато те вече са будни и горят, можеш да правиш мигновени дълбоки паралели между словата на един или друг светещ в мрака мъдрец и да се ползваш. Защото собствената ти любяща мъдрост вече е налична като коректив. 

Малките умове и сърца се плашат от ползването успоредно и холистично на различни водачи - не могат нито да разберат с ума си единството зад външното привидно различие, нито със сърцата си да обгърнат външните парадокси и противоречия до вътрешна цялост. За малките души действително следването на един единствен гуру е по-добрият вариант, макар и така да съществува силен риск от развиване на грязен фанатизъм... Но уви, указателните знаци по пътя на Живота са видими само от очите на сърцето. Колкото по-будно е то, повече ученикът се въздига до истините, стоящи зад думите на Учителите си, до дълбинния езотеричен смисъл зад екзотеричните изкази. 

Можеш да си ученик на много Учители - ако го можеш обаче. Само имайки висота на ума и сърдечна мъдрост, умение за пресяване на зърното от плявата, способност за ядрено свързване на дълбоки послания и смисъл не само чрез ума, но и чрез гения на сърдечния си разум, тогава го можеш. Тогава обаче все повече събуждаш собствения си вътрешен Учител, духа си, безсмъртието на потенциала, който залива смиреното ти его и започва да кипи на прага на социалната ти личност, напирайки да свети като слънце, да дава живот в смъртта и виделина в мрака на този чертог на сенки!

Орлин Баев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!