За мен

Моята снимка
Моят сайт: http://orlin.bravehost.com Казвам се Орлин Баев. Професионално се занимавам с психотерапия. Това е моята професия и тя съвпада с моето призвание! Обичам природата, планината, морето, безкрая. Мечтая за един свят населен с осъзнати хора, вибриращи в ритъма на любовта, мъдростта и истината!

събота, 30 януари 2016 г.

Чорбаджии

 Вчера бях във Варна и един колега ми разказа произхода на думата чорбаджия.В началото на османското робство армията събирала рая с умения във всякакви занаяти - обслужващ персонал. Естествено и чорбари, готвачи. Летописец писал: "От всичката рая, българете са най-зли и то един към другиго. А най-мародери измежду тях са чорбаджиите (раздаващите храна) - на своите, за да им сипят два черпака, две кожи съдират!...". 

Тези чорбаджии чрез мародерството към ближния си се замогнали и след освобождаването си от аскера, имали нужните суми, за да закупят нещо като патент, право за търговия. Оттам произлиза думичката ни за състоятелен човек - чорбаджия, чорбар, раздаващ манджа мародер. 

Такива социопатни мародери са във върхушката на българския "елит" и досега. А автоагресивният народ духа супата, за която са му смъквани ежедневно по две кожи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук: http://www.beinsadouno.com/board/forums/forum/157-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/