Страници

петък, 8 юли 2016 г.

Качественият скок в психотерапията

 По-долу Тодор Първанов, психиатър-психотерапевт, един от най-добрите в работата с тревожните разстройства далеч не само в България, отговаря в "портала за съзнателен живот", в рубрика "психотерапия онлайн" на доволна жена. Някой ще каже "Е, как така в психотерапията си позволявате да намесвате религиозното преживяване?". Ами, без събудената богочовечност в душелечителя, психотерапията се превръща в част от имбецилния, груб материализъм, което твърдя, че я прави слабо ефикасна. Самото тревожно състояние се явява инструмент в ръцете на свободната воля, на вечната същност в човека - инструмент по акордиране с ритъма на потенциала, на Бога. В процеса на осъзнаване и реструктуриране на маладаптивните психодинамики, се случва естествено интегриране около вътрешната цялост. При това на даден етап от психотерапията е нужно да се случи качествен скок. Именно скок. Контролът на социалната персона и его е нужно да бъдат провокирани докрай, така че човек, научавайки се да губи невротичния свръхконтрол, осъзнава че само тогава започва истински да владее Себе си. Себе си, но вече от позицията на сърдечния разум, през една свързаност с Бога, с мъдростта, любовта и свободата на целокупния Живот.

"Това, което ще ти кажа, може да ти прозвучи шантаво, но нека не те плаши.
Никой от нас не ти помогна .Никой. Знанията и уменията, които имаме ние - Орлин, Диди , Георги и аз, не са наши.
Ние сме просто продукт на една сила, която аз наричам БОГ. Без нея ние сме нищо и не бихме могли да помогнем на когото и да е.
Просто БОГ ни е избрал, като свое оръжие, в борбата против СТРАХА - дал ни е знанията. Без неговата помощ ние сме НИЩО.
Това е, БОГ ти помага момиче, той е много на твоя страна и всичко в живота ти ще е наред.
Дано ме разбереш!" Тодор Първанов, психиатър-психотерапевт

В контекста на двумерния плосък материализъм, горните разсъждения звучат странно. Когато обаче бъдат поставени на фона на разбирането за синхроничната неслучайност, свързаност и жива мъдрост, всичко идва на мястото си.
Орлин, обикновен човек

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!