Страници

петък, 25 ноември 2016 г.

Ошо - Хипнотерапевтът

„Една трета от хората лесно се поддават на хипноза и те съвсем не са ниско интелигентни. Тези хора са много, много интелигентни, със силно въображение, креативни. От тези 33% идват великите учени, великите артисти, поети, художници, музиканти. Ако човек може да бъде хипнотизиран, това показва, че е много чувствителен. А точно обратното се говори: хората смятат, че само един глупав човек може да бъде хипнотизиран. Това е абсолютно погрешно. Почти невъзможно е да хипнотизираш един идиот, защото той не може да слуша и разбира, да се фокусира, неспособен е да си представя. Необходима е голяма сила на въображението. Хората си мислят, че само слабохарактерните могат да бъдат хипнотизирани. Абсолютно погрешно – само силните хора могат да бъдат хипнотизирани. Слабият човек е толкова отпуснат, в него няма никаква интеграция, няма център. А ако нямаш център в себе си, хипнотерапията не може да проработи, защото откъде ще тръгне, за да се разнесе п цялото тяло? Слабият човек е толкова несигурен за всичко, толкова неуверен в себе си, че не може да бъде хипнотизиран. Само хора със силен характер могат да бъдат хипнотизирани!

Работил съм с много хора и това е мое откритие: човек, който може лесно  да влезе в хипноза, лесно може и да бъде дехипнотизиран, а човек който не може да бъде хипнотизиран, трудно се движи по духовните пътища, защото стълбата отива в две посоки. Ако лесно можеш да бъдеш хипнотизиран, лесно можеш и да бъдеш дехипнотизиран. Стълбата е една и съща. Дали ще си хипнотизиран или дехипнотизиран, ти се движиш по една и съща стълба, само посоките се различават.

… Виждал ли си някога какво прави хипнотерапевтът? Първо казва „Сега се отпусни.“ И започва да го повтаря: „Отпусни се, отпусни се, отпусни се…“ Дори самият звук от гласа му „отпусни се!“, се превръща в мантра, в трансцендентална медитация. Същото се случва и при нея. Постоянно повтаряш мантра и това те приспива… Ти продължително повтаряш определена дума: „Рам, Рам, Рам…“. С всяка дума става: „Кока кола, кока кола, кока кола…“ – и така ще се получи, това няма нищо общо с Рам. Кока колата е толкова ефективна, колкото и Рам, дори повече, защото е по-уместна. Повтаряш неспирно определена дума, това те отегчава, а отегчението е основа на съня. Когато си отегчен, готов си да заспиш веднага.

Хипнотерапевтът продължава да повтаря „Отпусни се, отпусни се“. Самата дума се просмуква в цялото ти тяло и същество. Той продължава да повтаря, казва ти да му съдействаш и ти го правиш. Малко по малко ти се доспива. Тогава той казва: „Ти потъваш в съня, потъваш в дълбоката пропаст на съня…“ – и продължава да го повтаря. Дори от самото повторение ти заспиваш… Постоянното повторение на дадена дума променя химическия състав на тялото, защото думата не е просто дума, тя съдържа вибрации, тя е електрически феномен. 

Постоянните вибрации на гласа на хипнотерапевта преминават през химията на цялото тяло. Самите вибрации успокояват, те предизвикват тихо нежен звук в теб така, сякаш майката пее приспивна песен, когато детето не иска да заспи. Приспивната песен е много просто нещо – един или два стиха, които постоянно се повтарят. И ако майката вземе детето в скута си (или терапевтът прегърне човека – бел. ред.) ефектът ще бъде постигнат по-бързо, защото сърцебиенето носи друг ритъм. Сърцебиенето и приспивната песен заедно и детето бързо заспива.

…Погледни един хипнотерапевт. Какво прави той? Природата прави същото с теб. Тя е най-големият хипнотизатор, тя ти внушава. Тези внушения са носени от хромозомите, от клетките на твоето тяло. Днес учените казват, че клетката ти носи почти десет милиона послания. Те са вродени.

…Тялото ти произлиза от природата, но ти произлизаш отнякъде другаде. Това някъде другаде е Бог. Ти си пресечната точка между съзнавано и несъзнавано в твоето тяло. Но тялото е много, много силно и ако не направиш нещо, ще останеш притежание на тази сила (авидя, невежеството, мая – ред.). Йога е начинът да го преодолееш. Йога е начинът да се измъкнеш от властта на тялото и отново да станеш господар. Иначе ще си останеш роб…“


Ошо, „Йога, наука за душата“, том 4, ик Одисей

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!