Страници

четвъртък, 7 май 2020 г.

УСПЕХЪТ



В популярната си представа народът несъзнавано приема, че успехът е въпрос на някакъв късмет, случайно оказващ се на страната на успяващите и те някакси са иззели малкото свободни места...

Всъщност, място на върха на успеха има предостатъчно, защото никак не е лесно да си там - изискват се неимоверна отговорност, висока и мащабна визия, изключително храбри, наситено интензивни и постоянни усилия - способните, а реално и желаещите носенето на такива нелеки изисквания отвъд популярните фантазии за успеха, са малцина.

Но, какво е успехът? Реалният успех отвъд илюзиите на болното човечество. Успехът, резониращ с изворните закономерности на Битието, чисти от наносите на невежеството. Пари? Не и като самоцел. Власт и контрол? Имаш ли ги, при положение че си загубил вътрешния любомъдър смисъл, ставаш нещастна чума колкото за себе си, толкова и за всеки и всичко наоколо си. Публична известност? Не. Ако е страничен факт, ок, но умишленото ѝ търсене вече говори за вътрешна бедност при загуба на същината си. Защото непременното задоволяване на тълпите по правило изисква тази загуба.

Какво тогава е успехът? Единението с Бога е успехът! Вътрешното единство със Себе си като безпределност е успехът. Тогава си смислено щастлив, преливаш от богатствата на творческото вдъхновение, знаеш кой си, какво искаш и как да го реализираш в социалния свят. Целта ти се задава от призванието, а животът се превръща в съзнателното осъществяване на мисия, низпослана от духа ти.  

Вече си в успеха, а зад всяка стъпка от материализирането на целта ти, стои негово величество Животът. Тогава си добър в това, което правиш, имаш здраво проникновен усет за него, а усилията ти са благословени отгоре и благодатни за света наоколо ти. С живота си спускаш един свят на любяща красота в този, привеждайки изкривеното му отражение до по-хармонично-единно с това на реалността. Реалността на любовта, мъдростта и истината, които познаваш и водят стъпките ти надеждно. Стъпил си на стабилната скала на смисъла и помагаш и на други да я намерят.

...

Орлин Баев


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!