Страници

неделя, 11 януари 2015 г.

Шаманска стълбица – пренареждане на матрицата

Някои пояснения по описваната по-долу техника: За да създадеш бъдещето си, е нужно да освободиш миналото си от маладаптивни програми/ убеждения, които в настоящето спъват мислите, чувствата, решенията, изборите и възприятията ти на себе си, другите, живота. Защото виждаш света през вътрешната призма на подсъзнателните си убеждения за него. За да развържеш тези подсъзнателни психични възли, е необходимо първо, да се въоръжиш със светлината, любовта и силата на потенциала си. Тогава, с фенера на разширеното съзнание, можеш да се отправиш на вълнуващо приключение. Пътуване по стълбицата на разширяващото се съзнание надолу, към подсъзнанието. В това пътешествие започваш да виждаш, че в живота си често повтаряш едни и същи, далеч не винаги качествени патерни на себевъзприятие, мислене, чувстване и социално поведение. Когато ясно ги осъзнаеш, можеш да работиш с тях по много начини - логика, парадокс, молитва, променено поведение, съзерцание... Логиката може да те свърже с консенсуса на социалната реалност, но е само отправна точка в приключението на живите спомени, в което егото и персоната ти се превръщат в глина в ръцете на теб, твореца. Илюзия е, че миналото е някаква константно случила се реалност, там някъде си... Не, тук е, в паметовите следи на епизодичната, емоционална и семантична дългосрочна памет, в подсъзнанието ти, сега! Когато по стълбицата към подсъзнанието си проследиш ярко и преживелищно веригата от спомени, можеш да препрограмираш, да пренаредиш, да преобразуваш отношението си, но и да пренапишеш самите спомени така, че да резонират с безкрая на потенциала ти. Знаеш, че външната реалност пряко резонира с вътрешната ти, нали?! Така се превръщаш във вълшебник, умеещ да живее по повелите на вечността си.

Рисунка на шамански барабан, изобразяваща синхроничността между човешкия микрокосмос и вселенския макрокосмос.
........................................................................................................

 Шаманска стълбица – пренареждане на матрицата

Ключов алгоритъм:

1) След като съзнателно забавиш мозъчните си вълни до алфа и тета и се отпуснеш, пренеси съзнанието си в разширеното, медитативно присъствие на свръхсъзнанието, гмурни се потенциала си. Това състояние е така наситено със светла обич, че смисълът и мъдрото щастие заливат всеки квант от съществото ти. Затова имаш и силата да промениш онези програми в подсъзнанието, които сега, вместо да те спъват, вече ще служат като гориво на израстването ти.

2) Виж се в трудна за теб ситуация, която генерира автоматични ирационални мисли, наситени с негативна емоционалност. Долавяйки основната "тоналност", патерн от мисли, чувства и действия, запитай се: "Какво значи за мен тази ситуация?". Въпросът е насочен не към плитката, равнинна логика, а към чувствата, към подсъзнанието ти. Усетил как ставащото те кара да се чувстваш, облечи в няколко прости слова събудените емоции и преживявания - какво означават те за теб. Облечи усещането, емоцията и чувството в когнитивен израз - с няколко простички, но точни думи. Когато дадеш отговор, отново се запитай: "Какво значи.. (отговорът) .. за мен?" и отговори. Повтори толкова, колкото е нужно. Ако продължиш твърде надълбоко, би преминал границите на личното и би навлязъл в колективното несъзнавано. Затова два - пет отговора най-често са достатъчни. Сякаш по една шаманска стълбица, слизаш от съзнанието до подсъзнанието си, от средната, до долната земя. Като обобщиш разкритото, оголваш и осъзнаваш базисни програми/ вярвания, през които автоматично досега си пречупвал живота си като през криво огледало. Сега можеш да поработиш с тях, да ги преобразуваш и заложиш нови. (виж примерите по-долу).

3) Отново се върни на стресовата за теб ситуация, от която тръгна. Идентифицирал основните вярвания, заложени в нея, като по едно въженце от спомени, се спусни надолу, до други подобни, типични и наситени със същите негативни вярвания сцени от живота ти. Още по-надолу, още по-назад във времето, във все по-начални паметови следи и сцени в дългосрочната памет, сега. Защото миналото е само спомен в теб, сега, а бъдещето е единствено следствие от мислите, чувствата и действията ти, сега. Спри се на ситуация, максимално дълбока и близо до корена на идентифицираните маладаптивни програми. От позицията на спокоен зрител, дисоциирано, разгледай себе си, възприятието, реакциите си, телесните си усещания, мислите и чувствата си, почувствай енергията на преживяването. Отново почувствай и идентифицирай заложената тогава програма/ вярване. 

4) Влез в спомена. Бавно, с много любов и сърдечност, се приближи до тогавашното си аз. Представи му се, кажи му, че си ти от бъдещето и си там, за да му помогнеш. Поговори му с пълна вяра във възможностите му, или пък просто му влей самоувереност, идваща от опита ти. Можеш да поканиш на помощ потенциала на свръхсъзнанието си, Ангела си хранител, духове помощници, шаманските си животни на силата, силата на предците, уважаван от теб духовен учител, представител на Небесните сили или просто... Бога. Чувството на спокойна защитеност и неслучайност на преживяваната трудност спокойно изпълва съществото ти със светлата си мъдрост. Тогава остави ситуацията да се разиграе още веднъж, като ти от бъдещето и извиканите помощници сте там, даряващи сила, обич и закрила, но присъстващи фино, осезаемо само от тогавашния ти аз. Осъзнай как възприятието за спомена се променя в далеч по-спокойно, а присъстващата висока визия те кара, преработвайки опитността през призмата на потенциала си, да заложиш програма/ вярване за самоуверена сигурност. Така осъзнал, преработил и заложил адаптивни вярвания, премини и през останалите, по-късни спомени, като променяш реакцията и вярванията/ програмите си.  

5) Виж се в подобни ситуации в бъдещето. Осъзнай как спокойно и сигурно, мъдро и светло реагираш сега!
.............................................................................................................................................................................................................
Забележка: в горната техника ползвам похвати от когнитивната терапия, "нлп" и "пренареждане на матрицата".
Във втора стъпка ползвам когнитивната техника за идентифициране на базисни убеждения - "падаща стрела" (стълба към подсъзнанието, към дългосрочната памет). Ето кратко нейно описание от моя статия: "Към стресовата ситуация или възникналата в нея автоматична мисъл се прилагат въпросите (В): “Какво ще стане ако (мисълта)?” или “Какво значи за мен (мисълта)?”. Въпросите се задават на подсъзнанието, на дълбокия ти емоционален живот. Когато тази техника бъде научена, за мигове стигаш до дълбоките програми в подсъзнанието си. Имайки достъп до тях, получаваш възможността да работиш с тях и да ги неутрализираш.
Примери:
Мисъл: “полудявам” -> В (въпроси) -> ще се изложа -> В -> хората ще ме погледнат лошо - > В -> отхвърлят ме -> В -> провалям се ->В -> оставам сама ->В -> глупава, слаба и излишна съм  - трябва да се напрегна максимално никой да не разбере, че имам паник атаки и да се впиша на всяка цена ...
Мисъл: получавам инфаркт -> В-> ще умра-> В-> не вярвам на живота си, не вярвам на тялото си, не си вярвам и трябва постоянно да съм нашрек и да контролирам всичко, за да се защитя...
Тази техника прилича на прекопаване на психичната ти градина. Падащата стрела се спуска в психичната ти почва и вади на бял свят вредните програми. Така те могат да бъдат неутрализирани с помощта на здравия разум, връзката с реалността, оптимизма..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!