Страници

Естествена Психотерапия на Социофобия (Социална тревожност)

В тази страница възнамерявам да публикувам мои разработки, отнасящи се до социалната тревожност и начините за справяне с нея чрез психотерапия и самопомощ.

(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

Резюме и забележка (disclaimer): в статията засягам факти и процеси, касаещи социофобията, като изказвам лични становища, мнения и размисли. За целите на изложението, използвам равнозначно термина социофобия и фразите социална фобия, социално тревожно разстройство, социална тревожност, социална невроза. Обсъждам: разпространеността на това разстройство; определянето му според диагностичните наръчници; когнитивните и емоционални симптоми и динамики; телесната симптоматика; социалното поведение; разликата и приликите между социалната тревожност, срамежливостта и избягващото разстройство на личността; коморбидността при социофобията; хипотезите за етиологията на социофобията; лекарствата и социалната тревожност. Статията представлява обзорен поглед над споменатите параметри на социофобията. Конкретните ориентири, стъпки и методи за психотерапия и самопомощ при социофобия ще бъдат дискутирани в следваща статия...(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

Магнетичното привличане е свързано с присъствието на висока енергия в човека, чар и харизма. Бернаскони, отново по аналогия с животинския свят, нарича това движение съблазняване. Самият термин обаче поражда автоматични съпротиви и психични защитни механизми, алюзии за манипулация и т.н. Всъщност, става дума за природните и естествени привличане, магнетизъм, харизма. При животните най-силният самец привлича най-много женски. Най-красивият и напорист паун има най-големи шансове за задържане на женската. Тази хормонална и психоенергийна наситеност при животните често се проявява и като любовен танц, ухажващ ритуал, омайващо съблазняване. Когато човекът има дълбока свързаност с тялото си и се доверява на нормалната си животинска нагонност, съблазняването е напълно естествено. Освен в междуполовите отношения, то се проявява във вид на харизматично присъствие и във всяко социално взаимодействие: в бизнеса, търговията и продажбените умения.
  За човека с висока харизма казваме, че когато влезе в стаята, дори преди да е заговорил, изпълва пространството със себе си. Гласът на харизматичният човек е изпълнен с енергия, силен и хипнотизиращ. Енергията свети през пронизващия и нагнетен с много заряд, приковаващо обайващ поглед. 

Харизматично привличащият човек е естествен лидер, водач на хората, притежаващи по-слаба енергия, поради характеровите си блокировки (маладаптивни интроекти/ когнитивни схеми/ програми, проявяващи се в т.н. мускулни/ телесни брони, спиращи и отнемащи потока от биоенергия).
Когато връзката с Дхарма съществува, човек знае, че през смиреното доверие, резултиращо в здраво себезаявяване и изява на истински човечното в Човека, привличането придобива различен смисъл. Превръща се в чаровния магнетизъм, харизмата на Любовта, в светлината на Мъдростта, в творческа проява на силата на безкрая в този консенсус за реалност. Човек свети, но със свещената светлина на финото себепознание, в синхрон със законите на Битието.
В горните редове с благодарност използвам идеята на Валдо Бернаскони за комуникативния акт, като съставен от серия „движения“. С пълното им приемане и признателност за това идеационно трасиране, им придавам по-глобално и синхрониращо с безкрая на Човещината значение!...


(кликни за целия текст на линка) 

- Лична психотерапия - води се от психотерапевт, опитен в работата си.
- Група за тревожни разстройства - това и другите три случвания по-долу е добре да се водят от психотерапевта, при когото ходите на лична терапия. Ако той не провежда такива, е добре да ви препоръча колега, на когото може да се доверите. Такъв, който споделя методологичните и принципни виждания за цялостния терапевтичен процес, за да няма объркване и излишни, отклоняващи противоречия.
- Група за социална тревожност.
- Група за социални умения.
- Периодични тематични уъркшопи - дву, три, пет и повече дневни - уъркшопите са изключително наситено и силно преживяване. За тях сте готова след вече премината известна лична и групова работа.


Andy Hug
Хипнотични сесии САМОУВЕРЕНОСТ
(Кликни за достъп до ютюб сесиите)

Ежедневното едно или двукратно ползване на хипнотичните сесии, фокусирани в социална самоувереност, е важна част от целия процес на аналитична, когнитивна, хипнотична, психотелесна, групова, социално-поведенческа работа по преобразуване на социалната тревожност в социална самоувереност! Слушай сесиите с медитативен подход: затворени очи, удобно седнал, неподвижен, във все по-качествено усвоено състояние на все по-дълбок, но буден транс, алфа и тета мозъчни вълни.
Можеш, защото силата ти иска да можеш! Можеш!Боен Клуб
(Клик)

Мъжът се нуждае се от здрав риск, известна опасност и надмогване на страховете си ежедневно и смело. От известна доза авантюризъм и неизвестност, в които да "скача" с доверието в себе си и живота си, за да ги превърне в един добър риск мениджмънт, приложен в ловното поле на бизнеса си. Съвременният мъж отчаяно се нуждае от силен и здрав мъжки модел, с който да се идентифицира, приеме в себе си и превърне в собствената си мъжественост.


Плейлист Самоувереност (96 сесии)


 Алгоритми на социалната самоувереност


(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

Когато се смееш от сърце, вниманието ти се прехвърля върху естествения ритъм на житейския ход, отвъд сивите параметри на главата. Можеш да потънеш в спокойна релаксация, само ако се вземеш по-малко на сериозно, радостно кикотейки се със смеха на детска искреност. Когато слушаш думите ми в тази хипнотична сесия, съзнанието ти може да се разшири до широкото вътрешно пространство от непредубедена сила или естествено да се слее с извора на самоувереността ти. Просто възнамери целостта си и остави сърцето ти да те води по пътеката на свободата ти. Когато се докоснеш до състоянието на вибрантна самоувереност, знаеш че то е нормалното ти състояние на съществуване, което с учудваща спонтанност се пренася във възприятието на миговете от живота ти сега и във всяко следващо сега, завинаги!  Чувстваш го, нали? Няма нужда да си мислиш, че го познаваш, тъй като безкраят в теб вече го живее. Докато умът се оплита в собствените си преплетени лабиринти, сърдечният ти разум разтваря вратата към любящата самоувереност в теб. Просто така, защото това е състоянието, през което душата ти най-истински може да преживее живота ти. Да, сега, в мига в който оставяш потока на живата вода на радостта да тече през всяка клетка и квант от теб...


 Алгоритми на автентичната самоувереност – текстове с ключови медитативни последователности

(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

 „Когато видя същества, лоши по природа, притиснати от голям грях и порок, да се отнасям към тях като към нещо скъпо, сякаш съм открил безценно съкровище!... Когато някой поради завист ме обижда или клевети, да посрещна това със спокойно съчувствие и великодушно да му предложа победата!... Когато онзи, към когото съм се отнасял с голяма надежда, ме нарани много силно, да гледам на него като на върховен Гуру, изпращайки благополучие и щастие на него и всички чувстващи същества!...“  част от „Осем строфи за трениране на ума“, Лангри Тхангпа, XI век, Тибет...


(Кликни на заглавието за целия текст)


Би могъл да се запиташ дали можеш да започнеш изцелението си сега или след няколко секунди сега, когато се освободиш от тревожността, разрешавайки на спокойната самоувереност да те залее. Някои хора изпитват истинска лекота, когато осъзнаят свободата да избират щастието си сега, а други когато се изпълнят с хармонична вътрешна сила и мъдрост. Повечето хора се чувстват щастливи при отпускането в потенциала си от обич, сила и мъдрост, който вече осъзнаваш, дори и да не го знаеш. Разрешението на трудностите ти може да се разкрие още в този миг, когато си готов за това. Рано или късно, след време или сега, ще се сдобиеш с всички прозрения, нужни ти, за да се изцелиш напълно и да се чувстваш самоуверено сигурен в Себе си.


(Клик за текста)

Чудех се как ли би живял силно, творчески и смислено, когато сега чувайки гласа ми, стихваш, а потенциалът естествено залива страховете, преобразувайки ги до смела сила. Учудвам се колко лесно е да се довериш на любовта, сега раждаща това приказно самообладание, докато подсъзнанието прогресивно ти позволява да се отпуснеш в изчезването за невротичното стягане, докато осъзнаваш силата на духа си. Да, тази загуба на невротичното колебание ,за да бъдеш единен в смисъла си. Чудно ми е как с лекота безкраят те насища и колкото повече егото се опитва да контролира страха, толкова повече губи контрола, до пълното смирение на слънчевия човек, изгряващ между тази и другата мисъл. Не е нужно дори да си представяш блажената сила, докато тази приказна омая погалва всяка клетка от това ликуващо тяло...


(Клик за целия текст)

Да следваш пътя със сърце – познаваш го, когато сега слушайки гласа ми, все повече стихваш в шепота на безмълвието, лекуващ душевните ти рани с елея на благуването. Блаженство е в това смирение да осъзнаеш как притихвайки, шлюзът на любовта се отваря и протича, задействайки електроцентралата на смелостта да живееш смело, красиво, творчески и силно. Лесно е да не знаеш, позволявайки си да не знаеш, за да знаеш с вечността си. Загуби малкия контрол, за да живееш себевладеейки се – ти, Човекът...


(Клик за целия текст)

Винаги си познавал тази сила, промъкваща се в един или друг, сега все по-разширяващи се мигове. Дали я искаш или си готов – кой знае? Малкото его човече никога не е готово – трепери пред неразбираемото за него величие на Богочовека, когото е призвано да провежда през смиреното си смълчаване. Смирено смълчаване, което дори егото ти все повече оценява и ще оценява, когато през него премине Боготишието на безкрая на силата. Любяща, мъдра сила, водеща към свободата на Богочовека – към Теб! Да, винаги си бил нещо повече и си се досещал за величието си – точно така!


Свободата, която жадуваш
(Клик за целия текст)

Някой може да се ре-обучи с лекотата, с която леярската пещ разтапя чугуна, за да превърне сместа в изцяло нова структурна система. Някои хора знаят, че точно освобождаването от робията на зависимите навици дава заряда на силата им. Всички хора притежават умението за тази промяна, призвани да я случат в живота си. Знаеш, че знам, че можеш, когато се доверяваш на естествената си, автентична природа на духа си. Точно тази топлина на любовта ти поражда мощта на възнамеряването ти за прихващане на робските навици и пренасочване на силата в тях към сместа на любящата свободна воля...(кликни за целия текст на линка)

Ползват се в контекста на холистичната (цялостна) работа по преобразуване на социалната тревожност в социална самоувереност. Ако се повтарят сами по себе си, както примерно препоръчва Луиз Хей, в духа на наивния позитивизъм, не съм забелязал да са ефективни. Но, когато се прилагат на фона на по-цялостното психотерапевтично или автотерапевтично трансформиране, тогава имат добра лечебна стойност. 


(Кликни за целия текст)

„Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че мъката и страданието са само предупредителни сигнали за това, че живея против собствената си истина.

Сега знам, че това се нарича „автентичност”...


(Кликни на заглавието за целия текст)


1) Стресова ситуация --> автоматична мисъл (а.м.) --> страх (вина, срам, тъга), скалирана по сила от 0 до 10, като десет е максимумът --> телесни симптоми 0 до 10
2) Когнитивни изкривявания и невротични защитни механизми в а.м. - идентифицирането и описването им.
3) Реструктуриране чрез:
- логика и връзка със социалната реалност
- парадоксално намерение - наводняване с възприятиен рифрейминг от хумор и/ или смирено доверие/ приемане
- молитва - когнитивно реструктуриране плюс елементите вяра, любов, благодарност, прошка, готовност за учене - главните ингредиенти на молитвата. 
- визуализации и работа с транс
- психотеатър и работа през тялото, включително дишане
- поведенчески експерименти
- съзерцание/ майндфулнес
4) Поставяне на адаптивна мисъл, на мястото на автоматичната --> скалиране намаляването силата на негативната емоция и телесни симптоми от 0 до 10.
5) Променено, активно предизвикващо страховете, смело действие.


(Кликни на заглавието за целия текст)

Някои ситуации се повтарят, нали?! Сякаш все така се случва, че да се почувстваш изоставен или предаден, несправедливо излъган, гадничко отхвърлен или унижен. При някого с партньорите все нещо куца, при другиго в професията нещо все аха аха да се получи и винаги се срива… При трети, приятелите нараняват, а при друг той самият не може да спре да обижда и така да прогонва ценните за него хора…

Разходи се из тази или друга неприятна ситуация, в която сякаш се повтарят нещата. Спри се на чувството, на емоцията и усещането. Къде в тялото си чувстваш това усещане, колко и как усещаш това чувство – бъди в него спокойно преживявайки енергията му. Дишай спокойно и дълбоко през него, приемайки факта, че съществува в теб.

Спри се на типична, ярка ситуация, в която преживяваш отново същата емоция и неприятен социален факт.Защо това, което преживяваш и сега виждаш и чувстваш, е важно за теб? Ако действително ситуацията е част от много други такива, препъващи живота ти, е важна. Увери се, че имаш смелостта да работиш с такава! Ако не е, имай куража да проследиш спомените си до действително ограничаваща потенциала ти ситуация, част от по-глобална повторяемост в живота ти.


(Кликни за целия текст)

...Поведенчески експерименти, целящи предизвикване на страха от авторитети, от "какво ще кажат хората", провокиращи мазохистичното себепотъпкващо поведение на замълчаване и "преглъщане", страховете от унижение, изоставяне и отхвърляне и преобразуването им. Тази поведенческа работа се подпомага от работата с вътрешния диалог и ежедневната автохипноза/ медитация. Дизайните, изпълнението на експериментите и менталната преработка на емоционалните реакции преди и след тях, се супервизират от опитен психотерапевт. Изпълняват се по подходящ начин, в социални пространства, където вероятността да бъдем разпознати не е голяма. Ако все пак се случи, е добре да имаме подходящо обяснение като: „Записах се на курс по актьорско майсторство в натфиз и за домашна работа и претръпване на сценичната треска ни препоръчаха да играем роли в реална среда!...“.


(Клик за целия текст)

Малцина терапевти се осмеляват да работят поведенчески в реална среда. Правенето на поведенчески експерименти е извън защитената среда на кабинета, а неизвестните в уравнението на социалните взаимодействия, случващи се наживо, са многобройни. Затова, поведенческите и социални експерименти изискват смелост както от терапевта, така и от изпълняващите ги. Една такава сесия обаче по степен на въздействие е равна на доста кабинетни терапевтични взаимодействия. Разбира се, дизайните на експериментите са лични, внимателно прецизирани към когнитивната динамика на конкретните случаи, както и към социалния контекст. Преди и след изпълнението, се практикува своего рода когнитивно реструктуриране, преработка на събудените базисни вярвания чрез модифициране на когнитивните изкривявания и маладаптивни защитни механизми, при залагане на здрави, асертивни убеждения. Когато такива социално-поведенчески експерименти се водят от вещ психотерапевт, преди и след изпълнението им, се практикува  работа с транс/ хипнотерапия в реална среда. Преди, като вдъхване на кураж за предстоящото себепредизвикване, а след това, като трансформиране на изплувалите наличности в адаптивни.


(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

Забележка: описаните по-долу социално-поведенчески експерименти са само примерни. Подобни опити се правят единствено под супервизията на психотерапевт, при специфициран дизайн спрямо конкретната преследвана цел и характерова структура. Преди и след всеки експеримент се работи по преобразуване на експлицираните маладаптивни себеотносни вярвания и автоматични мисли, чрез ясно разграничение между недвусмислената реалност и ирационалността на събуденото, което погасява тревожната наситеност в когнитивните схеми. Така залагането на нови и адаптивни става естествено. Експериментите се изпълняват балансирано, така че фокусът да бъде във вътрешната преживелищност, човек като мъдро се придържа към едно спокойно и ненатрапливо присъствие в избраната социална ситуация, отвъд всякакви ексцесии. Принципът е, че когато съзнателно приеме провала, човек е готов и за успеха. Когато спокойно може да губи, е също толкова готов да печели. Приемайки смирено слабостта, през доверието протича автентичната сила на духа му. Защо част от експериментите са свързани с преживяване на социално маргинализиране? Защото когато са насочени непременно към затвърждаване на успеха, неизменно несъзнавано присъства изтласкан страх от неуспеха. Както поясних, само когато слабостта и провалът са смирено приети, човек е истински готов за силата и успеха. Доколкото в падението можем да присъстваме осъзнато, дотолкова в изкачването си по социалната стълбица сме в състояние да поемаме здрави и разумно управлявани рискове, водещи ни до успеха.


Извинения за трамбоване в зоната на комфорт - излизане
(Кликни за целия текст)

Като си подадеш главата над стадното блеене, ще бъдеш забелязан и под прицел - и още как. Със сигурност ще накърниш нечии болни интереси и отношения. Но ти се заявяваш асертивно, не нараняваш никого а просто разширяваш творческото си присъствие, готов си на кооперация и сътрудничество - а нечия комплексарска реакция не е твоя работа. Със сигурност се появяват много харесващи те, а още по-сигурно също толкова не можещи да те дишат. Но, това разделение не е твое, на света е - ти си консистентен в следването на целта си, идваща от пътя ти със сърце. С времето много от тези лаещите срещу ти, се оказва че са доста по-искрени, стойностни и способни на кооперация от възхваляващите те. Затова не се прехласвай пред похвалите!


(Кликни на заглавието за целия текст)

Когато някой реши, че трябва на всяка цена да бъде по-добър, по-идеален, по-чист, по-възвишен, по-духовен, по-перфектен, по-еди си какво си, автоматично набутва в подсъзнанието си това, което според него не е желано. Ако решиш да си по-интелигентна, натикваш навътре в себе си кухата лейка. Да, но когато тя е приемана, се изявява в живота като непринуденост, естествена комуникация, приятна бъбривост и комуникативност. Ако решиш да си по-коректна, точна, прецизна и дисциплинирана, потискаш и капсулираш в подсъзнанието си джаста праста кифлата, за която собственият задник е най-важен. Обаче този сенчест аспект, когато е осъзнат и с обич прегърнат, се изявява в живота ти като лекота при преминаване през нормалните грешки, учене от тях и здраво себезаявяване. Ако решиш да си по-чиста и по-духовна, натикваш в дън гори психо тилилейски леката жена в себе си, Дори ку..ата... Да, но така закопаваш и творческия си огън, както и все чара, умението за печелене на другите и харизмата си... Ако решиш да си непременно и само позитивна, отхвърляш в себе си псуващата хамалка. Когато обаче я познаваш добре и си приятелка с нея в себе си, тя в живота ти се проявява като свобода в мисленето, словото, мнението и житейските посоки.


(Клик за текста)

Аз съм част от теб,но ти не искаш да ме виждаш. Аз съм част от теб, но ти извръщаш поглед. Аз те моля, чуй ме и не ме съди.

Аз съм лъжата,която "виждаш" в другите. Аз съм "предателството", което изживя с близък човек наскоро. Аз съм онова, което показва твоето несъвършенство. Аз съм онази, която криеш, дори от себе си. Аз съм тази, която те прави цяла.    (Кликни за целия текст)


Не си спомням за социофобията да съм писал да се тръби: "Страх ме е какво ще кажеш за мен, страхливо потискам страха си и затова го проектирам в теб в злобничка проекция..."...  Писал съм за споделяне за заекването - то няма как и да се скрие и колкото повече се крие, е по-силно. Донякъде такава откровеност важи и за п.а. - колкото повече я криеш, я потискаш и пред себе си и другите и така я засилваш. Това обаче не означава хистерично тръбене, а просто искреност, докато се отработва смелостта. За социалното тревожно р-во наистина не си спомням да съм говорил такова нещо. Там пътеката е ясна - промяна в мисленето, връзка с реалността, хипнотерапия, много работа през тялото, поведенчески експерименти, групи, изяви, говорене и още и още промяна на мисленето, при вътрешно общуване със страха и преобразуването му. Ако за социофобия съм писал, че е нужно да се тръби, кажи къде, за да видя какво имаш предвид... А и дали винаги е социофобия, или по-изявени характерови акцентуации (личностови разстройства), това е работа на терапевта ти. Някои могат да се справят и сами, макар да е по-дълго. Ти обаче очевидно изкривяваш силно нещата, пречупваш, нагаждаш несвързано с подходящата терапевтична посока. Затова или имаш да се моташ още много години сам, или с терапевт да промениш нещата. Избори! (Кликни за целия текст)

Някъде в ума на някои мъже вирее странната идея, че за да са интересни на жените, е нужно едва ли не да им свалят звезди, да резонират твърде много с тях, да ги забавляват. Да, но тогава се превръщаш в клоун, в радио, в сервитьор (слуга), нежели в мъж. Жената цени силата в мъжа и когато я има, сама се равнява по него и го търси! 


.....................................................................Някои клипове за трансформирането на социалната тревожност до социална смелост:

- Youtube плейлист САМОУВЕРЕНОСТ ( https://www.youtube.com/playlist?list=PL4Thvm2bZPcF3NcWcBrndGKrcyFWcV5AS )Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!