Страници

Естествена Психотерапия - Обща психология, Общество

Психология на тълпите
(Клик)

„Тълпите уважават послушно силата, а добродушието малко им прави впечатление. За тях то е слабост. Техните симпатии никога не са били на страната на мирните водачи, а на страната на тираните, които грубо са ги владели. На тези последните, те са въздигали най-високите паметници. Ако после са захвърляли в краката си падналите деспоти, то това е било само защото, като са загубили своята сила, те са влезли в категорията на слабите, които те презират, защото не се боят от тях.

Любимият тип на тълпите ще прилича винаги на Цезар (социопатен нарцисизъм, бел. ред.). Неговият блясък ги прелъстява, неговата властност им се налага, а неговата сабя ги плаши. Могъществото на водителя е силно деспотично и точно по тази причина то се налага.“
„Можем да установим едно доста рязко разделение в групата на водителите. Едните са хора енергични, със силна но временна воля. Втората – много по-рядко срещани – са хора, които имат воля силна и дълготрайна. Настойчивата воля, която притежават, е една много рядка способност, при това много силна и кара всичко да се огъва пред нея.“Има път
(Клик за текста)

В естестввената психотерапия се превръщаме в родители на себе си. На онези най-наранени свои „парчета“, които са се промъквали конвергирани през социални, психични, поведенчески невротичности и симптоми. А сега ясно осъзнаваме раните си и като се учим да сме родители на себе си, ги обгрижваме сърцато, вече усмихнато и търпеливо, с благодарното осъзнаване, че можем да претворим характера, а оттам съдбата и живота си в синхрон със свободната ни, любяща воля. Път има! Изчерпването и празнината по време на ходенето в този път изчезват, защото се премахва причинителят на разцепването, изискващ цялата налична енергия и психо-либиден ресурс.Церн колайдерът и изкуството да буташ колата
(Клик за текста)

Оказа се, че компанията са всичките физици, работещи за Церн. От цяла Европа. Разговорихме се, към час и половина. За принципите във физиката, микрочастиците, точните науки, психологията, мозъка. Паралели, на много нива, по много начини. Аз от физика разбирам колкото Флийнстоун от математика. Но, принципите зад външните различия навсякъде са същите. А и през когнитивната наука познавам научния метод и подход. Обичам такива разговори. Интересни са ми. Зарадвах се как тези живеещи за науката хора мислят. Учени. Много искрени и смирени хора са учените. Мислят на високо ниво, а успехът им в правенето на наука определя радостта им. Чудесни хора. Отдадени на кауза. Така ме зарадва тази среща
(Клик за текста)

За да е нещо широко популярно, но да бъде истински стойностно, а не чалга (ползвам думата като етикет за нисък стил и качество), е нужен път, който авторът минава или е минал. Път първо по имане и  провеждане на красива и дълбоко смислена, иноваторска стойност.

Второ, дълбоко разбиране на тази стойност и "смилането" ѝ до ежедневни, мъдри метафори и аналогии.

И трето, спускането и свеждането на този стойностен смисъл до масите през това опростяване без да се губи стойността, а просто да се представи в по-достъпен вид. Свещена простота, а не опростачване. 

Път е. И ако някой веднага цели популярност без да има мощна стойност за предаване и дълбокото ѝ разбиране и опростяване, ако  не е минат този път, такъв предлага чалга...(Клик за текста)

Тълпата в човека

Срив в съзнателната рационална преценка, независимо от индивидуалното равнище на интелект, бил той много висок, нисък или среден.

Наистина малко са индивидите, имащи личностовия интегритет, който да издържи напора на наистина помитащото здравия разум стадно взаимно заразяване, водено от подаващия внушенията, каквито и да били те.

Силна хипнабилна внушаемост: зависи от личната степен на хипнабилност, личностовия интегритет или липсата му. Щом индивидът стане част от тълпата, в случая от психичната такава, хипнабилността му за подаваните от "водачите на стадото" сугестии, нараства многократно.


Отвъд стените на страха
(Клик за текста)

Ето, виждам глобалните икономически игри на престоли (препращам към едноименния филм и свързвам аналогично със ставащото). Малък съм пред тях. Боря ли се против злото, ставам на пепел и прах – чувствам го. Не е това начинът. Защо да се боря? Та нали то е маша „в ръцете“ на Бога! Да, мащабни обществени промени ни очакват. Ами супер. Ако не можем да бъдем свободни, съзнателни сътворци на Твореца, разумно и смислено прекарващи жизнените си цикли в хармония с планетата и природата, за известно време е по-добре да бъдем роби (къде метафорично казано, къде в смисъл на наложено ограничение...). Поне външно. Защото свободата тежи, когато съзнанието е на споменатото по-горе невротично равнище, а при психопатното се првръща в свободия и тотална безотговорност, при служба единствено на егоцентризма си, на всяка цена.

Ведно с масовото, технологично подпомогнато оскотяване, загуба на изконните принципи на мъдростта и преобръщане на ценностовата система с главата надолу, в една по-малка, но много по-съзнателна част от човечеството, масирано настъпват мощни промени, порастване до Богочовещината на съзнателността, единна с Бога. Избирам да бъда част от тази човешка извадка. Поне се стремя към това!


(Клик за текста)

В обичайното разбиране, алтруизмът представлява антонимна опозиция на егоизма. В естествената психотерапия такава гледна точка е приемана за фалшива дилема. Фалшива поради факта, че реалният алтруизъм включва здравия егоизъм и сам по себе си представлява най-качествено задоволяваният и естествен според природните закономерности егоизъм.

Така както в природния ред стоят нещата, за да получаваш, е нужно да даваш. Получаваш от цялото, за за да даваш на организма, от който представляваш неделима част, според възможностите си, свободно и естествено. Колкото повече даваш, повече и получаваш. Така изглеждат нещата в живота на любовта, мъдростта и истината. Това е здравото положение.

В света, в който живеем, поради отклонението и дори откъснатостта му от законите на Битието, се налага да се грижим и за получаването си, да. Докато социално го правим, дълбоката ни вътрешна мотивация е добре да бъде алтруистична. Защо ли? Защото така резонираме със здравите принципи на един здрав живот и го провеждаме, макар и външно живеейки в болен от безлюбна антимъдрост свят. Липсва ли такава алтруистичнабитийна мотивация, се прввръщаме в поредната „ракова клетка“ в лишения от любов, психопатно гниещ организъм. Нека бъдем Човеци!


Маймуночовек и Богочовек

(Клик за целия текст)

Ето го приматочовекът. Биология, нагони и интелект, подчинен на тези нагони. Целта оправдава всякакви средства за постигането си. Целта е оцеляване, налагане, власт, още власт, средства за постигането ѝ, секс и още секс, стадни привилегии, телесно и материално подсигуряване. Психопатна разцепеност по нарцистично-параноидната характеропатна ос. Любовта, мъдростта, божествеността тук са само илюзорни думи, метаудоволствени фантазми. Целият свят егоцентрично и безумно е ползван за тактическите жалки цели на маймуночовека и практически унищожаван от глупостта му. Несъобразяващата се с дивашкия нарцисизъм другост автоматично задейства параноидната характерова подложка, насилнически-убийствено целяща унищожение. Примитивизъм, имал мястото си в процеса на еволюционно човешко развитие. Убийствено нагла и пошла диващина, дала известно развитие на маймуночовека. Оттук насетне обаче, поддържането ѝ при липса на оцялостяващо порастване, се превръща в рязане общия планетен клон и пропадане в помийната яма на душевното оскотяване, фасилитирано от техническото развитие, служещо на манипулативно властовите цели на един бездушен, злощастен „елит“.Мъжко женски магнити

(Клик за текста)


...Знаеш ли, аз мисля, че в днешно време свещената сексуалност я няма. Изневярата също я няма. Даже дали изневяра или процес на основно свързване няма значение, едно и също е. В днешно време жените ходят на проститут. Ще обясня какво имам предвид. Някога между запознанството и секса е имало едно голямо поле, в което се е случвала химия и трансформация. Мъжът е бил самец, поисквал е жената и я е печелил. Променял се е и е постигал това, което би му помогнало да я спечели. Тоест виждал я е, нея, желанията й, нуждите й. Накрая успехът е бил заслужен. Той обективно е прониквал. Накрая сексът просто е ставал невъзможен за удържане, а изневярата се е случвала много преди това, в мечтите, желанията, очакването, трепета, трансформацията. От там и енергията, която "влиза в семейството", защото мъжът е ставал успешен. После сексът е бил нещо свещено, за което самецът дълго се е борил с ума, със сърцето, със сексуалността си (да удържи жежкото). 

Сега мъжът постига което той иска, става "богат" и чака. Тоест заел е женска позиция, твори и е пасивен. Жената иска да е мъж и отива и му се мята. Не една, две, три, пет и се почва креватна гимнастика най-често "на крак". Тя си тръгва като "завоевател"- пародия, усещайки се изхабена и унижавайки смехотворно природата си, а той е уж самец, ама не може да удържи, покори нищо, а го насилват странно и неадекватно...


Жива Земя
(Клик за текста)

Жива земя! Все още жива, все още неубита от безжизнеността в сърцето на плешивата маймуна.

Как така хомо сапиенс се превръща в и държи като хомо психопатикус ненормалис? Като загуби същината, която го прави Човек - като пререже с алчния си егоцентризъм връзката с любовта, с Бога. Губейки любовта отвътре, изчезва и онова естествено преживяване на свързаност и единство с Живота, с ближния, с флората и фауната, с планетата и космоса. Тогава малките човешки закони са врати в полето, а вътрешните отсъстват.


ИСТИНЕН СВЯТ
(Клик)


(Клик)

Лечението? Не е "отгоре", не е от тези и такива политици, продали душичката си на мамона зомбита. Чрез личната човещина, нравственост, задружност, сърцата култура на общуване е. Когато егрегорът на народа се промени в тази посока, се появяват и свестни водачи. Това е!
Закаляване
(Клик за видеото)

Познавам Емо Златев от 92-ра, когато ме въведе в йога. После тренирах при него и бойни изкуства. Преди няколко години попаднах на негови публикации във фейсбук за спорта, храненето, закаляването и връзката им с психичното здраве. Така отново установихме контакт. Преди повече от 10 години станах йога инструктор, сертифициран от неговия клуб. Сега аз на свой ред го каня като лектор в обучението по естествена психотерапия, на тема "Хранене, спорт, закаляване и психично здраве."
Благодаря за вдъхновението, Емо!


За свръхзастрояването
(Клик за текста)

Няма ли я любовта, убита от лакомията, социопатно грабиш, вземаш, тъпчеш, погубваш, изземаш красота, хабитат, лично визуално и физично пространство, създаваш предпоставки за нечовешки антикомшолук - вземаш, вземаш, вземаш... Даване на емоционална, природопатна и социална гадост при посредствено строителство, при това продавано на стойност стократно и стократно преувеличена - защото от една страна, банките трябва да печелят не само от връщането на кредитите от самите предприемачи, но и от клиентите им, теглещи заробващи ги заеми от същите банки, при един съвременно робовладелчески режим, прикрит зад демократично лустро. Лустро от медийна димна завеса, даваща хляб и зрелища, зад което замазване вече не само се прокрадва гнила миризмичка, ами тече гнусна психопатна, диаболистична гной от туморните метастази на съвременното болно общество. 

(Клик за целия текст)

Нещо, което много масово се котира, твърде рядко е истински стойностно, а по-скоро резонира с нивото на масите, което не е високо. Малцина четат теория на относителността преди лягане, а Йогачара или Оробиндо между другото... Такива са наблюденията ми.

Същото се отнася и до свръхпопулярните обучения, тренинги, семинари. Количественото натрупване води до диалектично качество, но както се оказва, то се споделя от далеч по-слабо афиширащи и рекламиращи се обучаващи и обучавани. Един вид, огромната посещаемост при слабо качество и оптималната такава, при високо качество се оказва, че са нормална част от винаги съществувал обществен факт.


Щандът на Розалия
(Клик за целия текст)

Щандът на Розалия ме грабна веднага. Собственоръчно, от самата нея брани от цялата страна билки, "тунквани" в смола и изящно оформени като колиета, гривни, обици... Щанд с малки бижута, излъчващ обаче огромна притегателна сила. Някакси детска, невинна, чиста и много мощна сила - бижута, съдържащи в себе си детски, ангелски усмивки. Просто се усеща в пространството. А аз чувствам...
Всяко произведение единствено по рода си, правено ръчно, на нищожна спрямо качеството си цена, но с вложено сърце - чисто и красиво сърце... Розалия от Добрич... Знаеше за всяка билка - откъде е, кога се бере, за какво някой я ползва, а отвъд това, каква енергия носи. Бяха ѝ приятели - амулети на силата, които буквално раздаваше за нищожни суми...


Окото на смисъла
(Клик за текста)

Да съчувстваш, да си Човек осъзнаващ.относителността си, докато свободно течеш през относителната другост..Отвън сме различни, но зад това... Не само хората - горите, животните, планетата, звездите - същият разумен поток на Живота тече през нас. Едно сме.
Частична и цялостна медицина
(Клик за текста)

Лекари, които работят в система, превърнала лечебниците в разболяващи и поддържащи печалбата от болестта акционерни дружества, а лечителите в соматични механици, търгуващи с увековечаването на болестния продукт - когато в такава система и въпреки нея присъства лечител, виждащ целостта, определено би срещнал съпротива.(Клик за целия текст)

Разбира се, старци всякакви. Озлобени, дементни, манипулативни... Но и мъдри и излъчващи онази тиха виделина, която единствено дълбокото лично изстрадване и дълговременен опит могат да изкристализират в човешката душевност. Ражда се тази виделина в стареца, когато от ранни още години, човещината, любовта и сърцатата нравственост, са били централен фактор във всяка житейска стъпка и мигновение. 


(Кликни за целия текст)

Изглежда, че всичко вече е казано, с изключение на това: всеки човек притежава тази сила, за да еволюира с нея, за да достигне нови висоти. Мъжете и жените наистина не знаят какво е това, което ги притегля един към друг. Но те постоянно търсят това привличане, тъй като са открили, че един от най-големите източници на удоволствие лежи в задоволяването на сексуалния инстинкт. Дори ако повечето от техните опитности се провалят, те никога не допускат, че причината за тези неуспехи може да лежи в невярното им разбиране на любовта и сексуалността. Като че ли човешкият вид винаги е приемал факта, че любовта е фатална, че винаги започва като красива мечта на съвършено щастие, но винаги завършва с разочарования и разруха. Както и да е, те не грешат, когато продължават да се надяват, защото само любовта може да донесе истинско щастие. Разочарованието им се основава на незнанието им как да изживяват любовта си съобразно със съкровената наука.

(Клик за целия текст)

Никога не казвайте на сърцето си да спре да обича. Вие трябва непрекъснато да обичате. Обичайте всичко живо, цялото творение, и преди всичко Създателят. Само бъдете внимателни и се уверете че формата на любовта ви и направлението и са каквито трябва да бъдат. Само любовта има силата да ви вдъхнови и оживи – само тя! Любовта е велика благодетелка, любовта е самият Бог. Сега, разбира се, винаги е възможно другите да се опитат да се възползват от любовта ви, и тук трябва да се намеси разума. Когато срещнете хора които се опитват да се възползват от любовта ви и да злоупотребят с нея, трябва да я прикриете. Не я убивайте, просто я дръжте вътре в себе си и разрешете да си върши работата без да бъде виждана от хората. Никога не убивайте любовта си: ако го направите, убивате самите себе си!
ХАРМОНИЯ

(Клик за текста)


 Наблюдавайте поведението на хората: те могат да гледат, докосват, вкусват каквото си искат, но винаги са недоволни. По времето на пътешествията ми аз срещнах десетки богати хора, които бяха нещастни, преситени и отегчени! Te бяха пробвали всичко, което можете да си помислите, за да премахнат отегчението и нищетата си, но без полза, защото бяха се приковали към толкова ограничени хоризонти. Аз винаги използвам примера за екстремно богатия съпруг, петролен или друг магнат, който засипва жена си със съкровища, скъпоценни камъни и палати, но тя е вечно недоволна. Защо? Защото дълбоко в нея, заровено под всичките тези богатства съществува нещо, което ние наричаме душа и Дух. Никой не си и помисля, че душата също има нужда да бъде подхранвана. Всичко се движи около физическото тяло: “ Ето яж, това е за теб!” Чувството ни на недоволство не идва от физическото тяло, но въпреки това точно него ние заливаме с храна и всякакви подаръци. То не се нуждае от всичко това. На практика то се нуждае от извънредно малко, наистина! Духа и душата ни са тези, които са вечно анемични и умиращи от глад! Но тъй като хората не осъзнават това ( всъщност, те дори не знаят, че имат душа и Дух),  продължават да се опитват да заситят и осигурят само физическото си тяло и така  никога не разрешават проблемите си. Хората никога няма да могат да премахнат недоволството си, докато не разберат, че всъщност душата и Духът им са тези, които трябва да бъдат задоволени.
Взривените диги на човещината
(Клик за текста)

В психотерапията се знае - поведението на бягство засилва болестното мислене, възприятие, страх и симптомите му. Същото е и на държавно ниво - оставям аналогията на теб и летищните терминали в София.
(Клик за текста)

При по-диференцираните като личности, много често проследявах един вътреприсъстващ лош мъжки обект, заложен през детските години. От скандалите между мама и татко и отношението на мама към татко, превърнало се в нейно собствено към мъжете (при това тук въобще не е задължително бащата реално да е това, което майката го е набеждавала и което е станало част от дълбоките вярвания на дъщерята.). Или от реално злоупотребяващ баща пияница, побойник, непредсказуем насилник... При няколко от девойките, бащите им бяха злоупотребявали с тях сексуално от малки, докато избягат от дома. В такъв случай майките са пасивен участник в такава зловредна система - пасивни насилници. А в някои случаи и активно подтикващи бащата: "Иди при малката кучка, остави ме!"... Запечатили са се в ума ми думите на едно такова момиче: "Всеки път, когато свършвам мъжа и го видя безсилно гърчещ се, ми идват мисли и усещания как го убивам - става ми много хубаво. А те нищо не разбират!" Та, мотивацията въобще не е само до парите, поне при по-интелигентните. Няколко от жените работеха много печеливша дневна работа, а с това се занимаваха вечер, уикендите, когато могат... Дейност, която компенсираше рани...


(Клик за текста)

Все така те мразя, но живея без да ме е страх от теб!
..................................
Забележка: текстът представлява психотерапевтично домашно задание, целящо експлицираща преработка на психични съдържания. Автор е жена в 40-тте, възпитавана от родител с нарцистично личностово р-во от грандоманен тип с параноидно-социопатна коморбидност. Имената са фиктивни. 


(Клик за текста)

Е, бях болна, с болки, в болница и щастлива.

Това ме правеше специална – хората трябваше да се съобразяват с мен, да ме пазят, да се грижат, да ми мислят само доброто.

След като се прибрах у дома, нещата си станаха същите като преди, само след няколко дни. И тогава с всичка сила натисках операцията, писвах, че ме боли, нашите изпадаха в паника и отново наставаше мир и тишина.

Започнах трайно да свързвам миговете на грижа, спокойствие, добрина и покой с боледуването. Само две години по-късно, защото нямах резервни апандисити, започнаха болки в корема, подуване, гадене, повръщане, тежки болкови кризи. Заведоха ме в гастроентерологията и там ме приеха, защото с някакъв вътрешен нюх бях започнала да нарушавам куп естествени процеси на хранене и прием на течности и съответно изследванията ми показваха неясен проблем. Осъзнавах, че се пристрастявам към болниците, но ми беше така безгрижно и спокойно на душата! От време на време правех по някоя съвсем истинска болкова криза, колкото пак да включат системите и да не ме изписват.Изворът на живота
(Клик за текста)

Спреш ли да учиш, вече се спускаш по инертния наклон, надолу към бездната от безсмислие. Затова – учи, докато си жив. Неформално – книги, интернет материали, курсове, формално организирани обучения. Тези последните не случайно са специално сформирани и са действително ценни. Кой те спира да запишеш две годишна магистратура примерно по творческо писане, рисуване, философия или каквото душичката ти сака?! Нищо и никой не те спира, освен капанът на интернализираните в теб социални клишета. Разчупи ги! Дори три години да си още на тази земя, самият учебен процес носи обогатяване, огромна част от което пренасяш във вечността на „сърдечната си чаша“ и залагаш семена за бъдещи умения, таланти и гениалности. Неведнъж се раждаме, а когато някой заспал ти каже „Никой не е пратил писмо от оня свят!“, отговори му: „Всички ние сме такива пратеници и когато съзнаваме себе си като души, познаваме целостта на живота.“ А ако ти е писано да пребиваваш още десетилетие или повече в това земно училище – ще приложиш наученото още в този жизнен цикъл.Емил Златев - йога, хранене, спорт, закаляване, здравословен живот
(Кликни за целия текст)


АКО ВИДИТЕ с какво се хранят днешните деца в училище, ще разберете от раз.
Ако пък влезете в българските домове вечер, ще се ужасите от броя яденета, количеството храна, килограмите сол, захар и смъртоносна кухненска химия, невъобразимото смесване на всевъзможни боклуци, газираните захари и алкохол, ужасяващите, направо самоубийствени хранителни привички и навици (идващи от родителите) и всичко това...

Всичко това на фона на една обща, национално-окаяна картина на човешко безсилие, нравствена пустота и смазваща безнадеждност.


Айн Ранд или айн ранено недосмислие
(Клик за целия текст)

Прочетох статия с разсъждения на Айн Ранд. Първата ми асоциация, когато зърнах заглавната снимка, преди да прочета кой е на нея, бе за образ на мъж... Опитва се да разсъждава Айн. Но, трудно и е, никак не и се отдава. Благодаря ѝ обаче за този тотално объркан поток от псевдоразум – тласка ме към творчески отзив. Благодаря за което!

Humans as a cause of the massive species extinction
(Click for reading the text)

The rate of global species extinction is today roughly what it was 66 million years ago, after an asteroid six to nine miles across careered into south-eastern Mexico, quickly wiping out the dinosaurs and much else. The force of the asteroid, which struck the planet at the end of the Cretaceous period, was over a billion times stronger than the atomic bombs dropped on Hiroshima and Nagasaki in 1945.
Now, the human species is approaching the destructive equivalent of this asteroid. Due to expanding human activity, scientists estimate that each day extinction is being inflicted upon 150 to 200 species of plant, insect, bird and mammal.
The earth has indeed not witnessed the current level of extermination in over 65 million years, when 75% or more of all species were wiped out. Except for adaptable creatures such as leatherback sea turtles, crocodiles and sharks, no animal weighing more than 25 kilograms (55 lbs) survived the asteroid’s legacy. Its collision resulted in the global extinction phenomenon of “impact winter” whereby, upon hitting Mexico, enormous volumes of sulfur, ash and dust rose into the stratosphere, spreading globally and blocking out most sunlight. It is a similar consequence expected to that of nuclear war, something humans have been very fortunate to avoid so far.


Българин и вулгарин
(Клик за целия текст)

...Сече се и умира Странджа? Не е само Странджа. Същото е в Рила, Родопите, Стара планина, в цяла България е ... Защото по веригата от обикновения секач, през печелившия изрод, управляващ резачката му с диаболичния си бизнес, парите преминават през лесничеи, кметове, влизат в министерствата и стигат до "гоуемите" клечки, отдавна орязани откъм душа, бездушно-сухи дървета управленци...Ловна Психопатия
(Клик за целия текст)

Където и да е, дори и в Канада, ловът понастоящем дисонира силно с всичко човешко. Преди е бил на мястото си. Сега не е. И не само по демографски фактори. На фона на масовото опошляване, се ражда в по-малки мащаби, но в сравнение с преди, също така взривна промяна в съзнанието. Относно лова, ясно. Който не разбира, не е до ум и аргументи, до сърдечна човещина е. До месоядството - ако е от свободно отглеждани говеда, като в Канада, едно е. Друго е положението при промишлената злоупотреба в абсолютно неприродни условия... А още по-глобално, не след дълго, до столетия, от месоядството ще остане само спомен. Аз самият бях над 20 години вег. Сега от няколко години не съм, но пак ще бъда. Не съдя никого, но нещата се променят и осмислянето или разумните доводи тук са само външност над една качествено променяща се съзнателност. Масовият регрес? Фон е на тази качествена промяна.Събуждаща Психотерапия
(Клик за текста)

Бягащият във фантазия, се оказва, че провежда неимоверен талант, влаган вече в майсторско творчество и стратегическа, мащабна визия. Прилепващият, се преобразува в емпатийно любещ, лекуващ дори само с присъствието си човек. Нагаждащият се издръжливец, от носещо товара на света магаренце, намира здравите си граници, само за да осъзнае, че най-здравият егоизъм е алтруизмът. Силният на всяка цена, от манипулиращ съблазнител и доминиращ насилник, се трансформира в прекрасен лидер, спокойно прегръщащ ужаса си от слабостта – смирена прегръдка, през която протича истинската сила на сърцатостта. Скованият в нормите на „така трябва“ намира великодушието, толерантността и гъвкавостта си, метаморфозирайки се в дисциплиниран радетел на човещината.
Да, качественият психотерапевт е будител - доколкото самият той е събуден за любовта, мъдростта и свободата на потенциала си, дотолкова може да индуцира събуждането им в потърсилия помощта му.Как да стана богат и успешен?
(Клик за текста)

В никакъв случай не знай много! Знаеш ли много, знаеш, че нищо не знаеш, което ражда смирение. Смирението провежда любов, но тя не продава, а дава...Какво мислите за предлагането/ продаването на магистратура по психология, без предварително завършена бакалавърска степен по психология? За мен това е порочна практика, дискредитираща така обичаната ни професия, на която много от нас се отдават без остатък, от все душичка и мотивация. Здраво и с искрено уважение насочвам критиката си не към завършилите такъв продажбен продукт (умишлено формулирам точно така...), а към предлагащите го колеги. Някакси такова търговско поведение, унижаващо професията ни, не подхожда нито на знанията, нито на академичните им титли... Защото записващите такава магистратура просто грабват парчето "баница", но не те създават условията за придобиване на квалификация психолог след две години "обучение", състоящо се от четири десет дневни/ двуседмични модула при каквото и да е предходно образование...Ритуалът на прехода "смърт"
(Клик за текста)


Чувствах душата му, долавях присъствието му - смееше се на цялата суетня и рев. Казваше: "Хей, тук съм - знам, че не ме виждате, ама какво сте се хванали за парчето месо в ковчега - няма ме там!"... 

По пътя към ритуала, пред колата видях прегазено коте - мърдаше безпомощно с едната лапичка, агонизиращо... Подминах, заобикаляйки го... След 20 метра обърнах и завъртях, спрях пред него, пуснах аварийните - отидох при малкото землянче, преместих го настрани върху снега, постоях с него, погалих го, помолих се, гледайки висящото навън стомахче, чревца и прегазен таз. Животът изтече от очичките на прекрасното същество, докато главичката му бе в ръцете ми... 


Невербална комуникация по време на пренаталния процес


Ултразвуковите наблюдения на поведението в утробата разкриват, че плодът е способен на силни емоции. Наблюденията правени межди 16-тата и 20-тата седмица от бременността по време на процедурата по амниосинтез (amniocentesis) ни разкриха преживяванията на плода, включващи страхови реакции с екстремни вариации в сърдечния ритъм и отдръпване от нормалното поведение за часове и дори дни. При повишаване употребата на амниосинтеза, бременните и лекуващите ги лекари са станали свидетели на агресивни действия към инжектиращата игла, като бебетата са я атакували интензивно и се опитвали всячески да я отместят и спрат интервенцията! Наблюденията с ултразвук над близнаци ни разкриват вроден език на тялото, който включва ръкостискане, целувки, игра, взаимно ритане и удряне. Способността за предродова комуникация е новост за психологията и медицината...


Пренаталните Спомени Оказват Огромно Влияние на Цялото Бъдещо Развитие

В книгата си ''Факти от Живота'', Р.Д. Лоинг пише: ''От самото начало на живота ми всичко ставащо около мен се регистрира. Това, което се случва с първите зародишни клетки, се отразява на процеса на деление на всички следващи родителски клетки.'' Лейк се съгласява с това твърдение и смята, че най-съществената програма за цялото развитие на живота ни се залага от момента на зачеването до раждането и особено в първите три месеца на бременнността. В Съединените Щати Лойд дьо Мос също пише за социалното, политическо и културно отношение към дородовия опит и докладва за откритията си на конгреса на “APPPAH” през 1995г...


Писмо до лудия бял вожд на белите диваци
(Кликни за целия текст)

Ще разгледаме вашата оферта за покупка на земите ни. Ако решим да я приемем, ще има едно условие. Белият човек да се отнася с дивите животни като към свои братя. Аз съм един индианец и не разбирам как изпускащия пара железен кон може да бъде по-важен от бизона, когото убиваме, за да се нахраним и то при остра нужда. Какво би бил човек без животните, ако те изчезнат... Човекът би умрял от самота и духовна нищета. Защото това,което се случва на животните, много скоро ще сполети и човека. Всички неща са свързани в Природата!...

Земята не принадлежи на човека, а той принадлежи на нея! Той не е създател на живота, а е само една брънка от него!Всичко, което прави срещу природата, го прави срещу себе си..Знаем и че всички неща са свързани, както кръвта, която свързва една фамилия!!Реч на вожда Лудата Мечка
(Кликни за целия текст)

Отначало мислехме, че белите са просто глупави и слаби, та заради това не разбират езика на различните същества. Оказа се обаче, че те са луди. В кръвта им тече твърде много злост и тя отравяше белите хора. Горчиво съжалявам, че въобще им позволихме да проникнат в нашите земи. Но нима можехме да знаем, че са толкова различни от нас? Как можехме да предположим, че чуждоземците ще измислят свои закони на живота, а няма да последван вечния порядък на Великата Тайна, която е творец на всичко съществуващо!
В сърцето ми се е загнездила голяма мъка…
Любоцелно Отвъдпаричие
(Кликни за прочитане)

Питал съм се какво ли бих правил, ако разполагах с милиарди. Отговорът ми е: точно същото. А си давам сметка, че дори сега го правя по-качествено и повече количествено, в по-голяма степен се доверявам на неизвестното и неконтролираното в сравнение с ако бих разполагал с многото финанси. Та, всеки от нас си е на най-подходящото за него място по най-съответния на вътрешното му състояние начин!Форум или сурапапир (фейсбук)
(Клик за целия текст)

А фейсбук, инстаграм и социалните мрежи от такъв вид? Супер са за получаване на информация, за показване на снимките от Сейшелите и предогледалните селфита от тоалетната на клуба, добри са за споделяне на кратки мисли, за насочване към по-сериозни и ценни медии. Сурапапирът се ползва за реклама, за организиране на виртуални групи по интереси, групи за взаимопомощ. В социалните мрежи човек може да общува с познати от целия глобус – много са добрите приложения.Месоядният вегетарианец
(Клик за теста)

Та, нравствеността казва едно, тялото друго. Ако някой каже, че хлябът и варените зърнени са мъртви и затова не носят усещането за задоволеност, освен изядени в промишлени количества, ще е прав. Хубаво, нямам нищо против суровите ядки, семена, кълнове и от сорта, когато са добавка към салатка. Ама това да папам само – не съм там.

Синьото или червеното хапче?
(Клик за целия текст)

The choise - сами избираме кои да бъдем, сами се ситуираме, сратифицираме, надрастваме, осъзнаваме, биваме - отвътре навън, от съзнание към бит. 
Паразити - чревни и планетарни
(Клик за целия текст)


"Здравейте,

Имам въпрос, който не е много по темата за храната, колкото за хранителните добавки. Напоследък ми се случва да попадам на информация, че почти всички болести в човека са резултат от задръстването на тялото с паразити. Рак, псориазис, мигрена, дистония, психични проблеми и други. В много сайтове /дори и тук/ изкачат обяви за прочистване от паразити, потресаващи снимки с червеи в сърцето, стомаха и мозъка.  Предлагат се всевъзможни таблетки и тинктури, като Тройчатката например, които са изцяло на билкова основа. Съставът й е: зелени орехи, карамфил и пелин..."Индукция, дедукция, Булгаристан или 22 часа в български хотел
(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

Е, сега това, че в стаята нямаше телефон за връзка с рецепцията, това че липсваше рум сервиз,  wi fi едва дишаше и забиваше на всеки 2 секунди, това че по тв-то каналите не превишаваха 15-на, повечето от които ловни, или пък че на вратата нямаше комарна мрежа, а в хотела нямаше и кьорав аниматор, предлагани екскурзии и гидове – това са изключителни плюсове. Е, как така защо? Не се ли досещаш вече? Ами, за какво му е на съвременния технологизиран дивак телефон? Ето, тук се грижат за връщането ти обратно в лоното на човещината с липсата на връзка с персонала или с безжичния интернет с качество от преди 15 години. А това е чудесно – ето, време е за разходка в природата – да, така си е, нали?! А изградилият хотелът съвсем искрено и умишлено се грижи за това, няма как да е иначе. То и Мтел връзката падаше нон стоп, ама какво от това – вече обясних великолепието на огромните плюсове. За ловните канали – ами ето, така се прилага поведенческо психотерапевтичният метод на систематична десензитизация, претръпване към заобикалящото насилие и ужас. Колкото повече зяпане на предумишлени убийства, толкова по-дебелокожо и леко се живее. Рум сервиз и аниматори ли? Ти шегуваш ли се? Ние сме балканци, ей, не го забравяй! Трябва да пазим идентичността си – това някакви грижи за човека - забрави, глезотии са това. Ние сме твърди като кремък балканци и това е! Ще чакам аз някой да ме води на екскурзия и гайд да ме развежда. Абе, я си знаем. И въобще, още по-добре ми е да наемем една вила на Халкидики и сами да си готвим. Е, така жената малко мрънка и вика, „все едно съм вкъщи, пак около печката се въртя“, ама я да млъква – два шамара и готово, оправен ѝ е телевизорът. Балканци сме ний ееййй, племе гордо!  Комарник на терасата? Ха! Как да калиш нервите си, ако не с това обаятелно жужене на нощните кръвопийци. Е, или затваряш вратата и се пържиш или широко отваряш и когато лампите са пуснати, войнството от буболеци и комареци прекрасно напомня за единството ти с всички чувстващи същества. Така де. В Индия има едни джайнисти, които и буба не убиват и дори им разрешават да ги лазят, хапят и смучат от състрадателно великодушие. Ами ето, каква по-прекрасна възможност за трениране на съчувствена обич към инсектоидните братя. Нали така?!

Велкоме у ВулгаристанЪ
(Кликни за целия текст)


Зад откровената вулгарност стои вулгарно откровена реалност. Вулгаристан - страната на битите пасивно агресивни песове, самовързани от собствените си мазохистични синджири към социопатните си садистични господари...
 Утрешен вестник - България
(Кликни на линка за прочитане на целия текст)

"На посещение при германския си колега българският министър на финансите Симеон Дянков пита:
- Колега, каква е средната заплата във вашата страна?
- 2000 евро - отговаря Волфганг Шойбле. И решава да се изфука - За да живее един човек, са му необходими 1600 евро, какво правят гражданите ни с останалите си пари, нас не ни интересува!
След кратко мълчание Шойбле пита Дянков:
- А каква е заплатата в България? 
- 630 лв -  отговаря Дянков - за да преживее човек, са му нужни 1200 лв, но откъде си набавят хората недостигащите пари, нас не ни интересува."...Отличен тройкаджия
(Клик за текста)


"Учете се добре за да имате хубава работа, но давайте и на слабите да преписват, за ви вземат на работа после".
Мой коментар:

За отличника, ако е от типа зубър, му е много важна оценката на "големия" друг - родители, шеф, система. Съответно се нагажда по системата - става добър служител на заплата, а максимум ръководител ниско или средно ниво, но отново с някого над него, определящ стратегическите му приоритети.Такова отличие си е негласна диагноза.Къмто Бога - стиховете на Цено от Бургас
(Клик за целия текст)


Кой определя величието, качеството и стойността на едно произведение? Не е ли често бестселерът резултат на реклама и маркетинг, прикриващ полударна масовка, спусната през силна за деня икономическа и политическа система? Едва ли тези проникновени редове ще достигнат до жителите на Америка, Европа, Русия... Но има ли значение, когато те вече са стигнали до ушите на Бога! Не на Този в небесата, а на Бога в живота на обикновения човек, в повтаряемия делник на българина, изпитал щастието да се гмурне  в таланта на Цено Лефтерски. На Цено, на обикновения човек, имал смелостта да запази сърцето си живо, за да види, че няма нужда от чудеса.

Тъй като всеки миг и от най-малката и делнична битийност, вече са чудо.

Любовта - мисия Възможна (интервю за Бг Нес)
(Клик за целия текст)

...Като има любов има и една висша нравственост - вътрешно знаеш, че другият човек, както животните, птиците и цялата природа, са част от теб. Това не са мистики. Това си е преживяване - директно. Ако имаш любов в себе си, знаеш, че си част от всеки друг. Ако я нямаш, човешките закони стават врата в полето… Днес предпочитанията се пренаредиха...Прозорецът на Джоузеф Овертон
(Кликни за прочитане на целия текст)


Овертон описва ТЕХНОЛОГИЯ, която позволява да се легализира абсолютно всяка идея.

Обърнете внимание! Той не предлага концепция, не просто е формулирал своите мисли – той описва работеща технология. Тоест такава последователност от действия изпълнението, на които неизменно довежда до желаният резултат. В качеството си на оръжие за деградация, обезнравствяване, обезлюбяване, дехуманизиране, диаболизиране и унищожаване на човешки общества, такава технология може да бъде по-ефективна от термоядрен взрив.

Реализация в чужбина или в България

(Клик за целия текст)

...Ако в България си льольо, такъв ще си навсякъде. Ако в България се справяш, ще се справяш навсякъде. Нещо повече. Западът трудно допуска източни специалисти на високо ниво, различни от лекари, зъболекари и програмисти - не се признават дипломи, обучения... Сега, ако работиш като проститутка, рецепционистка, камериерка, готвач, дете или възрастни хора гледачка, строител, заварчик и т.н., о'к. За действително на високо ниво професии обаче, западналият като ценности запад действително поставя сериозно сито, за да не се отнеме реализацията на местните галошовци. Защо говоря така? Ами, като знам как в психотерапията (това, което правя), в България носим вода от 99 кладенеца, учим се безкрай, пенкелери сме, влагаме огромни усилия, пълно отдаване, справяме се с много широк спектър състояния, а на запад специализират едно р-во, школа и това е... Освен това масата от народ на запад има действително много по-ниска обща култура. Жените им освен, че са масово грозни (говоря предимно за Канада и Щатите и без извинение), са станали някакви болно еманципирани мъжкарани, забравили дори да ходят и да се обличат, камо ли да имат излъчване и поведение на жени... Наблюденията ми са, че като цяло, като една обща извадка, българите сме и по-умни, по-знаещи и по-можещи. Да, имаме една грубост и автоагресивно неуважение към самите себе си, брата си и родината си... Но, именно към промяна на това мислене е насочен този текст. Надали мисловен, клюко поток
(Клик за целия текст)

Наблюдавам следното - слагам в социална мрежа нещо, което се коментира доста. А доста се коментират ежедневни, почти или баш клюки неща. Защото под статии, които съм писал сума ти време и които са действително ценни или под мисли на Учителя и т.н. - нищичко. Та, когато сложа нещо злободневничко, отначало се започва с коментари резониращи и съгласяващи се...
(Клик за целия текст)


Юнг говори за четири житейски фази, олицетворяващи различна степен на самосъзнание и зрелост, примерно от 16 год. възраст, до кончината на физиологичния носител: атлет, воин, декларация, дух. Ползвайки идейните насоки на колегата с уважение, ще ми се да нарека последните две фази по-резониращо с вложения в тях смисъл: жертва и цялостност. Тоест, ето ги 4-те фази: атлет, воин, жертва, цялостност.
(Кликни на линка за целия текст)


Твърдя, че спрямо актуалното познание на човешката психика, психиатрите са в твърде необлагодетелствано положение. Първо, пропускат ученето на шест години психология. Как тогава да работят с психика? Получава се оксиморон - дървено желязо или психиатричен непсихолог... Второ, малцина психиатри си дават труда да изучат много добре, но и да развият майсторство в поне няколко психотерапевтични метода. Още по-малко от тях практикуват реално действена психотерапия. А още по-малко, действително ефективна такава, при която разчитат изцяло на психотерапията си, нежели на психофармак, ставащ част от проблема, не и от решението му. Има изключения, разбира сеВ тази статия изразявам пълното си уважение към колегите психиатри, осъзнаващи холистичната човешка природа. Основно обаче се спирам на някои абсурди, които са масово изповядвани от немалко колеги психиатри.Насилието в обществото. Насилието в училищата. Накъде?
(Кликни на заглавието за целия текст)


Цялата планета постоянно и все по-бързо повишава честотата си на трептене и все повече люде следват този все по-радостен пулс на любовта, мъдростта, истината. Не са нужни въстания, не са нужни сваляния на правителства и икономически системи силово – защото злото със зло не се побеждава, а тъмнината с тъмнина не се осветява… Трансформацията вече тече, неизбежна е, а всяка съпротива към случването ѝ би приличала на блъскането на прилеп в светлината на любомъдрието…  


Нека със скромните си усилия допринесем за тази промяна, мили читателю!
Как да обясниш що е туй психология на пет годишно дете?!
(Кликни за целия текст)


...И накрая, как бихте обяснили на едно петгодишно дете какво означава думата „психология“?
- Психология, е да чувстваш, че мама те обича, когато ти се кара понякога!...
Научна религия и религиозна наука
(Кликни за целия текст)


Свобода, битие и съзнание
(Клик за целия текст)

Свободата е непосилно бреме за много от хората в стадните тълпи, нежелана тежест за слабите съзнания. Хората обикновено говорят за свободата, но си нямат представа, че тя е отговорност. Отговорност за собствените действия, чувства и мисли. Не всеки е готов да бъде свободен. Масата от земните жители предпочитат да бъдат водени на невидима каишка. Така е по-лесно. Така не се иска сила, не е нужна ясна мисъл и емоционален контрол, не е нужен порив към истината и мъдростта на умелото боравене със собственото съзнание. Хората предпочитат да изпълняват заповеди. Макар и да твърдят обратното, животът на тълпите, следващи сляпо командите на господарите си в сянка, говори точно за това. Хората не обичат истински да мислят, не желаят да бъдат свободни, не могат да устоят на вибрацията на свободата. Тя всъщност ги ужасява.
 Добре дошъл в Булгаристан
(кликни на заглавието за целия текст)

Забележка: в българската народописхология наблюдавам два ярко откроени типажа. Единият, масовият: мазохизъм, замълчаване, прикрито зад гърба мрънкане, но пред авторитета прекланяне на глава. Другият, по-малоброен, но всъщност предпоставен от липсата на здраво себезаявяване в първия: садистичният психопат. Психопатът с нарцистично - социопатна характеропатия... По-долу скицирам във вид на гротесков скеч нахвърлям някои ментално - социални процеси на този типаж. Добре дошъл в Булгаристан! 
Накъде отиваш, Свят?
(Клик за целия текст)

Красиви вещици замазват с кал лицата на грешниците, изтръгвайки душите им, летящи стремглаво към адa. А безтегловни демони се хилят тъпо, разтваряйки кухите им черепи. И всичките танцуват в мрака, обгърнати от зловонието на греха, канейки случайните минувачи, изгубените души, на бала на Сатаната. Сърдити старчета, освирепели младежи, подвластни на тая чернилка, подлагат себе си на дращещи нокти, изпълнени с насладата на егото, забравяйки за пореден път защо са тук...Любов - прилепналост - разлики
(Клик за целия текст)

"Можем ли да говорим за любов там, където има зависимост? Материална, емоционална, каквато и да е? Едва ли, поне ще сме скептични относно чистотата й. Пулс фитнес
(Кликни)

Започнах да ходя в пулс фитнес в София – този на околовръстното и бул, „ България“. В началото просто те заливат от внимание – хостеса те развежда, показва. Залата е добра – много машини, разни тренировки. Е, няма мма, а само един бокс, но… Като цяло, кеф ти силова тренировка, кеф ти за въздух и издръжливост – има избор. Ако не ти се тренира – хоп, в сауната и басейна. Дотук супер. Софийски магьосници
(Клик за целия текст)


Силна книга - талантлив автор. 


С годините практика на психотерапия въображението ми така се е развинтило, че като чета, тотално се пренасям в сюжета и персонажите. Околната реалност изчезва, докато с всяка фибра, чувство, емоция, с цялата яркост на образа и движението, наситеността на звука, вкуса и допира, преживявам ставащото. Удивително е! Четенето е така различно от пасивното зобене с филм пред тв екрана... Сякаш усилието на мозъка по семиотична трансформация на буквените графеми в живо преживяване, вплита всяка частица от съществото и ме пренася изцяло.Емоционалната и социална интелигентност и отношението към хората с увреждания
(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)


            Положението на хората с увреждания в една държава може да бъде разглеждано като проективен тест, изразяващ дълбоки личностни и социални характеристики. Каква е ситуацията в България, как всеки от нас персонално се отнася и като цяло, как държавата ни подхожда към хората с увреждания?


Няколко думи за тревожността в "Здравето отблизо", БНТ
(Кликни на заглавието за гледане на клипа)

 Човекът в обществото
(Клик за целия текст)

Според социолога Питър Бъргър („Покана за социология”) обществото е подобно на затвор, индивидите са принудително подчинени на правилата на този затвор, диктувани от институциите и техните лидери, както и от личности в сянка на върха на пирамидата на общественото стадо. Защо стадо? Защото разликата между стадо и общество се състои в това, че стадото има за членове животни без самосъзнание, а обществото – мислещи, осъзнаващи себе си и света същества, тоест хора. За съжаление съвременното ниво на съзнание на масата индивиди е толкова ниско, че човешкият социум експлицитно-иронично бива наричан понякога стадо…Обществото в човека
(Кликни за целия текст)

 Сякаш четвъртата глава за човека в обществото не е достатъчно депресираща, в главата „Обществото в Човека”, авторът задълбочава поразяващите за непросветения ум  разкрития! Бъргър пита: „Ако обществото е като затвор, тогава защо повечето хора толкова лесно и охотно понасят бремето му?” Отговорът му е че обществото контролира човека не само отвън, но и че е ВЪТРЕ в него и човек представлява своего  рода марионетка на конци, с илюзорна свобода и мнение: „Обществото не само определя какво правим, действията ни, но и какво сме, същността и съзнанието ни.” С други думи, социумът определя ИДЕНТИЧНОСТТА ни, самосъзнанието ни. Защо се подчиняваме на този неумолим контрол на обществото, отвън и отвътре?  Защото най-често ние самите искаме точно това което обществото очаква от нас. Ние ИСКАМЕ да се подчиняваме на правилата. Те ни дават усещането за сигурност и ни предпазват от бремето да мислим и осъзнаваме света и живота какъвто е. Ние искаме да бъдем послушни пионки на обществения механизъм. Положението ни в обществото определя кои сме и какво правим през живота си. Обществото като драма
(Клик за целия текст)

След като обрисува една доста безрадостна картина на човешката единица в обществената схема, Бъргър ни описва как същото това общество с неговият вътрешен и външен контрол може и трябва да бъде трамплин за вътрешна свобода и дори екстаз на всеки стремящ се към тях индивид. Лайтмотивът е, че животът е „сцена”, на която ние играем ролите си също като актьори, но можем да изпълняваме репертоара си, без да биваме погълнати и обсебени от него, а вместо това да бъдем в постоянен контакт с Истинското си Глъбинно Аз. Питър Бъргър подчертава че манипулативността на социума е не само желателно, но и задължително  преодолима от Съзнателния индивид, който заслужава именуването си Човек. Как да постигнем Свободата и щастието?Напред към Себе си
(Клик за целия текст)

Каква е посоката ти на промяна? Поставяне на ясни граници, категорично себезаявяване, повечко твърдост и директност (отвъд вярването, че ти четат мислите и знаят какво искаш...). Когато така се учиш на себеаявяване, на асертивност, ти се налага в дълбочина да посрещнеш страха си от безлюбна самота и сама да го прегърнеш и разтопиш. Тогава в теб се ражда ядро от спокойна самоувереност, все по-висока самооценка, себеценене. Поставяш спокойно границите си, на фона на тази висока самооценка. Тогава в теб се ражда чар, заблестява харизма, появяват се умения за привличащо и магнетично съблазняване такива, че мъжете до теб си изпотрошават краката да искат да са наоколо, запленени от очарованието ти. Творчески постижения в зоната на възможностите
(Клик за целия текст)


Когато кажем рекорди, в представата ни обикновено изниква гласът на някой спортен коментатор, екзалтирано обявяващ как някое момченце или момиченце до тридесет години е напрегнало телцето си и е постигнало някое „величайшо“ телесно помръдване… Какво пародийно клише…


Достойните за възхищение върхови постижения обаче неизменно са резултат от човешкия дух, проявен в сферите на религията, изкуството, науката, културата. В тези домейни опитът и годините са единствено огромен плюс, докато когнитивният апарат, проявяващ творческия процес, работи добре. А при талантливите и гениални творци, достигащи до такива постижения, умът остава свеж и млад до последното житейско мигновение. Няма възрастова граница за творческото вдъхновение. Когато целият живот е бил посветен на Твореца и творчеството, той до края си е живян в постоянно разширяване предела на възможностите, водещо до естествено продуциране на вътрешни и външно социални постижения (рекорди), резултат от вървенето по пътеката на любовта.(Кликни за целия текст)

Нвротичният аз на хомо невротикус ненормалис се страхува от собствената си слабост, проектира я в другия във вид на ожесточена конкуренция. Здравият, самоуверен и интегриран аз е способен да промотира успеха на другаря си в сърцато сътрудничество, тъй като е уверен в своя, а богатството от преливащи отвътре му потенциали го кара постоянно да надхвърля статуквото на малкото его в полета на творчеството на духа му! Размисли за свободата
(Клик за целия текст)

Какво е свобода? Свободата е неограниченост! На какво – на различните нива от сложното същество, наречено човек. Свобода на Духа, на волята; свобода на мислите; свобода на чувствата; свобода на действията. Нека започнем с този вид свобода, с който повечето хора свързват понятието – със свободата в действията.
 Двойни стандарти - формиране на реакция
(Кликни за целия текст)

 "Двойните стандарти са добро оправдание да сме именно това, което отричаме и не харесваме в другите." Саша Заркова, холистичен психотерапевт

 Кракотопка (foot-ball)
(Кликни за целия текст)

...Това, че мен ме отвращава масовката, цялостното излъчване и популяризирано зомбиране около кратотопкването, си е мое предпочитание. На вкус и на цвят всеки си знае... Някой ще каже: „О. нее – футболът изисква мигновени реакции и много умения!“… - всяко пиле обаче по време на полет взема мигновени решения, при което обработва огромна информация за секунда. Уточних и че има и интелигентни футболисти и зрители, които избират тази игра за отдих и отмора, вероятно поради това, че като деца са я играли. А това е избор като всеки друг – адекватен и нормален!...
(Кликни за целия текст)


...Търсачът дръзва да потърси спокойствието и благодарността, а скоро в него закипяват животински бяс и омраза, деструктивност която потриса самия него! Той си казва: „Сигурно съм изключително нечист, необикновено зъл и порочен! Нищо, ще успея следващия път!” И той пробва, стреми се, моли се, медитира, чисти се. И колкото е по-настойчив и упорит в усилията си, толкова по-дълбоки и болезнени са паденията му и проявите на животното в него! Той не разбира – продължава да се стреми, бори се, опитва се да потисне поривите на събуденото си подсъзнание. Понякога успява и е доволен. Но не за дълго. Подобно на съд под налягане, похлупакът на волята му се изплъзва и всички нагнетени, потиснати пориви на животното експлодират. Той пада, съгрешава, върши точно обратното на това, към което се стреми най-искрено...(Клик за целия текст)

 В основата на функционирането на целия ни познавателен апарат на съзнателни и мислещи същества стоят изначалните базисни нагони, които играят огромна роля във всички човешки дейности.
            Либидото, така както е разбирано в съвременната психология, е едното от лицата на психическата енергия – това на ероса, на страстта, на жаждата за живот и прокреация. В психоанализата се нарича още нагон към живота.

            Мортидо (деструкто, агресия) е противополюсът на либидото, другата страна на психическата енергия – нагонът към разрушение, смърт и агресия.


 Секс и моногамия
(Клик за целия текст)

При мъжа по-явно, а в жените по-несъзнавано, след обикновения тип оргазъм се поражда раздразнение, тревожност, депресивност и дистимия (понижено настроение). Когато с течение на годините в двойката тези чувства продължават да бъдат изпитвани след половия акт, несъзнавано те се свързват с партньора ни. Човек несъзнавано започва да проектира собствените си негативни емоции в партньора, което е сигурно начало на семейните проблеми, скандали и сблъсъци и предвестник на емоционалния срив във връзката. Партньорът (партньорката) започват да ни се струват все по-сиви и делнични, дори отблъскващи. Първоначалната страст преминава в игото на задълженията. Никой обаче не се досеща, че зад емоционалния срив във връзката стоят конкретни хормонални промени, причинявани от невежата употреба на тази най-мощна и единствена сила в нас – секса.(Кликни за целия текст)


Безстрастието и целомъдрието въобще не означават пълно сексуално въздържание, освен за неколцина монаси. Дори сред монасите, пълното целомъдрие е рядкост – някои „обръщат резбата“, а повечето ползват ръчните си удове доста активно :) . Защото са просто хора.


Стадно мислене или свободно творчество?!
(Кликни на заглавието за целия текст)


„Всички го правят!“

Да, всички овце дори не осъзнават, че ги гледат за вълна, за да ги стрижат, нито че ги виждат като агнешко с ориз. Но вървят зад овчаря си автоматично, както и телетата по коридора на кланицата. Да приемаш дадени послания, посоки, факти и действия безкритично, само защото много други го правят, това е стадно невежо мислене.Отхвърляйки бащата...
(Клик за целия текст)

При първата среща (тийнейджър на 14 години, тежки мигрени, припадъци, противозаконно поведение):
– А защо не си нарисувал баща си, нали сте едно семейство?
– Него по-добре изобщо да го нямаше, такъв баща…
– Какво искаш да кажеш?
– Той провали целия живот на майка, държи се като свиня… сега не работи…
– А към теб лично как се отнася баща ти?
– Ами, не се кара за двойките…
– … и това е всичко?
– Всичко, … какво от него?… дори парите за развлечения сам си изкарвам…
– А как ги изкарваш?
– Плета кошници…
– А кой те научи?
– Баща ми… той много неща ме е научил и риба мога да ловя… мога да карам кола… малко, из селото… ето, пролетта измазахме лодката с катран, с баща ми ще отидем на риболов.
– Как седиш в една лодка с човек, който е по-добре да го няма на този свят?
– … ами, с него имаме такива… интересни отношения… когато майка замине, на нас ни е хубаво…. тя не се разбира с него, а аз мога и с майка и с татко да се разбирам, когато не са заедно…(Клик за целия текст)

сигурност - високо самочувствие, воля, амбиция, остър интелект, либидо, социално положение и финансов статус, обич към известен риск и новост, приключенски дух, хумор, самостойна непривързаност вместо залепване към полата J . Е, разбира се - добрата физика е предимство. На по-високо ниво тези качества се проявяват по по-фин начин и в духовния живот - воля, хумор, рискът да се загубиш в тишината на медитацията, за да се намериш, сърдечен разум... 

На второ място, когато сигурността е налице, жените наистина имат нужда от емоционална съпричастност, емпатийно разбиране, способност за осъзнаване на собствените и нейните емоции (лекситимия) - обич! Защо на второ място? Защото в милионите години еволюция оцеляването, предаването на гените, са зависели първо от сигурността, осигурявана от мъжа ловец и воин. Такъв е силният мъж и сега, но в бизнес среда! C'est ça J ! Обмен между мъжа и жената
(Кликни за целия текст)

Във Ведите се казва, че всеки човек има 7 най-активни енергийни центъра,  които наричаме чакри. На практика те са много повече, но основните са 7. Ние сме устроени така, че при мъжете и жените в тези центрове енергията се движи по различен начин. В някои по посока на часовниковата стрелка, в някои – обратно. Какво ни дава активността или пасивността на чакрите и как се получава така, че  да се допълваме взаимно.


 Зад всеки велик мъж стои една велика жена...
(Кликни за целия текст)


Когато срещнем своя мъж, в началото на връзката, ние сме привлечени от мъжката му сила и енергия. Гордеем се с него, когато препуска със своя мотор. Вдъхновяваме се от някое улично сбиване или състезания, в които участва и побеждава. И тук не става въпрос за буквални прояви на сила, а по-скоро за мъжкарство.
Харесва ни дори твърдата му позиция: „Няма да ходиш там и точка!“ Вътрешно може и леко да се бунтуваме, но това е мъжествено. Чувстваме се защитени. Той е силен. Той е истински мъж...

Това очакваме от него и в семейния живот. Да поема отговорност, да взима решения, дори и да удари с юмрук по масата. Мечтаем за мъжко рамо. Но забравяме, че в този случай трябва да се откажем от някои неща в своето поведение. Мъже, жени, сила и слабост (автор: Росица Тончева)
(Кликни за целия текст)

Постигналият мъж няма вид на отявлен мъжкар, защото в него тече потока на женската енергия и тя му придава мекота, благост, топлина. Ако видя шамаросващо ме мъжкарство аз знам, че този мъж е гладен и незрял. Но той няма да получи от жена, докато не победи и не се научи да получава първо от жената вътре в себе си, която е изначално по-силната. Също така, ако видя подкосяващо женствена жена, аз знам, че тя е незряла и не отдава на мъж. Но тя няма да може да отдаде, защото първо трябва да отдаде на вътрешния си мъж. Истинската жена може да си позволи да се държи и като мъж, ако поиска, и женското й присъствие няма да пострада от това. На нея не й е нужно да се прави на слаба и беззащитна, за да доказва на себе си и на мъжете, че е жена. Когато е налице вътрешното качество, външните проявления го показват ненатрапчиво и негротескно.Мъжка и Женска Сила (автор: Росица Тончева)
(Клик за целия текст)

Винаги, когато една жена се дразни от мъжа до себе си, тя всъщност се дразни не от него, а от собственото си вътрешно състояние т.е. от отражението. И ако това отражение не показва визията на мъжкия принцип тя се чувства неестествено и неминуемо е недоволна. Когато една жена харесва и се възхищава на мъж, тя всъщност харесва себе си с този мъж, защото жената може да бъде наистина щастлива само, ако пребивава в естественото си състояние на жена. Затова мъжът трябва да се стреми във всеки един момент да разгръща максимума от своя потенциал и максимума от това, на което е способен. И това напълно изключва възможността той да пледира безпомощност или невежество. Подразбира се, че жената ще търси мъж, с когото да разгърне своя женски потенциал, към което състояние тя върви през годините. И съответно, движейки се към тази цел избира по пътя мъже, които съответстват на етапа, в който тя се намира в дадения момент. Този път може да бъде извървян и с един партньор, ако той също е убеден в ползата и необходимостта за себе си да разгърне напълно своя мъжки потенциал.


Мъж, Жена, Отвън и Отвътре. автор: Росица Тончева
(Клик за целия текст)

И ако четете това и сте жени в интимна връзка следва да знаете, че ако искате мъжът ви да научи нещо от вас трябва да му показвате състояния на емоции и чувства, а не да му изсипвате мислите си. Мъжът бива отблъснат от женския ум, така както положителния полюс от друг положителен полюс. Освен това мъжът очаква да му предоставите жената във вас, защото така изследва, изучава и управлява по-добре и собственото си вътрешно съдържимо, неговата вътрешна жена. Така, както вие очаквате от него не да стои безучастно потопен в емоциите и чувствата си, а да прави избори, да взема решения и да действа. Един мъж надали ще се грижи за вас като жена, ако не се грижи за собствената си вътрешна жена – тялото. И вие като жена, ако не овластите мъжа във вас и не полагате грижи за себе си като мъж за жена си, едва ли ще можете да делегирате права и да овластите външния си мъж. Или с други думи – мъжът трябва да направи силна жената си за да има сила и той като мъж, а жената трябва да даде властта на вътрешния си мъж, ако иска да цари ред и разумност във вътрешната и среда и така и външният и мъж ще бъде разумен и организиран. Жената е правилна за мъжа, ако е издигнала и се е доверила на вътрешния си мъж. Мъжът е правилен за жената, ако е уважил и се е погрижил за вътрешната си жена. Огледайте се и забележете колко много мъже днес са в състояние – СРЕДА и очакват жената да изпълнява ролята на организиращия принцип в живота им. И колко много жени участват в това, дори недосещайки се, че изневеряват на женското предназначение. Връзки с разлика във възрастта
(Кликни на заглавието за целия текст)


 Какви са условно казано „минусите” и „плюсовете” да имаме взаимоотношения с партньор, който отстои много от нас във възрастта?

- Минуси: социална стигматизация, родителско неодобрение, трудно присъствие в адекватна приятелска среда, вербални и отношенчески атаки, разминавания в начина, темпото на живот и интересите, разлики в мисленето при различните поколения, разминавания в сексуалността, забременяване и раждане от по-възрастна жена, смъртта на по-възрастния партньор…


- Плюсове – израстване, преодоляване на характерови травми, преработка на маладаптивни интроекти, откъсване от родител, развиване на независимост спрямо „какво ще кажат хората“ и доверие в собствената обич.


 Мъж - жена, взаимоотношения
(Кликни за целия текст)

Как да бъда с качествен партньор?

       Като бъда добър партньор, добра компания на самия себе си.
       Като се познавам, преодолял съм страховете и комплексите си. Сянка.
       Мъж и жена, отвън и отвътре. Анимус и анима.
       Мъж и жена – естествени полови различия и роли.
       Синхроничност – отвътре и отвън.


    Как да задържа мъжа?
     (Кликни за целия текст)

 Когато имаш това самоуважение, можеш спокойно да се заявяваш ясно, а в дълбочината ти на мястото на оралната празнина (про термин) заживее самостойно доверие, тогава привличащата харизма може да се обобщи до следнотго: "Давам ти това, което искаш, за да получа аз каквото искам!".Това още се нарича умение за синхрон и повеждане. А какво иска мъжът, на когото вече си поставила здрави граници, с което си му дала послания за себеуважение и доверие в теб? Иска да чуе, че е мъжествен, че става, че е голям, че може. Иска да го мотивираш и вдъхновиш (не с мрънкане и триене на сол на главата или мълчене, не за Бога) така, че дори само присъствието ти и вярата ти в него да го кара "планини да премества". Е, или поне да се опитва, но ти да видиш, че при такава жена зад себе си, мъжът наистина го прави! Тоест, посланията ти за себеуважение и доверие в теб самата при поставяне на здрави граници са го накарали да ти се довери, да ти вярва дълбоко. Тогава съблазняващото привличане поставя общуването на по-високо ниво. Даваш ли му на мъжа каквото иска от теб - мотивиране емоционално, сексуално, чувствено, интуитивно, той буквално е готов ако се наложи, да умре за теб. А умееш ли така да го мотивираш, съблазняваш и вдъхновяваш, ти го караш да покори бизнес еверестите, да направи и немислимото, ако нямаше този женски стимул зад себе си. 


 Добре приспособен към болно общество...
(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

...Има една високомерна гордост и желание за "ние сме по-специални" във вярващите християни, мюсюлмани или юдеи, каквито не съм забелязал при будистите, хиндуистите. тантра и даоските, дзогчен практици... Такава гордост е тясно ограничена, сляпа, от показващия пръст не виждаща посочваното слънце, от сянката на собствената си гордост не съумяваща да живее в препоръчваните иначе прекрасни послания...Психопати, управляващи невротици
(Кликни за целия текст на заглавието)

Няма ли я любовта, губи се вътрешното познание, изчезва естествената нравственост и мъдрост, а човекът се превръща в жестока, откъсната от Живота маймуна, робуваща на нагон, инстинкт и страх. Остават единствено човешките закони, но когато те са откъснати от тези на Вселената, те все повече се отдалечават както от изначалните, а толкова са и спазвани. Робията на власт, груба сила, подсигуряване, суров нагон и жестоко егоцентрично насилие, се превръщат все повече в норма, в закон. Това наблюдаваме в подивяващия плешив примат понастоящем. Изчезне ли любовта, губи се съчувственото познание за свързаност и единство с брата, с чувстващите същества, с майката природа. А планетата се превръща в жив ад.
 Социопати във властта
(Кликни на заглавието за целия текст)

...Социопати във властта! Не знам кой е авторът, но добре изразява актуалността на ситуацията, каквато би била в нормална държава, неподвластна на хора с личностови разстройства във властта, маши на международни и бг олигархични интереси... Смешно е, тъжно е... Марионетки, продали душите си за власт и пари, досъсипват майка си България. Невероятно, но факт...
 Ментел ли е мтел или мтел е ментел
(Кликни на линка за прочитане на целия текст) 
...Добрите търговци от една качествена търговска компания работят персонализирано, с лично отношение към всеки свой клиент, за когото е проявявана искрена грижа. А е проявявана, тъй като такава добра фирма не поставя коня на парите зад каруцата на предоставящия им ги клиент, а поставя сърдечното и добро отношение на първо място. Защото във времена на свръхпредлагане на услуги, клиентът купува преди всичко емоционална стойност. Аз поне държа на добро отношение лично към мен, тъй като се уважавам. А именно всеки един клиент, е подсигуряващият и финансовите облаги. "Клиентът е Бог!", казват добрите търговци и знаят, че всеки един клиент е техен работодател, тъй като именно клиентът е плащащият. В случая обаче напълно безцеремонно, при нетипичен случай, при условие че собствените ми финансови задължения са покрити, а при прехвърлянето на номера не съм уведомен за стари такива, въз основа на автоматичен смс, ми е спряна услуга, на която разчитам... Няма лично обаждане, няма проявено качествено търговско отношение, липсват каквито и да са елементарни търговски умения, проявени към лоялен клиент, какъвто съм, ползвайки мтел услугите от повече от 
десетилетие... 


Реклама, която продава?

 Фашизъм, прикрит зад псевдо демокрация
(Кликни на линка за прочитане на целия текст)

...„Днес за първи път след Единадесети септември нашата военна мисия в Афганистан е приключена.“ Това бяха първите думи в годишното обръщение към нацията на Обама през 2015 г. Впрочем 10 000 американски войници и 20 000 наемници остават в Афганистан за неопределен период от време. „Най-дългата война в историята на Америка е към своя сигурен край“ – каза Обама. В интерес на истината, по данни на ООН през 2014 г. в Афганистан са загинали най-много цивилни в сравнение с всяка друга година. По-голямата част от жертвите са убити през неговия мандат...

 Добро, зло или цялостност
(Кликни на заглавието за прочитане на целия текст)


На добрите хора много по-често, отколкото на другите им се случват беди и нещастия. Нима не е така?! Това е отдавна наблюдаван факт, присъстващ като познание в народната мъдрост, но и в законите на Живота. Светът е бинарен - единица и нула, мъж и жена, ден и нощ, доброто и неговата сянка, злото. Това е балансът на този свят. Когато се увеличи доброто в света, автоматично се увеличава и злото. Това звучи като парадокс, но е факт. Когато обаче и злото е много силно, точно толкова силно е и доброто...(Клик за целия текст)


Единство или борба на противоположностите? Зависи от преживяващото ги съзнание! Политика?

Учителят Дънов е препоръчвал на учениците си да стоят надалеч от политиката. Дълго се възмущавах на тази насока - не бях съгласен. Сега съм! Защото в Кали Юга в парламентите се кипрят хора-хиени, социопати или явни или едва прикрити зад тънко словесно, манипулативно лустро. Добрият, качествен човек всред такива е като лъв сред хиени. Силен е, но сам в могъществото си и изяждан. Просто проказата на сринатите ценности е огромна. Затова мъдрите съветват в тъмната епоха фокусът да бъде основно във вътрешната работа, конкретния, личен пример и помощ. Има резон!


 Чорбаджии

Такива социопатни мародери са във върхушката на българския "елит" и досега. А автоагресивният народ духа супата, за която са му смъквани ежедневно по две кожи!

 Беднякът милиардер и милиардерът бедняк
(Кликни за целия текст)

Често наблюдавана пародия! Беднякът, компенсирайки вътрешната си несигурна бедност, се облича в маркови дрехи, купува си скъп телефон и лъскава кола... Разбира се, рационализацията "Аз обичам фенси и стилните неща, затова жертвам много за тях!", е винаги готова. Има подвидове бедняци - някои са бедни и финансово и душевно,а други състоятелни на пари, но мизерници отвътре. Едните не са по-добри от другите. 

(Кликни за целия текст)


... Силна статия! Стандартна ситуация - мъжът се прибира полумъртъв от 12-16 часа ежедневна работа. Жената иска да си говорят, да помогне с бебето, да измие чиниите, още приказки, още контрол и желание да го променя, опитомява, кастрира емоционално... Мъжът обаче, ако е мъж, няма кой знае какъв инстинкт или природно желание за отглеждане и занимаване с малко дете или дом, нито пък за говорене до безкрай. Искаш да поклюкарстваш? Намери си приятелки, общувай. За повечето мъже емоционалните разговори са истинско мъчение - такава е мъжката природа. В течение на хилядолетия и милиони години мъжът не е имал полза от дълбоката емоционалност - пречела му е в лова, в битките, във войните...


Недовършени задачи
(Клик за целия текст)


Недовършени задачи – Блума Зейгарник, руски психолог - установява свойството на паметта ни да запомня по-отчетливо недовършените или прекъснати задачи.

Колежката е изследвала чисто когнитивни, ментални процеси и задачи. Но свойството на паметта да събужда задрямали неотработености, когато човек общува с родителите, роднините, близките, когато е в родното си място, е свързана освен с контекстуалното припомняне и с други фактори. Тук вече анализата може да обясни по-подробно от когнитивната наука. 


Във всеки от нас, в т.н. суперего (аз-идеално), в тази психична инстанция в нас, в която се залагат нормите, ориентирите за живота, присъстват т.н. интроекти. Казано популярно, това са програми, заложени от отношението на родителите към нас през първите ни години, което се превръща в отношение на нас самите към себе си. Отношенията между родителите, се превръщат в собственото ни отношение към партньора ни. Тези програми живеят в нас несъзнавано, но до голяма степен определят възприятието ни за света, хората и нас самите. Често в тях присъстват травматични конфликти.  Либерално възпитание на децата?
(Кликни на линка за целия текст)


Да обобщим още веднъж накратко. До какво води свръх – либералното възпитание?

-          Неуважение към добрия авторитет, към старостта и възрастните, към родителя и учителя.
-          Дълбока вътрешна неувереност, прикривана от стимулирания чрез либералността нездрав нарцисизъм.
-          Липса на здрави ценности и нужни граници, убеждение за всепозволеност.
-          Слаби воля, дисциплина, фокусирано самоограничение в името на добра цел.
-          Склонност към зависимости.
-          Лесно невротизиране и характеропатийни компенсации при сблъсъка между нарцисизма и ралноста.
-          Неспособност за истинско, дълбоко доверие в себе си и другите.
-          Разпад на семейната структура.
-          Самотни майки и липса на мъжки образ, което на свой ред води до предпоставки за инфлация на гей склонностите (защото една от причините е именно липсата на зрав мъжки модел за интернализиране), но и допълнителна липса на здрави граници като цяло.
-          Сексуален разврат и деградация.
-     Вандализъм.


 Дифузна (без)отговорност и извинение на насилника
    (Кликни на линка за целия текст)

Кое е наистина отвратителното в зачестилите ситуации на вандализъм и насилие в татковината ни? Тези гледащите, които прекъсват зова на сърцето си за помощ, идващ от свързаността и единството ни като души. Те са най-мъртвите! Сърцето почва да крещи "Помогни!" преживявайки болката и несправедливостта директно като свои. А страхът казва "Стой си, ще те наранят и теб, ще те убият, а ако оцелееш и с полицията после трябва да си имаш работа!". Любовта, състраданието е прерязано, което е самоубийство на себе си като Човек. Затова гледащите безучастно са живите мъртъвци в ситуацията - а и след нея още повече. В социалната психология такова поведение научно се нарича дифузна отговорност (или по-точно безотговорност). 

 Честита 2071-ва година
(кликни за целия текст)

...Продължихме да убиваме брата си, създадохме технологии, с които по-бързо да летим от една точка в друга, за да се избиваме по-ефективно. Направихме си средства за комуникация, чрез които през девет земи в десета да се манипулираме и лъжем по-ефективно... Учителят Беинса Дуно - слабост, сила и психопатия
(кликни на линка за прочитане на целия текст)


 "Всички хора на земята са слаби. Когато мислите, че сте най-силни, да знаете, че се намирате пред най-голямата опасност. Туй да го имате като закон. Когато мислите, че сте най-слаб, тогава имате най-голямото Божие благоволение." Беинса Дуно
Положителни и отрицателни сили в природата - ООК, изд. Русе

Когато човек си мисли, че е силен, че може, че знае, че има власт над себе си и другите - тогава е най-слаб. Тогава с психичните движения на надута гордост, невротично затъмнява връката с душата си. Или психопатно я прекъсва и се превръща в ходеща черупка, бездушно зомби.


(кликни на заглавието за прочитане на целия текст)

Забележка (disclaimer): в редовете по-долу правя пряка връзка между учението на всемирното бяло братство, дадено през словото на Беинса Дуно и психотерапията. Твърдя, че хилядите му лекции, беседи и проповеди представляват богата „руда“, от която могат да бъдат извлечени тонове чисто злато от психотерапевтични принципи и конкретни методи, правещи психотерапевтичния процес синхрониращ със закономерностите на целокупния живот, а оттам и истински ефективен. В никакъв случай не заявявам изчерпателност – по-скоро само загатвам, като отново твърдя, че има за вършене работа по извличане на огромния психотерапевтичен потенциал, заложен в посланията на Учителя. Заявявам, че ако тази работа не бъде вършена, ние българите бихме заприличали на просяци, молещи се за коричка хляб, докато седим върху планини от чисто зърно, на жадни и морни пътници, недовиждащи богатството от потоци и извори, бликащи жива вода, през които минават. Или още по-зле, на кучета, стоящи върху слама, която нито ползват, нито дават на други да го направят… С тези думи заявявам, че запознаването с думите на Учителя е благословия, но и отговорност, която е нужно зряло да бъде поета.

 Бъдеще за България и българите
(Кликни на линка за прочитане на целия текст)

България не е държава, обединена законово около етнически принцип. Но е държава със специфичен исторически и демографски контекст. Истина е, че една варварска в момента на нахлуването си, но многочислена нация прекъсва началото не само на българския, но и на европейския ренесанс, който тогава започва по нашите земи. Говоря за турското поробване. Ако страната ни не беше преминала през петстотин години жестока робия на един исторически погледнато див и нецивилизован към времето на завладяването и дълго след това народ, сега би могла да бъде в ролята на една Франция, Швейцария или Германия. Но не. Нацията ни е била смазана – държавно, културно, етнически, психически! И досега последствията могат да бъдат наблюдавани в индивидуалната психика на българина…  Поради изкуствено поддържания най-нисък в европейския съюз икономическо – социален просперитет, българите продължават да напускат собствената си родина. Така, бивайки непряко, но икономически гонен от държавата си, българинът се принуждава да слугува в „чужди дворове“. В самата България остават все по-малко българи, а т.н. малцинства постепенно все по-решително се превръщат в мнозинства! В доста градове от страната ни почти не се говори български език. Читалища са наричани с турски имена, в цели общини се говори на турски… Какво от това, ще попита някой?! Ето, да вземем за пример Германия. Турците там също са много. Но, много са и германците! А за склонността към краен национализъм и дори шовинизъм на последните няма нужда дори да споменаваме. Германците също така не са били петстотин години под турско робство, а и не граничат с държавата Турция. Освен това, едва ли чисти немци, преди векове покръстени в мюсюлманска вяра, сега се обявяват за турци – не само по самосъзнание, но по националност. Защото чисти българи като помаците или маса други българи, приели преди столетия мохамеданството, сега се обявяват за турци съвсем открито, развяват турски знамена, говорят турски език, учат децата си на турско самосъзнание и турски национализъм. Небезизвестни и не глупави политици спокойно манипулират невежото полуграмотно население и създават „Нова Турция“ пред очите ни! … Пишейки тези спонтанни редове, се старая да виждам ситуацията отвисоко, надемоционално...

Господи, ние ли сме следващите?
(Кликни на линка за прочитане на целия текст)


... По време на престоя ни в Македония течеше предизборната кампания. На връщане от Охрид към Скопие бях задрямала в автобуса. В един момент се събудих и полусънена помислих, че сме объркали автобуса и сме в някой турски град (ах това подсъзнание). По всички стълбове имаше албански знамена, всички надписи бяха на албански.

На излизане от Македония в ума ми изплуваха последните думи на Вазов от повестта „Немили-недраги”:
„Една дълга агония!...
-       Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?...”

Господи, ние ли сме следващите?


(Кликни на линка за прочитане на целия текст)

...Когато си трето поколение едно дете момиче по майчина линия осъзнаваш, че си изгубил близките си, рода си, останал си почти сам. Започваш да растеш, всички имат братя, сестри, ти си сам. И игрите ти са за един човек – слушаш плочи, четеш книги, редиш конструктори. Не играеш с кукли, не ги повиваш и храниш, не си виждал как се прави това. Ставаш сериозен, самовглъбен, по-мълчалив, малко темерут, повече егоист. Започваш да се страхуваш да спиш сам. Знаеш, че родителите ти искат да имат още едно дете, но не се получава...

Власт
(Кликни за целия текст)

"Всички сме хора. Една уста и един задник имаме - колко ще изяде и колко ще дефекира човек?" Вангелия Гущерова (Ванга)...Добро, зло или цялостност
(Кликни на линка за прочитане на целия текст)

На добрите хора много по-често, отколкото на другите им се случват беди и нещастия. Нима не е така?! Това е отдавна наблюдаван факт, присъстващ като познание в народната мъдрост, но и в законите на Живота. Светът е бинарен - единица и нула, мъж и жена, ден и нощ, доброто и неговата сянка, злото. Това е балансът на този свят. Когато се увеличи доброто в света, автоматично се увеличава и злото. Това звучи като парадокс, но е факт. Когато обаче и злото е много силно, точно толкова силно е и доброто...

Да бъдеш Човек или какво липсва в съвременната социална система?!
(Кликни на линка за прочитане на целия текст)

Живеем в странен свят. Като риби на сухо сме. Пробваме да подменим водата на любовта, съчувствието, съпричастното единство, толерантността, благото търпение, дълбинната ни свързаност един с друг и с всяко чувстващо същество, на ние и наше, тоест на всичко, което определя щастието ни, с жалки сурогати: крайният индивидуализъм на аз и мое, власт, финансови ресурси и стремеж да имам, вместо да съм, позволяващи още власт, лъжа, манипулация, безлюбен секс, имоти и предмети, алчен стремеж към производствени и капиталови ресурси, с които уж да се защитим от… безумната жажда за любов в душите си. Като няма обич, заживява страх и омраза. На мястото на естественото единство, се настанява психопатният нарцисизъм и социопатната нужда от надмощие над другите – за да сме по-големите, по-защитените, по-контролиращите… безумния си страх от откъснатостта си от цялото. Колкото и да се опитваме да компенсираме страха си с гневно насилие над брата си, единственото, което можем да почувстваме, е отражението на собствения си ужас в очите му...

Да бъдеш Човек или какво липсва в съвременната социална система?! - коментар от Бони Стоянова
(Кликни на линка за прочитане на целия текст)


Парадоксално е, че сега когато имаме много по-голям достъп до информация сме много по-невежи от преди . Защо да четем, да се развиваме, да помним когато имаме толкова улеснения, когато с едно докосване на екрана на „заслужената си придобивка“ – „смарт“ телефон можем да питаме „чичко Гугъл“ ? Прехвърляме отговорността за всичко на неща, които кръщаваме „смарт“.

И...станахме емоционални тъпаци...

 Промишлена злоупотреба

(Кликни на линка за прочитане на целия текст)Някои твърдят, че ако човек е с кръвна група "0", месоядството е препоръчително…

Има компромисни варианти като ядене на риба, яйца, млечни продукти. Това дори не е вегетарианство, но е добър междинен вариант. Но, да си представим една различна земя, която се задава след време, в която любовта, братолюбието, мъдростта управляват. Земя, в която институции като полиция, съдилища, армии липсват, защото хората са свързани с онези закони на Живота, които присъстват и сега в самата му тъкан, но човекът в заслеплението си е позагубил - Дхарма. Не, не е утопия, а реалност - при това естествена реалност, в която е потопена цялата Вселена. Една черна утопия, преобърната с главата надолу, е този свят на алчни и горди заблуди, в който съзнанието на мнозина понастоящем съществува. Съществува, но не живее. Защото живот няма там, където са сенките на невежото насилие. В такъв свят, мили читателю, да убиеш съзнателното си по-малко братче (тоест животно), за да го изядеш, е невъзможно. Познавам този свят още от детството си - вътрешният ми, сърдечен живот го живее - свързан е с онзи Дом, от където сме дошли тук, в малкото земно училище. Като дете понякога имах сънища и проникновения, в които ясно съзнавах любящите закони на един различен свят, от който скоро бях дошъл. В любомъдрия и съзнателен живот, който все повече низхожда на планетата ни, хората с определена кръвна група, със сигурност биха имали много варианти с какво да поддържат телата си... Аз лично познавам хора, които от десетки години са суровоядци и плодоядци. Виждал съм и хора, които единствено съзерцават слънцето, пият течности и медитират, а при това живеят активно, телата им са чудесно сложени и жизнени. Това засега са мало-процентни прецеденти, но фактът, че все повече зачестяват, идва от променящото се ниво на съзнание на планетата ни. А ние, обикновените хора, можем да намерим баланса си. Не че храненето е най-важно, а и не е нужно да се свръхфиксираме в него. Но, съобразеното със законите на Любовта хранене е един от факторите, които мъдрото сърце нашепва...


(кликни за прочитане на целия текст на заглавието)
Автоагресията на вината представлява страх от непокриване летвата на едно огромно и гордо трябва, което винаги е внушено отвън, но прието за свое. Виновният не умее да се заяви здраво и отнема свободната воля, като манипулира другите чрез мрънкащо дразнене, подривни действия (acting out), с което ги кара да го атакуват, което на свой ред вменява вина в самите тях - тогава той получава правото да нападне садистично. 


 Един варненец в Приморско


(Кликни на линка за прочитане на целия текст)

Рядко жител на северното българско Черноморие ще тръгне на почивка по южните ни морски селища... Добре известно е, че най-добрите български морски курорти са на север: Златни Пясъци, Албена, Св. Константин и Елена, Балчик...   Прекарах детството си в квартала на Варна "Виница", разположен на 8 км. от морската столица, на 2 км. от комплекса "Св. Константин и Елена" и на 5 км. от "Златни Пясъци". Имайки огромен "стаж" в плажуването, като деца току се появяваше незнайно откъде някаква "мода" и през цялото лято ходехме основно в един от курортите наоколо. Златни Пясъци ни привличаха с изобилието от фриволни какички с гола гръд, в Дружба (Св. Конст. и Елена) вадехме миди, гмуркайки се, а Варненските плажове посещавахме заедно с "градските" си съученици (кв. Виница представлява бившето гагаузко село Кестрич). Бях чувал за река „Ропотамо”, за странни имена като Ахтопол, Созопол, Ахелой, дори бях разглеждал Несебър на училищна екскурзия. Но, общо взето, южното Черноморие бе изцяло извън съзнанието и полезрението ми. Тъй като по-голямата част от живота ми е протекъл на море, вътрешният ми импулс винаги е бил един силен стремеж към планината. Дори по - късно, когато живеех извън родния си град, винаги щом желаех да се попека на  морето, имах собствена "резиденция" в „щата Венеция” – кв. Виница и дори не ми е идвало наум да ходя другаде. Морските ми туристически обиколки най-често включваха Златни Пясъци, Албена, Балчик (ботаническата градина), нос Калиакра, Камен бряг. „Когато имаш питомното, по-добре е да не гониш дивото”  – подобни мисловни процеси протичат къде съзнавано, къде несъзнавано в умовете на повечето варненци. Дали обаче понякога не е нужно да погониш „дивото”?...

Природата и Културата
(Кликни на линка за прочитане на целия текст)


...Човекът е неразделна част от природата, въпреки всички негови невежи усилия да я погази по всякакъв начин. Бидейки част от нея, в контекста на разглежданата тема, преклонението към светлината (културата) тук може да се тълкува като следване на естествена, вродено присъща нужда от разкриване на светлото в индивида. Светли качества, закони, цели и посоки, присъщи на семантиката, влагана в думата светлина. Във всички народи без изключение, във всички еони от човешката история, в светлината човекът е виждал и смислово насищал с разбиране за добро, мъдрост, обич, красота, божественост. Светла хармония, присъща както на това, което мъдрите наричат „книга на живата природа“, така и на вътрешната природа в човека. Именно тази вътрешна човешка природа, когато по качеството си резонира с принципите на светлината, може да види и природната мъдрост, да резонира с нея и настрои ума, чувствата, волята и поведението си в синхрон с посланията и. Стигаме до пресечната точка между познавателя, познаваемия обект и процеса на познаване на културата, а именно – човешката психика...
 Българинът и гъркът - паралели

(Кликни на линка за прочитане на целия текст)

Българинът обича да крадва, да послъгва тарикатски. Не уважава възрастните, живее забързано-невротично, забравил щастието от простичките и истински важни неща, инфантилно се бунтува против здравите правила и авторитети, потиска обичта към родината си чрез бездейното си нищоправене за просперитета и, като автоагресивно поема абсурдните словоблудни реторики и престъпни поведения на елита си, проектира собствената си болезнена нараненост и безсилие в насилието си към животните и грубостта към ближния си, за сметка на което пък е мазохистично свръх-сервилен към големия пореден брат (нещо като думите на Мишо Шамара: може да си грозен, но за сметка на това си тъп…), като цяло е суеверен, но бездуховен и безлюбен циник, на който трудно му се отдава задружността, тъй като е дълбоко неуверен в себе си, а оттам пренася тази неувереност в недоверие в другите и краен, изолиран индивидуализъм!...

(Кликни за целия текст)


О‘к, ето ни със съпругата в Малта. Приятели ни поканиха, купихме билети и хоп, здравей Малта. Преди десетина години, по време на моряшкия си живот, бях посещавал няколко пъти Валета, столицата – тогава обаче бях от „другата страна“, работех на туристически кораб, докато сега туристи бяхме ние.(кликни за прочитане на целия текст)

"Реалността не е известна, а това, което е известно, не е реалност."
Дж. Кришнамурти
Съвременната наука започва да преосмисля парадигмите си. Квантовата физика показа относителността на представите на Нютоновата механика, а оттам и представите ни за света, в който сме. Оказва се, че материята не е нещо твърдо установено, което съществува независимо от изучаващия я. Оказа се, че в същността на нещата твърда материя няма. Ако ядрото на атома е колкото тенис топка, то най-близкият до него електрон би бил на километри. А между тях е негово величество вакуумът...

Пародиен скеч "Позитивен коучинг" (1)
(Кликни на заглавието) 


(Кликни на заглавието)(Кликни за целия текст)


...Не можах да се въздържа да коментирам, просто този въпрос със заплащането направо ме реже в сърцето. Целият свят се побърка да прави пари от духовното, стана такъв невероятен бизнес, че вече дори не ми се и четат книги на известни автори, които са постигнали спокойствието в себе си. Това да достигнеш до мира, яснотата и спокойствието в себе си е не само с услията на човека, а и с помоща на Бог. Когато имаш дарба, да много е трудно, но за мен е предварително избарно от самия човек още преди да дойде тук на Земята, трябва ли да забогатее с нея?? Петър Дънов, Ваклуш Толев - забогатели ли са? Седели ли са пред тях въпросите, да се заплащат ли услията им да помагат на хората? Трудът трябва да се заплаща да, за да се оцелява, но не и да се олива човек от това, че може да помага и е станал много добър. Психотерапевтите у нас се побъркаха да си вдигат цените до безумни цифри. Ами съжалявам, но когато искаш да помагаш от сърце на хората не виждам защо трябва да искаш от тях да ти платят твоя труд и твоите вложения , след като сам е избрал човек да помага и че това е неговото призвание, защо се извърта в това пазиента да заплати всичките вложения? Не го разбирам, ако това е призвание, сърцето води и там такива въпроси с пари не мисля, че седят. Седят само, когато се гонят определено ниво на съществуване. Има ли сърце в работата, парите сами текат към човека. Не го пиша Орлине това насочено към теб, защото ти си последният сигурно останал, който и без пари ще лекува. Но усещам как всички масово търсят оправдание в това, че труда им бил огромен, ами да огромен е и дар - за всички с болки, всичко се превръща все повече в матриализация на всичко. Съжалявам за това, защото за мен чистотата на сърцето може да има само с любов и дар. Цялото това модерно обръщане на духовното в човека, как всичко става понпозно напрлаво, егото ври почти във всички станали известни напоследък психотерапевти, хора, които сами са успели да се справят и всичко се изкривява. Може ли да не се самозабравяме, когато стигнем до етап, в който вече сме достатъчно напреднали, капаните и там излизат, но има ли кой да ги види, забележи?...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!