Страници

Групи, Работилници

 В тази страничка може да бъде намерена информация за предстоящи групи, обучения, работилници. 
......................
- Работилница Сила и Слабост - някои обратни връзки

- Работилница Свободата да живееш - обратни връзки
Естествена Групова Психотерапия и Личностово Развитие:

Всяка сряда 19-22ч. 

Адрес: Коломан 1, до х-л Шампион, административна сграда на комплекс Славия, ет.3, кабинет 302

Цена: 30 лв.

....................................................................................
Вълшебно хипнотични приказки
.......................................
В психотерапията съществува следната, наблюдавана през опита, практическа градация:

Лична терапия -> групова терапия -> периодични работилници.
Добре е психотерапевтът да покрива цялата тази гама от лечебната картина на психичната промяна!

Личната терапия създава условията, нужни за да се включи човек в груповата динамика качествено - себепознание, връзка с реалността, планиране и целеполагане, известна преработка на базисните маладаптивни убеждения/ програми, умения за доверяване на себе си и себезаявяване. Груповата терапия, макар и да се случва в защитена среда, отразява точно междуличностовите ти отношения в реална среда, което силно спомага психичната преработка на по-високо ниво. Когато си участвал систематично, мотивирано и отдадено в качествени лична и групова динамика достатъчно дълго, периодичните работилници (workshops) представляват най-силната, наситена и разтърсваща работа върху себе си. Защото са предшествани от въпросните терапевтични форми, което създава нужната пси готовност за изключително фокусираното и лечебно психично предизвикване, което започва от стъпването в даденото пространство (хотел) и продължава по 16 часа/ денонощие в рамките на 2-3 или повече дни. В уъркшопите се ползват преживелищни, медитативни, динамично хипнотични, когнитивни и поведенчески, фокусирани в решения, холистични прийоми, позволяващи цялостно пренареждане и трансформиращо оцялостяване на психичната матрица. Ако очакваш замазваща психомасажна, от типа наивен позитивизъм работа, по-добре посети някои по-масови предложения. Тук предлагаме здрав труд, пот и действителна, в посока психична хармония преработка. 

Отминали работилници (workshops)  от 2013г. до сега:

- Невинност - пътят към прошката - 4 дневна работилница, съвместно с Росица Вакъвчиева, 2012г.

- Нулева скорост, Луковит, юни, 2013г.

- Оцялостяване (съвместно с Богомила Годинова), януари 2014г,. Рибарица

- Себепознание, Хотел „Дива” – Чифлик, Водещи Орлин Баев и Дора Прангаджийска
Едно вълнуващо приключение, в полите на троянския балкан. В тишината на кристално чистия планински въздух, можеш да се потопиш в най-ценното от най-ценните преживявания на тази земя – познаването на себе си.
Уъркшопът ще се случи в хотел „Дива“, в село „Чифлик“:
https://www.youtube.com/watch?v=43Xmbrrza7E
През преживелищните методи на психотерапията, ще изплуват въпросите: Кой съм аз, каква е целта на живота ми, от какво ме е страх при общуването с другите, кои са онези базисни програми в мен, които спират радостта в живота ми, обичам ли се и доверявам ли се на себе си, за да се доверя и на другите и спокойно и разкрито да ги допусна до себе си, мога ли да бъда лидер на себе си, за да бъда лидер и на другите, какво именно искам от себе си и живота си и какво да правя, за да го постигна, имам ли смелостта да пусна харизмата и чара да протичат с все по-голям дебит през съзнанието ми… ?!
Семинарът е моделиран така, че да преживееш отговорите не толкова и не само интелектуално, а зад ума, директно през интуицията и тялото си.
Водещи: Орлин Баев и Дора Прангаджийска
Орлин за себе си: Аз съм начинаещ! Начинаещ, защото така се радвам на всяка глътка въздух, благодаря на всяка хапка храна, стъпка, усещане и ежедневност, превърнала се в чудо! Начинаещ, слаб и обикновен, защото тогава съзнавам, че имам всичко и цялата Вселена е част от мен и аз от нея! Когато съм начинаещ, мога да си позволя да не разбирам – точно тогава разбирането на Мъдростта има шанс да проникне в душата ми! Защото бидейки начинаещ мога да бъда непривързан, свободен и летящ на крилете на вдъхновението си, умеещ да захвърлям товара на знанията и напредналостта – собствената и тази на който и да е.
Това съм аз, Орлин – вечен начинаещ!
Орлин за Дора: Дора е като бисер, трупал силата на брилянтната си опитност през годините на нелека житейска преживелищност. Перла, която вече осъзнава, че е бижу и може много да направи, за да превърне и твоите страдания в сформиращо диаманта на духа ти налягане. Дора е като бяла лястовичка всред хиляди черни птички – носи в себе си онова вдъхновение, което прониква в най-дълбоките ти психични пластове и те кара с пълно доверие да отвориш и най-скритите кътчета на душата си. Дора е човек, който доверил се на детето в себе си, знае как да помогне и на твоето вътрешно дете да си повярва. Жена, която знае какво иска и как да го постигне, с лекота – така, както кара и твоето призвание да изкристализира ясно в съзнанието ти!
……………………
Добре си дошъл, добри човеко!
За Любовта, Хотел „Царев връх” – Рилски манастир, Водещи Орлин Баев и Дора Прангаджийска
„За Любовта“
Три дневно приключение в хотел „Царев връх“, на 50м. от светинята „Рилски Манастир“: 20, 21, 22 юни, петък, събота и неделя.
Тематика: Какво е за мен любовта, къде е източникът и, как се проявява в живота ми?! Божествена, човешка и животинска любов. Има ли разлика между влюбването и Любовта? Любов и сексуалност. Каква е устойчивата, преодоляваща всички трудности любов и какви са нейните социални пародии и клишета? Дали социално икономическото инвестиране в другия е любов или емоционално изгодна търговия? Любов, логос и смисъл? Обичам ли Себе си, за да мога истински да обичам и същността на другия? Любовта като автентично доверие в Себе си. Любовта като себеутвърждаване, здрави граници, себезаявяване, казване на „не“. Любовта като чаровна харизма и творческо лидерство. Любовта като състояние на съзнанието!
За да си отговорим преживелищно на горните въпроси, предвиждаме преди всичко практически занимания и по-малко теория. Работа през тялото, дишане и медитация, така че всяка твоя клетка да се пропие с осъзнаването на живата обич, протичаща през теб.
Работата започва от стъпването в хотела, през заниманията в работната зала, карнавалът на сенките с професионален DJ (петък вечер), работата на открито (събота следобед), през посещенията на молитвената скала на Иван Рилски и манастира, до напевите край лагерния огън (събота вечер), медитациите и споделянето на усещането за пълнота, свързаност и цялостност…
Относно карнавала на сенките (петък вечер): сянката е това, което не искаш да видиш, ненавиждаш и отричаш в себе си и затова приписваш на другите. Примерно, ако се проявяваш като умник, но недолюбваш по-ограничените хора, имаш сянка на глупак. Ако външно се стремиш да си само весел и приемащ, но негативно настроените те дразнят, в сянката ти живее един кисел и начумерен, негативен мрънкалник. Ако си върл фен на честната справедливост и силно мразиш и най-малката лъжа и лицемерие в другите, това потискаш в сянката си. Ако в социалната си личност (персона) си морален пуритан, който осъжда по-свободното сексуално поведение в другите, в сянката ти се притаява развратник/ лека жена. Ако съзнателно се стремиш към човещина, но отхвърляш всяка нехумана проява, в сянката ти се е разположил един психопат… Моля, носете си съответните дрехи, олицетворяващи аспекта от сянката ви, който изберете! Разреши си да бъдеш смел! Само когато сянката е осъзната и интегрирана, пътят към целостта и хармонията е възможен! :)
След предната ни работилница „Себепознание“, някой попита: „Щом има карнавал на сянката, защо няма и на светлината?“. Чудесна вметка! Затова съботната вечер планираме да е навън, покрай огъня на светлината, Агни. Ако някой свири на китара или обича да пее, това е моментът. :) Тъй като обаче не всеки се вмества в категорията певец (включително и пишещия тези редове), можем да се потопим за час и във вълшебството на йогийските припеви, заредени със силата на хилядолетия…

Детство мое, Хотел „Алегра” – Велинград, Водещи Орлин Баев и Дора Прангаджийска
На 26, 27 и 28-ми септември, организираме тридневно пътешествие в приказната страна на вътрешното дете, отстояща само на 3.14 детски въпроса от Същността ни :) . Там, където води сърдечната искреност и чувството за близост и съпричастност, дълбоко във вътрешната ни природа, далеч от бетона на възрастната логика, в хотел Алегра, Велинград: http://www.alegra-bg.com/index.html
Водещи: Орлин Баев и Дора Прангаджийска – и двамата прегърнали хлапето в себе си и гледащи света през любознателните му усмивки :)
Работата започва от пристигането в хотела в петък, 26-ти септември, 12ч. и приключва в неделя, 28-ми септември, 13ч., като всяко преживяване, включително и храненията и кафе паузите, са предвидени да бъдат част от заниманията. Петък вечерта, в ресторанта, с воденето на ди джей, можем изцяло да се превъплътим в архетипа на детето в нас. Носете си детски дрехи, а бибероните са от нас! 😉 В събота вечер, възнамеряваме да се вдетиняваме осъзнато в спа комплекса на хотела, в басейна и парните бани – носете си бански.
Носете си следния реквизит:
– Свои снимки от детството си.
– Любима играчка, с която сте играл като малък. Ако нямате, друга, която ви напомня за нея.
– Детско-подобни дрехи.
– Бански костюм.
– Много детска сърцатост :) :) :)
Познавайки детето в себе си, се свързваме с корените си, с паметовите следи в дългосрочната ни памет, през които несъзнавано (докато не познаем и прегърнем детето си) пречупваме възприятието си за света. Но, нека оставим Mалкия Принц да го каже по-добре от сухия научен изказ:
-Къде са хората? …- Хората ли? Видях ги преди години. Но човек никога не знае къде да ги открие. Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много. – каза Малкият Принц
Познавайки детето в нас или себе си като деца, се свързваме с познание, което възрастният, сух ум не разбира. Той може да го нарече лудост, но това е „лудостта“ на гения, на онзи сърдечен разум, който любящо свързва всичко и знае, когато малкият бинарен ум нищо не знае, колкото и да се преструва, че знае… Имайки смелостта да сме свързани с детското си светоусещане, преливащо от танцуваща радост, в нас се ражда особена мъдрост – познанието на духа ни. Само тогава знаем истинската си житейска посока, цел и призвание. Когато опознаеш хлапака в себе си, знаеш, че сега ти си родител и възпитател на самия себе си и можеш да преобразуваш мирогледа и себеусещането си така, че да резонират със Същината ти.

Преодоляване на лимитите, Водещи: Орлин Баев и Дора Прангаджийска
Играта между страховете в сянката и компенсаторните свръхочаквания, мечти и желания в суперегото. Азът е притиснат от двете. За да знаем реално какво искаме като същности, е нужно да стопим страховете, разчупвайки лимитите на невротичните си защитни механизми - тогава и компенсаторните свръхочаквания и гордичко-розови, но фалшиви мечти си отиват. Остава мотивацията на смисъла, истинната обич, мъдростта - тогава човек знае какво иска и спокойно върви към него, без да се престарава. Защото пътят е по-важен, защото съзнава, че и постигането е една игра, а щастието вече е в него, във всяка стъпка от процеса на следване на житейските цели! Сянката и свръхаза са неизменно свързани - като две части от един механизъм са. На снимките тук играем свръхазовото си компенсаторно бягство от сенките си в раздутите, смешни илюзии на гордостта си. Виждаме я, осъзнаваме я и имаме смелостта да се шегуваме със себе си. В "Симорон" тази терапевтична техника се нарича самообгон - самоизпреварване, а в поведенческата терапия наводняване чрез парадоксално намерение и прерамкиране на възприятието с пародийна гротеска. Сянката и суперегото са както противоположно - компенсиращи се, така и нерядко силно приличащи си - защото са част от един и същ автоматичен механизъм от невротични защитни механизми. Смелостта да се шегуваш както със страховете, така и с раздутите си илюзии, хранещи се отново от страховете! 
Водещи: Орлин Баев и Дора Прангаджийска
Място: Хотел „Алегра” Велинград. Хотелът разполага със страхотен СПА център, който през нощта е на наше разположение.

Здравият риск,„Дипломат плаза”, Луковит, Водещи Орлин Баев и Дора Прангаджийска
След зимния Workshop „Преодоляване на лимитите”, обещахме негово продължение в реална среда и то вече е факт. Предлагаме Ви тридневно пътуване към здравия риск. През преживелищните методи на психотерапията ще търсим отговори на въпросите:
– Какво ми дава и какво ми отнема рискът?
– Как характеровите травми засилват или ограничават възможността да рискувам?
– Риск ли е за мен да видя детайлите на живота си досега?
– Риск ли е да се срещна със сянката си и рискувам ли, когато разкривам нейни аспекти?
– Здравият риск, безумният риск и живот без риск – разлики!
– Рискът и себевладеенето. Рискът и отговорността.
– Рискът и свободата.
Обещахме и скок с бънджи – Риск ли е да скоча или е риск да се откажа, ако просто не чувствам, че го искам.
Водещи: Орлин Баев и Дора Прангаджийска
Място: Хотел „Diplomat Plaza” – Луковит

Мъжкото и Женското начало в мен, х-л Алегра, Велинград


Случаят „А”
ТОЙ усети тъгата. Тя беше толкова мощна, че все едно нещо в него се разкъса. Усети я на физическо ниво, с всяка клетка на тялото си. Усети я в гърдите си, в дишането, в пулсирането си. Лицето му, обаче остана безизразно. Не позволи на нищо да издаде колко много го боли. Знаеше, че Мъжете никога не плачат! Знаеше, че Няма право да показва слабостта си или да се подава на моментна нестабилност, която умее много добре да контролира. Не, няма нужда от подкрепа, няма нужда от съчувствие, няма нужда от прегръдка. Той знаеше, че е силен мъж, знаеше, че може да се справи сам…”
Случаят „В”
ТЯ седеше на канапето и излъчваше хладна увереност. Всеки един намек за раждаща се емоция парираше хладнокръвно, сякаш е правено милион пъти. „Аз съм силна жена! Справям се във всякакви ситуации и нямам нужда от помощ. Постигам целите си. Оцелявам в света на мъжете. Не разбирам обаче защо попадам на слабохарактерни партньори! Сякяш ги привличам като магнит. Консуматори и неудачници! Уморих се да бъда мъжа във връзката! Уморих се да се грижа за всичко и всички! Искам да ме приемат като жена. Искам да се погрижат за мен…”
Случаят „С”
ТОЙ седеше свит в ъгъла на дивана като виновно дете. 72 годишната му майка го чакаше отвън, недоволна от това, че не й дадох възможност да ми каже защо страда синът й. Животът му беше сринат. Съпругата му го беше напуснала след поредното му оставане без работа. Беше взела децата, наричайки го загубеняк и мамино синче. Банката щеше да му вземе апартамента и единственото сигурно за него място беше при майка му. Не знаеше какво да прави нито със себе си, нито с разпадащото се семейство , нито с живота си. Сякаш очакваше да му дам формула, която да го измъкне от депресията…
Случаят „D”
ТЯ се беше свила като пашкул. Живееше с партньор, който я унижаваше и потискаше. Унижаваха я в работата. Унижаваха я родителите й, унижаваха я съседите, дори децата й я унижаваха, отнасяйки се по нейните думи „като с преоценена стока”. Тялото й беше напомпано от задържан гняв, като бомба, която сякаш ей сега ще експлодира. Лицето й беше червено, непрекъснато гризеше устните и ръцете си. Говореше тихо и плахо, сякаш очакваше ей сега да й се разкрещя. Тя знаеше, че не е щастлива, но също така знаеше, че не може нищо да промени, че не може да се справи сама и че сигурно това е съдбата й.
Това са четири измислени истории, но сигурна съм всеки от нас е попадал на подобни. Защо властният мъж нерядко привлича слаби жени, а пасивният властни? Защо силната жена трудно задържа мъжете в живота си, а слабата често е в ролята на жертва? Къде е причината – в съдбата, във външните обстоятелства или в другите хора? Задаваме ли си въпроса какъв е моят личен принас за случващото се? Защо попадам в сходни ситуации и привличам определен тип партньори? Кои са грешките ми, дефицитите ми, ненаучените житейски уроци?
В природата всичко е баланс. За да има ден преди това има нощ, за да има раждане има смърт, за да има изгрев, преди това е имало залез. Думата Космос означава ред. Вселенска хармония и равновесие, които предопределят съществуването ни. Човекът обаче е способен да наруши това равновесие. Характеровите травми, посланията, които ни дават родителите, обществените норми и културални особености често ни вадят от този съвършен ред, благодарение на който милиони години съществува светът. Част от цялото това единство е и мъжкото и женското начало във веки от нас. Мъжкият полюс, носител на рационалност, инициативност, проникване, борбеност, отстояване… и женското начало – полюсът, на спокойствие, нежност, интуиция, творчество, приемане…
Анимус и Анима, мъжко и женско са във всеки от нас, но често остават потиснати, харчейки страшно много енергия, за да заглушим едно от двете. Проектираме липсите им в другите и по този начин запълваме празнотите в себе си.
В този уъркшоп ви предлагаме да срещнем тези два аспекта, всеки от нас да открие посланията отправени от вътрешния ни мъж и вътрешна ни жена и да ги помири в себе си.
Пътят към нашата цялост е пътя към здравето.
Водещи: Орлин Баев и Дора Прангаджийска
Място: Хотел „Алегра” Велинград. Хотелът разполага със страхотен СПА център, който през нощта е на наше разположение.
http://www.alegra-bg.com/index.html


Урок по доверие
(Клик на заглавието)

Споделяне от преживяното на работилницата "Мъжът и жената в мен"

Свежата, петъчна сутрин, в края на октомври, носеща слънце и прохлада, беше идеална за път. Саша бе нервна, неопределеността на онова,което щеше да се случва през следващите дни беше на път да я откаже. Знаеше само, че тръгва на път с хора, на които може да разчита. Все пак старите съмнения се прокрадваха и тя се питаше дали това е истина. Макар да познаваше добре повечето хора, знаеше, че те няма да  са единствените там, където отиват. Очакваше я среща с нови хора, която щеше да е различна. Можеше ли да се довери на тези непознати? Щяха ли да я приемат? Въпроси, предизвикващи само смут в душата на младата жена.Работилница (workshop) "Пътят на прошката"


9-ти април, неделя: от 11 до 19ч., работилница на тема "Пътят на прошката!". 

Прошката е качество на любовта... За да простиш дълбоко и цялостно, е необходимо прошката да е дълбока, цялостна. Защото онази, казаната само с думи, отвън навътре, е подобна на ксанакс - след малко действието ѝ изчезва или дори по-лошо, такава евтина прошка потиска несъзанвани маси от себенепознаване, страх и гняв - невротизира. А дълбоката, цялостна прошка, освобождава така, както любовта освобождава. Защото само любов, която освобождава, е любов. 

Стигането до такава цялостна прошка, не е еднократен акт, а път. Път по осъзнаващо себепознание, себезаявяване, поставяне на здрави граници в живота си. Едва когато познаваш страховете, вината, тъгата си и ясно осъзнаеш връзката между тези програми и хората, които са ти ги заложили, можеш да се научиш да се ядосаш здраво, за да можеш и асертивно да кажеш НЕ, когато е нужно, уважавайки себе си. Едва тогава можеш със смирено, любящо доверие да простиш истински, дълбоко! Пътят на прошката - пътят на любовта, носеща смисъл, радост, вдъхновение! 
........................................................................................
         
      Естествена Академия

               организира


Обучение 
по Хипноза и Самохипноза

Поради големия интерес към обученията по хипноза/ променени състояния на съзнанието/, „Естествена академия” организира двумодулен тренинг, подходящ както за специалисти, така и за неспециалисти, проявяващи интерес към проблемите на психотерапията и в частност на хипнозата и хипнотерапията.
Водещи: 

- Орлин Баев, психолог, Международен секретар на Българска Асоциация по Хипноза и Хипнотерапия.

- Калин Цанов, психолог, Председател на Бългаска Асоциация по Хипноза и Хипнотерапия.

Кога?

- Първи модул: 24-25 юни, от 10 до 18 ч.
- Втори модул: 15-16 юли, от 10 до 18 ч. 

Къде?

София, "Коломан"1, административна сграда на к-с Славия (вдясно от х-л "Шампион"), ет.3, кабинет 302. 

Цена: 200 лв. общо или 100лв. на модул. 

За записване и заплащане: 

- 0897338717: Рени Ангелова

В края на втория модул (при участие и в двата), се издават сертификати за преминато обучение! 

Защо ще ти бъде полезно?

Защото хипнозата, медитацията, променените състояния на съзнанието са в основата на която и да е система за психодуховно и психо-социално себепознание, развитие, влияние и смислен и здрав живот.

Какво ще научиш?

- История на хипнозата, връзката ѝ с древните и извечни системи за себепознание.
- Променени състояния на съзнанието. Хипнотичният транс като ресусрсно състояние на учене и промяна на убеждения.
- Хипнозата като метод за влияние и убеждение, помощ и профилактика.
- Хипнозата като харизматично присъствие и умения за качествено общуване.
- Самохипноза - методологии за работа със собствените страхове и негативни състояния. 

Подходящо ли е за теб това обучение?

Подходящо е, ако си любознателен човек и искаш да се учиш, да развиваш творческия и предприемачески потенциал, ако имаш за преодоляване невротични трудности, ако си специалист в сферата на подпомагащите професии и искаш да повишиш своята сензитивност и умения в общуването с клиентите (пациентите). Подходящо е, ако си човек, който съзнава, че е тук, за да се учи, расте безкрай, човек който оценява инвестицията в развитето си като най-ценна придобвка.  

Обучението не е подходящо за хора с психотична, гранична и психопатна симптоматика.


Заповядай! Местата са ограничени. 
..............................................................

- Статия с кратки обратни връзки от работилницата "Изкуството да обичам", февруари 2018-та, Троян.

- Работилница "Прошката" - х-л Ата, април 2018-та - статия с обратни връзки

Преходите в живота ми

Вършец: 16, 17, 18 ноември 18г., спа хотел АТА. 

Някои снимки от работилниците: Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!