Страници

сряда, 11 май 2016 г.

Стадно мислене или свободно творчество?

 „Всички го правят!“
Да, всички овце дори не осъзнават, че ги гледат за вълна, за да ги стрижат, нито че ги виждат като агнешко с ориз. Но вървят зад овчаря си автоматично, както и телетата по коридора на кланицата. Да приемаш дадени послания, посоки, факти и действия безкритично, само защото много други го правят, това е стадно невежо мислене. Понякога изпълняваните от големи групи хора действия са резонни – например повечето хора се учат да четат, пишат, образоват се. Понякога обаче огромни маси хора вършат глупости, приемани за норма – например милиарди хора по цял свят гледат дебилни телевизионни предавания ежедневно в продължение на много часове. Други автоматично възприемат като свои безумно фанатични религиозни идеи, просто защото много други го правят. Много хора смятат, че обрязването на жените примерно е добра идея. Цели тълпи пък приемат, че натрапеният от компанията кока кола дядо мраз/ коледа, има нещо общо с рождество Христово. Много хора автоматично приемат техническото развитие за прогрес на човечността като цяло, а много други си мислят, че щом видът ни борави добре с интелекта и играчките му, е връх в еволюцията и има право да прави каквото си ще с планетата. Огромни тълпи от хора са уверени, че основната цел в живота им е потребитеството, все по-големите покупвателни способности, поставянето на телата им в по-голям имот, трупането на ресурси и подсигуряването. Други милиарди, водени от алчността на фармацевтичните гиганти – овчари, овче-мислено приемат за вярна тезата, че и при най-малките житейски или вътрешни предизвикателства, е нормално да се дрогират с легализирана дрога, притъпяваща способността им да се учат от ситуацията, дадена им от мъдростта на живота. Дали всички тези милиони и милиарди люде имат самостойна трезвост в преценката си, самостоятелност в определяне посоката на житейската си мотивация, идваща от висока свободна визия, или споделят въпросното стадно, овчедушно мислене, това е добър въпрос?! Тоест, това че мнозина приемат за нормално и правят нещо, въобще не гарантира адекватността му.
Съзнателните, с висока визия и постоянно учещи се хора, имат смелостта да виждат ясно нещата и сами да определят ценностната си и стойностна система, смисъла и целите си, както и начина на постигането им, често различен от този на масите. Съзнателните хора обаче се водят освен от здраво стъпване на нозете на логиката, така и от достъпа си до висините на потенциала си!
Да осъзнаеш къде си, кой си и какво търсиш в този кратък и красив живот през скафандъра на физическия си носител – тяло. Да почувстваш радостта от следването призванието на духа си, за да пиеш вода от извора на себепознанието си. Тогава съзнаваш. Тогава си буден и виждаш манипулациите, внушавани ти от болния социум. Виждаш ли ги, различаваш чистата изворна вода от предлаганата ти, подсладена с канцерогени тиня на развала. Да, точно това вродено познание в този момент и във всеки следващ миг от живота, така вдъхновено залива съществото ти, че изворът на щастието вече насища всяка клетчица с живата вода на себепознанието ти. Да, знаеш, точно така!

Орлин Баев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!