За мен

Моята снимка
Моят сайт: http://orlin.bravehost.com Казвам се Орлин Баев. Професионално се занимавам с психотерапия. Това е моята професия и тя съвпада с моето призвание! Обичам природата, планината, морето, безкрая. Мечтая за един свят населен с осъзнати хора, вибриращи в ритъма на любовта, мъдростта и истината!

петък, 7 февруари 2020 г.

Когнитивната дисинхибиция и креативността


За връзките между съзидателността, странността, шизотипията, психозите, захващането на допамина в някои мозъчни зони и когнитивната дисинхибиция* на възприятието на реалността.

Оказва се, че талантливите и гениални люде обикновено са силно странни, а при тестовете показват високи стойности по скалите за психотичност и шизотипия, без да са психотици или със шизотипно личностово р-во, но различността им се проявява в наситено, активно и високо творчество. Вярването обаче, че хората с психоза или шизотипно р-во, непременно са гениални, е непозволено логическо обръщане - далеч не винаги това е така.

В статията изключително интересно се говори за това как при екстраординарно талантливите и творчески индивиди, поради когнитивната възприятийна дисинхибиция, във всеки момент от същата споделяна с другите реалност, постъпва огромно количество информация, обработвана от тях качествено различно, по странни за масите, творчески начини. Способност, проявяваща се в ежедневието като ексцентрични чудатости в поведението.
...
*Възприятийна дисинхибиция - намалената способност за перцептивно задържане на вниманието върху определени стимули, при ограничение на други, несъответни с целта на когнитивно-афективно-поведенческия процес.

Орлин Баев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук: http://www.beinsadouno.com/board/forums/forum/157-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/