Страници

сряда, 4 март 2020 г.

Да възлюбиш врага си


За да обичаш врага си, трябва да обичаш Бога в него. Ти казваш: „Не мога да се помиря с него.“ Примири се с Бога, Който живее в него! Някой ти е неприятен – за Господа да ти е приятен. Ако хората те дразнят и не можеш да превъзмогнеш това, тогава не си разбрал нещата. Да простиш и да обичаш, това са много трудни работи. Има един велик закон в Природата: като прощаваш, ти добиваш своята свобода.

- Петър Дънов -
...

Това, което дразни в другите, сенчесто изтлаксано присъства в нас самите. Сенки страхови или искани, но морално самозабранявани. Обиквайки Бога във "врага" си, в събуждащия в нас агресия, разширяваме съзнанието си до собствените закопаности. Прегръщайки любящо собствените осъзнати благодарение на "врага" сенки, можем да възлюбим и неговата дълбочина, зад повърхностното му поведение. Обгръщайки сенките си любящо, не ставаме тях, а извличаме силата им. 

Приемайки насилника в себе си, се научаваме да бъдем здраво пробивни. Обиквайки кухата лейка/ глупака, сътворяваме смелото си свободомислие. Допускайки ку..рвата/ ку..варя в себе си, се научаваме на изкуството на здравото съблазняване, пропито със сексуалност, но далеч надхвърлящо междуполовите отношения до чаровна харизма във всяка сфера...

Не можем истински да обикнем Бога във врага си, докато не видим какво събужда в нас и го трансформираме!

Орлин Баев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук в коментарите!