За мен

Моята снимка
Моят сайт: http://orlin.bravehost.com Казвам се Орлин Баев. Професионално се занимавам с психотерапия. Това е моята професия и тя съвпада с моето призвание! Обичам природата, планината, морето, безкрая. Мечтая за един свят населен с осъзнати хора, вибриращи в ритъма на любовта, мъдростта и истината!

петък, 7 февруари 2020 г.

Зависим мозък

Резултат с изображение за brain


В статията от линка, учени разказват вълнуващо как само преди няколко години са нямали техническата възможност за толкова прецизно и цялостно сканиране на ниво индивидуален неврон, при това обхващащо глобалността на целия мозък.
Сравняват пробива така: "Ако досега при зависимостите изследвахме "слънчевата система" на префронталната кора, амигдалата, на допаминергичните вериги на удоволственото възнаграждение, сега виждаме една цяла нова, комплексна вселена на мозък, цялостно деградиран от зависимостта, отразяваща се във всяка зона..."...
Учудващо е колко малко знаем за неврофизиологията на зависимостите, за връзката психика и мозък, за по-прецизните практически стъпки по неврологичното и социално -поведенческо възстановяване... Красивото е, че научните пробиви масирано се придвижват към все по-свързващи физиология, психика и поведение данни, прогнозиращи в близко бъдеще и по-ефективни подходи за справяне.
...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте, приятели! В случай, че желаете да ми зададете въпрос и очаквате отговор, моля пишете ми тук: http://www.beinsadouno.com/board/forums/forum/157-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/